Premier League - Guardiola vagy Mourinho: Vasárnap városi derbi Manchesterben
Guardiola vagy Mourinho: Vasárnap városi derbi Manchesterben
Fotó: Europress/AFP

Guardiola vagy Mourinho: Vasárnap városi derbi Manchesterben

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/11/11 10:11

Vasárnap 17:30-kor Manchester City-Manchester United derbit rendeznek a Premier League 12. fordulójában. A címvédő és éllovas világoskékek az Etihadban fogadják a vörös ördögöket, akiket az egész szezon során formaingadozás jellemez, ám az utóbbi időben mintha elindultak volna felfelé.

A szerdai Juventus elleni 2-1-es győzelem bizonyítja, hogy Mourinho a legnagyobb rangadókon képes jó eredményeket elérni csapatával, még ha a futballjuk nem is olyan modern, mint egy Man Cityé, egy Chelsea-é, vagy egy Liverpoolé.

A mérkőzés legnagyobb kérdésére José Mourinhónak kell válaszolnia. Mourinho hajlamos nagy területet adni az egy mély védelmi blokkal az ellenfélnek a nagy derbiken, ám abból nehéz kontrázni, mert túl nagy távolságot kellene megtenni a United játékosainak a kontratámadásokhoz. (Példának ott van a tavalyi derbi az Old Traffordon, 1-2)

mc-mu paint.png Amikor Martial átlépte a labdával a felezővonalat, 3:6 elleni szituáció áll fent. Ráadásul Rashford a saját térfelén! Ennyire nem lehetnek mélyen a térfelükön vasárnap.YouTube

A tavaszi Etihadban rendezett rangadón is 2-0-ra vezetett a City, mégsem tudták lezárni a meccset, és a United a 2. félidőben káprázatos helyzetkihasználásnak köszönhetően megfordította a meccset, de a győzelemhez egy elmaradt City 11-esre és De Gea földöntúli bravúrjára is szükségük volt. 

mc-mu1 paint.png Ez már sok inkább…Pogba második hullámból tör be a tizenhatoson belülre, és egy fejessel egyenlít. Hiába a létszámhátrány, Lukaku, Lingard, Pogba és Young is veszélyes pozícióban, Fernandinho szem elől tévesztette Pogbát.YouTube

A United védelme már 18 gólt kapott idén, ami éles kontraszt Mourinho mindenkori csapatait ismerve, és talán bátrabb játékra ösztönzi a portugált. A csapat mentális ereje, küzdeni tudása révén a Newcastle, a Bournemouth, a Chelsea és a Juventus ellen is képes volt fordítani, és az első három esetben dominálták is a 2. félidőt, ám valamiért ehhez az szükséges, hogy alárendelt szerepben játszanak és hátrányba kerüljenek az 1. félidőben. 

Amikor több kockázatot vállal a United, rendszeresen sikerrel jár mostanában, és így történt a tavaszi, bajnokavatást elnapoló idegenbeli győzelem során is. Azonban ez nagyon veszélyes játék Guardiola ellen, és ezt Mourinho a saját bőrén is megtapasztalta a Real-Barca összecsapásokon.

Ami még segítheti a Unitedet, hogy legnagyobb potenciállal rendelkező játékosai (Pogba, Martial, valamint Mata) egyre jobban játszanak, és meccseket döntenek el. Lukaku sérülés és rossz forma miatt kikerült a kezdőből, és felépülése esetén sem várható, hogy a kezdőbe kerüljön.

A City-nél Kevin De Bruyne sérülését, és a Football Leaks leleplező cikksorozatát leszámítva minden a legnagyobb rendben, vezetik a bajnokságot, és csak a Liverpoollal szemben nem nyertek a top6 ellen rangadókon. Agüero, Sterling, Mahrez és David Silva szállítják a gólokat, és a csapat tovább fejlődött a tavalyi szezonhoz képest.

mc-mu2.png Érdemes megnézni a „várható gólok” (2.sor), a „várható kapott gólok” (alulról 3.sor), kaput eltaláló lövések (utolsó előtti sor), és a védési arány (utolsó sor) értékeit. Ijesztő a fejlődés az angol és a többi európai rivális számára.Sky Sports 

Mourinhónak a meccset eldönteni képes játékosaira kell építenie, név szerint Pogbára és Martialra. Martialnak muszáj jó ütemű beindulásokat produkálnia, elsősorban a szélsővédő és a középsővédő közötti területeken. Lingard és Sánchez a szélsővédők felfutásaival fognak visszazárni, ezért Pogba és Martial vezethetik a vendégek kontráit. A Citynél a szokásos labdabirtokláson alapuló támadókoncepció lesz, ahol kérdés, hogy De Bruyne hiányát érzékeltetni tudja-e a United. Agüero a legeredményesebb City játékos a manchesteri derbik történetében, érdemes lesz figyelni, hogy ezúttal képes lesz-e túljárni De Gea eszén. Érdemes lesz azt is figyelni, használni fog-e egy hamis kilencest Guardiola, mint a tavaly őszi derbin, ahol Sterlinggel tudtak létszámfölényt kialakítani a középpályán.

mc-mu3.png Várható összeállításoksharemytactics.com

Elnézve a két csapat formáját, a derbin gólok várhatók, és lesz miről beszélni a mérkőzés után is.

Hozzászólások