Premier League - Gündogan a City legfontosabb nyári igazolása lehet
Gündogan a City legfontosabb nyári igazolása lehet
Fotó: Europress/Getty

Gündogan a City legfontosabb nyári igazolása lehet

Németh DánielNémeth Dániel
2016/06/03 16:29

Manapság a közösségi oldalakon lehet leggyorsabban információt szerezni egy átigazolásról. Gyakran maguk a szurkolók követelik tweetek formájában, hogy jelentsék már be egy játékos megszerzését. Ilkay Gündogannak azonban így is sikerült felforgatnia a Twittert, amikor a Manchester City oldalán azt javasolta, hogy jelentsék be az átigazolását. A City meg is tette.

A játékost olyan csapatokkal hozták szóba az elmúlt hónapokban, mint a Juventus vagy a Barcelona és végül a City nyerte a versenyfutást. Ő idén az első érkező az Etihad stadionba, egyben a várhatóan hektikus nyár előtt álló Guardiola első új embere is. A korábbi Bayern München edző komoly változásokat tervez a nyár folyamán, így Gündogan leigazolása csupán az első lépés volt.

Gündogan lehet a Guardiola-kirakós első darabkája. Yaya Touré várható távozásával mindenképpen szüksége volt olyan játékosra, aki mélységből képes szervezni a játékot. Ez pontosan az a terület, ahol Gündogan használható ha éppen egészséges. A Whoscored statisztikai alapú megközelítése szerint elsősorban cselezésben emelkedik ki - az előző szezonban meccsenként 2,2-t mutatott be, aminél csak Henrikh Mkhitaryan volt jobb a Dortmundban.

Amikor a német játékos megindul a labdával, nagyon nehéz megállítani, ez olyan fegyver támadásban, amire szüksége van a Citynek. Touré hihetetlenül hasznos játékos volt karrierje legszebb éveiben, mostanában azonban nem tudott olyan szinten meghatározó játékossá válni. A Whoscored előző szezonban adott értékelése (7,22) a legalacsonyabb volt az előző három szezont tekintve, arra világítva rá, hogy egyre kevésbé tud meghatározó játékos lenni csapatában.

Tekintve, hogy korábban láttuk már amint Guardiola lemond a játékos szolgálatairól, viszonylag kevés meglepetést okozna ha a katalán ismét elengedné. Miután bebizonyosodott, hogy Gündogan teljesen fel fog épülni térdsérüléséből, Touré távozása nem is lenne nagy veszteség. A City új szerzeménye egyébként kihagyja az Európa Bajnokságot egy múlt hónapban összeszedett térdficam miatt és a folyamatos erőnléti gondjai aggodalomra adhatnak okot.

A játékos szerződtetésével kockáztatott a City, de ha a várakozásoknak megfelelően halad a felépülése, a bajnokság legsokoldalúbb középpályás sorával rendelkeznek majd. A támadásban nyújtott teljesítményéről esett már szó és Gündogan nemcsak a játékszervezésből tudja kivenni a részét, de még a szabálytalanságokat is képes kiharcolni. Az előző idényben csak Mkhitaryan ellen szabálytalankodtak többet (1,9) meccsenként Gündogannál (1,8) a dortmundi játékosok közül.

Miután a City a pontrúgásokban kifejezetten erős volt az előző idényben, Gündogannak ezen képessége extra nyomást fog helyezni az ellenfél védelmére, ezzel újabb fegyvert ad a csapat kezébe a gólszerzéshez. Miután a Premier League és a Bundesliga is gyors bajnokságok közé sorolható, nem is kell jelentősen átalakítania a játékát, hogy az passzoljon az angol focihoz, ami fontos szempont volt a leigazolásakor.

Az országváltás vélhetően nem lesz hatással például Gündogan passzjátékára. Tavaly a játékos a Bundesliga egyik legjobb teljesítményét nyújtotta ebben a tekintetben, meccsenként mutatott 80,9 passza a 4. legtöbb volt a német bajnokságban. A ManCity tavaly Angliában a 4. lett a labdabirtoklás tekintetében (55,2%), ez alapján is úgy tűnik, hogy a felek passzolnak egymáshoz. A City képes lesz ráerőltetni akaratát az ellenfelekre középen és Gündogan által irányítani a játékot.

Védekezésben szintén hatékony teljesítményre képes, előző két szezonban 237 alkalommal szerzett labdát a pálya középső harmadában, amivel mindenkinél jobb volt. Meccsenként 2,3 megelőző szerelése volt Németországban, ami azt jelenti, hogy nemcsak arra lesz képes, hogy elhárítsa a veszélyt a City kapuja elől, de a játékolvasási képességét kihasználva gyorsabban kezdeményezhetik a támadásokat.

Aggodalomra elsősorban a fizikai állapota adhat okot, 2013 augusztusában összeszedett hátsérülése miatt egy egész szezont ki kellett hagyni. A legutóbbi sérülése miatt idő kell a visszatéréséhez, mivel várhatóan a szezon elejére nem lesz még 100%-os. A felépülése után azonban Guardiola olyan játékossal rendelkezik majd, aki azonnal pozitív hatással lehet a City játékára.

A cikk Ben McAleer Why Gündogan Could Be City's Most Important Summer Signing című írása alapján készült.
Hozzászólások