Premier League - Három dolog, amiben Pochettino jobb, mint Solskjaer
Három dolog, amiben Pochettino jobb, mint Solskjaer
Fotó: Europress/AFP

Három dolog, amiben Pochettino jobb, mint Solskjaer

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/01/09 10:48
Sokak szerint Pochettino jelentené a megváltást Manchesterben, leginkább emiatt a három dolog miatt.

A Newcastle és a Burnley ellen aratott két győzelmével egy időre el tudta hallgattatni az ellendrukkereket Ole Gunnar Solskjaer, ám utolsó három mérkőzéséből egyet sem nyert meg a Manchester United, ráadásul a legutóbbi zakó igen csúnyára sikeredett. A „vörös ördögök” a Ligakupában szenvedtek vereséget a városi rivális City-től, ezt követően pedig ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek edzőváltás után kiáltanak. Nem, hogy kiáltanak, egyenesen üvőltenek és Mauricio Pochettino személyében meg is van a megfelelő emberük. A szigetországi sajtó természetesen nem volt rest, három dolgot kiemelve mutatja be, hogy miért lenne jobb megoldás az argentin.

000_1M490H.jpg Fotó: Europress/AFP

Amióta kinevezték folyamatosan a kritikák kereszttüzében van Ole Gunnar Solskjaer. A Manchester United menedzsere, a patinás klub ikonja persze nincs könnyű helyzetben, hiszen egyrészt nagy elődökkel hasonlítják össze, másrészt, ha valahol eredménykényszer van, akkor az az Old Trafford. Ami viszont az eredményeket illeti, nos azok hol vannak, hol nincsenek. Amikor úgy tűnik, hogy a manchesteriek megtalálják a fonalat, akkor szinte mindig jön egy hullámvölgy és ahogy ilyenkor lenni szokott, az elégedetlenebbje már rögtön edzőváltást követel. Ezúttal sincs ez másként.

000_1NE44R.jpg Fotó: Europress/AFP

A United két győzelemmel (Newcastle otthon 4-1, Burnley idegenben 2-0) zárta az évet, ám az új esztendő nem indult túl jól, az Arsenal ellen simán kikaptak 2-0-ra, majd az FA Kupában nem tudták legyőzni a Wolverhamptont (0-0) a Ligakupában pedig csak az ősellenség City-n múlott, hogy van még értelme a visszavágóról beszélni. Ez utóbbi meccs volt igazán az, amelynek köszönhetően ismét össztűz zúdult Solskjaer nyakába, mondjuk a találkozó első félidejében mutatott United-játék alapján nem csoda.


Sokan úgy tartják, hogy bár sokat köszönhet a Manchester United Solskjaer-nak, a norvég számára túl magas a léc, váltani kell. A (meg)váltást pedig sokan Mauricio Pochettino személyében látják. Az argentin szakember csodát tett a Tottenhammel, a túlzott tulajdonosi elvárások azonban végül a vesztét jelentették. Pochettino bár a Spurs-től való távozása után szóba hozták több csapattal is, továbbra is munkanélküli, bármikor beugrásra kész. A manchesteri vezetés ugyanakkor nem arról híres, hogy edzőkérdésben gyorsan hozná meg a döntéseit, talán éppen ezért készített az egyik szigetországi sajtóorgánum egy rövid listát, amely három pontot emel ki, amelyben biztos, hogy jobb Pochettino, mint Solskjaer.

A fiatalokat nem elég felfedezni, megfelelően be is kell tudni építeni őket.

A Manchester United rapszodikus idénye miatt nem viheti el a balhét egyedül Solskjaer. Igazságtalanság lenne nem észrevenni például, hogy a fiatalokat nagyszerű szemmel szúrja ki a norvég, jóllehet a bírálói szerint nem elég észrevenni, be is kell tudni építeni őket a csapatba. Pochettino ezen a területen is bizonyított, nem csak a Tottenhamnél, de korábbi csapatánál a Southamptonnál is. A szakértők szerint az argentin mesterien tudja motiválni játékosait, a fiatalokat pedig folyamatosan sikerre éhesen tartja.


A Manchester Unitednél nem biztos, hogy jó dolog „berken belülinek” lenni

Számos nagy klub nyúl előszeretettel korábbi játékosai, ikonjai felé. Ebben a Bayern München talán a legnagyobb „mágus”, a bajor klub vezetőségében és edzői között is megtalálhatunk korábbi játékosokat, klubikonokat. A Manchester Unitednél azonban lehet, hogy pont ez Solskjaer legnagyobb gondja, hogy berken belüli. Mert míg a játékosai, a szurkolók a klublegendát látják benne és ebben előbbiek akár motivációt is találnak, addig a vezetőségnél, különösen a vezérigazgató Ed Woodwardnál ez gyengítheti a pozícióját. Hiszen Woodward az, aki kis túlzással egyszemélyben dönt az átigazolások ügyében és azért elképzelhető, hogy egy-egy vitás kérdésben Solskjaer valószínűleg nem borítja rá az asztalt. Pochettino esetében sem kell persze szó szerint ettől félni, ám „külsősként” könnyebb azért a dolga és többek szerint karizmatikusabb is, mint kollégája. Nem mellékesen az argentin szakembernek van tapasztalata a rámenős és makacs tulajdonosokkal, hiszen Daniel Levy Tottenham-tulajdonos a hírek szerint az egyik legkeményebb dió a Premier League-ben.

Az alapok jók, de a jobb eredmények érdekében elkélne a nagyobb szaktudás  

Solskjaer bár mondhatni szép munkát végzett 12 hónap alatt, ám a Manchester United léptékével mérve az eddig elértek igencsak haloványok. A norvég felfedezett fiatal játékosokat, szakított a szurkolók részéről gyűlölt José Mourinho által meghonosított „leparkolom a buszt” játékstílussal és megálmodott egy újat (ami, amikor működik valóban látványos, viszont amikor meg nem, akkor 39 perc alatt 3-at kapnak a City-től), Wan-Bissakával és Maguire-rel letette egy olyan védelem alapjait, amire lehet építeni, ám innentől sokan inkább kivennék kezéből a kartecsnit és egy finomabb kezű építőre bíznák a dolgokat.

Egy olyanra, aki kifinomultabb, aki tapasztaltabb, aki jobban látja a részleteket és az összefüggéseket, aki hozzáértőbb. Ez a valaki lehet Mauricio Pochettino, a kérdés innentől kezdve csak az, hogy Solskjaer körül vajon mikor fogy el végérvényesen a levegő.

 

 

Hozzászólások