Premier League - Guardiola ódákat zeng 18 éves védőjéről, aki edzőként is tanul, hogy jobban megértse a játékot
Guardiola ódákat zeng 18 éves védőjéről, aki edzőként is tanul, hogy jobban megértse a játékot
Fotó: Europress/AFP

Guardiola ódákat zeng 18 éves védőjéről, aki edzőként is tanul, hogy jobban megértse a játékot

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/08 13:43
Hogy mennyire nehéz dolga van egy tehetségnek bekerülni a Manchester City ificsapatából a kezdők közé, jól jelzi, hogy még egy Jadon Sancho-szintű játékosnak is távoznia kellett a fejlődése érdekében. Nincs könnyebb helyzetben a klasszis belső védőkkel versengő Eric García sem, ám a beilleszkedését segítheti, hogy Pep Guardiola személyében akad egy meglehetősen fontos rajongója.

Még a katalán sztáredző is azt mondja, nagyon kevés tinédzserrel találkozott, aki ebben az életkorban akkora játékintelligenciával rendelkezett volna, mint Eric García. Bár a 18 éves spanyol tehetség a védők között alulméretezettnek számít a maga 183 centijével (főleg Angliában), fizikális hiányosságát kiválóan kompenzálja helyezkedésével és a játék olvasásával. További pluszpontot jelenthet, hogy fiatal kora ellenére már most elkezdte az edzői tanfolyamot, hogy még jobban megértse, mi történik a pályán.

Ez a Watford elleni szeptemberi mérkőzésen máris kamatozott, mivel a bemelegítés alatt észrevett valamit, ami arra utalt, hogy az ellenfél öt védővel készül. Az infót továbbította Guardiolának, a manchesteriek pedig gálameccsé silányították a bajnokit, 8-0-ra lemosták a pályáról ellenfelüket. A rutinos vezetőedző sok tehetséggel dolgozott már a pályafutása során, de csak egyikük mutatott hasonló érettséget ebben a korban. Méghozzá Sergio Busquets, aki már tinédzserként meghatározó játékossá vált a Barcelonában.

000_DV1064279.jpg Fotó: Europress/AFP

"Busquets olyan kíváncsi volt ebben a korban - 17-18 évesen - mint nem sokan. Vannak a keretben játékosok, akik szeretik megérteni a játékot és a taktikáról beszélni, akadnak olyanok is, akikre ez nem jellemző. Ez nem jelent jót vagy rosszat. Eric szereti tudni, mi miért történik. Ha hibázik, gyorsan megérti, mit rontott el. Lesznek hibái, ez természetes. Védőknél fontos a stabilitás. Nem kell mindig extrát hozni, viszont az lényeges, hogy ne hibázzanak sokat. Eric már fiatalon képes erre a stabilitásra" - mondta Guardiola.

Az edző dicsérő szavai alapján nem meglepő, hogy a Manchester Citynél prioritást élvez, hogy hosszú távú szerződést kössön a fiatal védővel. García már a 2018-as előszezonban villantott valamit a képességeiből, amikor a Premier League címvédője az Egyesült Államokban turnézott. Csapattársai közül többen a megérdemelt pihenésüket töltötték a világbajnokság után, így a Liverpool és a Bayern München ellen is pályára léphetett. Az egykori La Masia-növendék masszív teljesítménnyel jelezte, hogy lehet jövője a Guardiola-csapatban.

"Azt hallottam, hogy amikor még a Barcelona akadémiáján játszott, mindegyik korosztályban csapatkapitányként számoltak vele. Miután megérkezett hozzánk, itt is rögtön kapitány lett. Ez is jelzi, mennyire jól beilleszkedett, amit megkönnyített, hogy egy szerethető, művelt srác, aki rendkívül céltudatos. Nem tulajdonít túl nagy dolgot az eredményeinek, ugyanakkor nem is visszahúzódó, mindig nyugodt és hihetetlenül koncentrált. Ezeket a híreket már Barcelonából is hallottam, és miután megérkeztem, a City rögtön lecsapott rá."

043_dpa-pa_191010-99-247119_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Guardiola elismerte, hogy a tehetsége és a játékintelligenciája ellenére hosszú út vezet még Garcíának a kezdőcsapatig, bár az utóbbi időben többször is lehetőséget adott neki. Az utolsó két Premier League-mérkőzésen kezdőként lépett pályára, a ManCity háromvédős rendszerének bal oldalán, Fernandinho és Rodri mellett. "Nem vagyok valami jó fej" - jegyezte meg Guardiola viccesen. "A jobb lába az igaz, nem a bal. Nincs könnyű helyzetben, de remekül alkalmazkodott. Nagyon nehéz időszakban segített nekünk."

Az utóbbi időben rengeteg sérülést sújtotta a manchesteriek védelmét, Aymeric Laporte és John Stones is hosszabb időre kidőlt. Utóbbi a Port Vale elleni FA-kupa-mérkőzésen visszatért a pályára, de a francia középső védő is közel áll a teljes felépüléshez. Ha mindketten egészségesek, Garcíának vélhetően tovább kell várnia a sorára, de figyelembe véve a tehetségét és edzője túláradóan dicsérő szavait, biztosan nem ebben a szezonban hallunk róla utoljára az előttünk álló évtizedben.

via Goal.com

Hozzászólások