Premier League - Guardiola szinte mindenben zseniális, de akad olyan játékelem, amiben a csapatai legendásan rosszak
Guardiola szinte mindenben zseniális, de akad olyan játékelem, amiben a csapatai legendásan rosszak
Fotó: Europress/AFP

Guardiola szinte mindenben zseniális, de akad olyan játékelem, amiben a csapatai legendásan rosszak

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/26 15:36
Pep Guardiola sikereinek egyik alapját a részletek iránti megszállottsága képezi. Legyen szó a Kölnről vagy a Getaféról, az edző minden ellenfelét alaposan feltérképezi, hogy a lehető legtöbb információval lássa el a csapatát. Van azonban egy olyan eleme a játéknak, amire látszólag kevés figyelmet fordít, pedig már nem egyszer okozta a vesztét fontos mérkőzéseken.

Sergio Agüero hétvégi hibáját követően zsinórban negyedik büntetőjét hagyta ki a Manchester City. Az argentin támadót megelőzően Raheem Sterling kétszer is hibázott a Wolves ellen (az ismétlés utáni kipattanót bekotorta), Gabriel Jesús a Sheffield Uniteddel szemben rontott, míg Ilkay Gündogan a Tottenham kapuját volt képtelen bevenni 11 méterről. Ebben a témában érződik Guardiola bizonytalansága is: a Spurs elleni mérkőzés után azt mondta, a játékosok maguk döntik el, kik értékesítik a tizenegyest, később azonban magára vállalta a felelősséget.

A legutóbbi fiaskót követően az edző filozofikus hangulatban lehetett a nyilatkozata alapján. "Talán majd akkor be fogjuk lőni, ha nyernünk kell valamit" - jelentette ki. Mindenképpen érdekes, hogy a részletek iránt megszállottan rajongó Guardiola ennyire passzív egy ennyire meghatározó kérdésben. Egy-egy büntetőn olykor rengeteg múlhat, főleg a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, ahol minden gólnak hatalmas jelentősége lehet. És akkor még nem is a potenciális büntetőpárbajokról beszéltünk.

000_1N90R9.jpg Fotó: Europress/AFP

Guardiola pályafutásában a tizenegyeseknél mutatott hatékonyság mindig is meghatározó kérdés volt, hiszen - főleg a BL-ben - szinte minden évre jutott egy jelentős hiba. Tavaly Agüero a Tottenham elleni negyeddöntőben rontott el egyet, ami - mint később kiderült - a City továbbjutásába került. 2012-ben Lionel Messi vágta a felső lécre a labdát a Chelsea elleni elődöntőben. Guardiola utolsó bayernes évében pedig Thomas Müller szalasztotta el az esélyt az Atlético Madrid elleni elődöntőben, hogy előnybe hozza csapatát.

"Egy ilyen teljesítmény után muszáj büszkének lenni. Semmit sem bántam meg" - hangsúlyozta Guardiola a meccset követően.

Látszólag tehát nem tulajdonít különösebb jelentőséget ezeknek a rontásoknak, ami nem vall arra az emberre, aki aktahalommal térképezte fel a Köln játékát, és aki lemaradt a lánya koncertjéről, mert belefeledkezett a Getafe tanulmányozásába. Guardiolának általában még a meccs első szögletére és szabadrúgáskombinációjára is megvan a konkrét elképzelése. A futballt egy sakkjátszma részeként fogja fel - még Garry Kasparovval is találkozott - és az ellenfél összes lépésére igyekszik valamilyen választ adni.

Kitartóan dolgozott Raheem Sterlinggel annak érdekében, hogy fizikálisan csúcsformába lendüljön. Kiszúrta, hogy Rafinhának két méterrel előrébb kell helyezkednie, hogy hatékonyabb legyen. Még a mikrofonokat is kínos alapossággal igazgatja a sajtótájékoztatók előtt. "Teljes mértékben a részletek megszállottja, semmit sem akar a véletlenre bízni" - mondta a német edző, Kenan Kocak, miután tanulmányozta a ManCity módszereit. Miért tekint akkor másképp a büntetőkre Guardiola?

000_1ON1RP.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez a választ talán Guardiola szellemi mentorában, Johan Cruyffban keresendő. Ben Lyttleton, a Twelve Yards című kötet szerzője, aki a könyvében behatóan tanulmányozta a tizenegyesek természetét, úgy véli: a holland legenda hatása érződik Guardiolán. "Mindenki, aki a futballban dolgozik, a környezetének a terméke, különösen a meghatározó évekre igaz ez. Pep Guardiola nem csinált titkot abból, hogy mekkora hatással volt Johan Cruyff a filozófiájára" - mondta Lyttleton a Sky Sportsnak.

"Aggasztó lehet a Manchester City szurkolóinak, hogy ez a hatás kiterjed a büntetőkre is. Cruyff híres volt arról, hogy úgy hitte, a tizenegyesek elvégzése nem tanulható képesség, és ez a hozzáállás évtizedekig traumákat okozott a holland válogatottnak" - folytatta a szakértő. Cruyff nevéhez fűződik a futball történetének egyik leghíresebb büntetője: 1982-ben lövés helyett lepasszolta társának, Jesper Olsennek, aki középre centerezett, így a legendás támadónak már csak az üres kapuba kellett gurítania a labdát.

Ezt a büntetőt később Thierry Henry és Robert Pires megpróbálta lemásolni, katasztrofális eredménnyel.

Cruyffra emiatt sokan egyfajta büntetőspecialistaként tekintenek, holott az Ajax színeiben ez volt az egyetlen, amit elvállalt. Talán még azt is lehet mondani, hogy egyfajta megvetéssel tekintett a tizenegyesekre. Többféle elmélet született, miért érezhetett így. Egyesek azt mondják, az áll a háttérben, hogy minden zsenialitása ellenére ebben a műfajban gyengébb volt. Mások azt állítják, az ő képességeihez mérten túlságosan egyszerűnek tartotta a büntetőket. Ez is része a legendát övező mitológiának.

A tizenegyesekkel kapcsolatos ambivalens viszonya a nyilatkozatain keresztül is érezhető. "Őszintén szólva nem lehet felkészülni, az edzéseken teljesen felesleges büntetőket gyakorolni" - mondta egyszer. "A tizenegyes egy egészen egyedi képesség, ami független a labdarúgástól." Gondolkodásmódja - mint a futball sok más területén - komoly hatással volt a játékra, főleg Hollandiában vert gyökeret. Bert van Marwijk, a holland válogatott szövetségi kapitánya még a 2010-es vébédöntő előtt is azt hangoztatta, nem hisz a tizenegyesek gyakorlásában.

Talán nem véletlen, hogy a holland válogatott borzalmas mérleggel rendelkezik a büntetőpárbajokban, 1992 és 2000 között zsinórban három Európa-bajnokságtól búcsúztak ebben a formában. Legtöbbször a szerencse kérdése került elő a viták során, de vannak olyanok, akik Cruyff hatását látják a folyamat mögött. "Talán itt lenne az ideje figyelmen kívül hagyni, miket mondott a büntetőkről" - írta Auke Kok, Cruyff életrajzírója. "Nem azért, mert ritkán lőtte őket, de azért, mert a szavaiban akkor is vakon bíznak, ha azok nincsenek összhangban a valósággal."

Hogy mekkora hatása van, azt az is jelzi, hogy amikor Gyuri Vergouw a De Strafschop (A büntető) című könyvében a hollandok gyenge eredményeivel foglalkozott, sok labdarúgó egyszerűen kigúnyolta az észrevételei miatt.

000_Par3164928.jpg Fotó: Europress/AFP

Guardiola természetesen a mai napig hű tanítvány maradt. "Neki volt a legnagyobb hatása a labdarúgásra" - mondta egyszer mesteréről. Abban azonban nincs semmi rossz, ha néhány dologban eltér tőle, főleg, ha azzal növelheti a győzelmi esélyeit. "Azok az edzők, akik külön emberrel konzultálnak a büntetők kapcsán, erősen hisznek abban, hogy ez egy fejleszthető képesség" - szögezte le Lyttleton. "Én személy szerint ebben hiszek, de megértem és tiszteletben tartom, hogy mások eltérő véleménnyel rendelkeznek"

"Aggasztó lehet a City-drukkereknek, hogy Guardiola látott már néhány komoly következménnyel bíró kihagyott büntetőt edzőként. A tét most már akkora, hogy a szurkolóknak imádkozniuk kellene, hogy legyen a csapatuknak egy megfelelő stratégiája arra az esetre, ha valamelyik egyeneses kieséses párharc büntetőpárbajban ér véget" - zárta gondolatait a szakértő. 

via Sky Sports

Hozzászólások