Premier League - Guardiola két év alatt a legjobb csapatai közé emelte a ManCityt
Guardiola két év alatt a legjobb csapatai közé emelte a ManCityt
Fotó: Sky Sports

Guardiola két év alatt a legjobb csapatai közé emelte a ManCityt

Németh DánielNémeth Dániel
2018/05/14 13:24

Pep Guardiola első idénye egyértelmű csalódás volt a Manchester City kispadján. A szezon mesésen indult, ám az idény közepéhez érve már szétesett csapat benyomását keltették, és egyre többen tették fel azt a kérdést, vajon a labdabirtoklásra épülő stílusát a Premier League-ben is csúcsra tudja-e járatni a Barca korábbi edzője. Egy évvel később csattanós választ adott a Guardiola-csapat a kétkedőknek. 

A Manchester City az idei szezonban egy sor rekordot megdöntött, többek között a megszerzett pontok, a győzelmek, az egymást követő győzelmek és az idegenbeli pontok tekintetében. A dominanciáját az is bizonyítja, hogy a Premier League történetében soha nem volt még ekkora különbség az első és a második helyezett között, pedig igazából a Manchester United sem zárt rossz szezont, 

két évvel ezelőtt a 81 pont még a bajnoki címhez is elegendő lett volna. 

A decemberi városi derbi után Guardiola azt nyilatkozta: "Az emberek azt mondták, Angliában nem lehet azt a játékot játszani, amit a Barcelonánál. Pedig lehetséges. Mindig lehet játszani a focit, járatni a labdát és bátran kezdeményezni". Kellett egy kis idő, hogy megtalálja a módját, de a 2017/18-as szezonban valóban minden összeállt, a ManCity éppolyan domináns volt, mint Guardiola előző két csapata. Nézzük, mit is jelent ez pontosan a számok nyelvén!

Az eredmények

A ManCity 84,2%-os győzelmi mutatóval zárta az idényt, ez azt jelenti, hogy meccsenként 2,63 pontot szerzett. Idén csak az Everton, a Crystal Palace, a Liverpool, a Burnley, a Manchester United és a Huddersfield ellen veszített pontokat a manchesteri csapat. Guardiola kilencéves pályafutásában ez a második legjobb eredmény, a Bayern München edzőjeként volt 85,29%-os győzelmi mutatója is a 2013/14-es szezonban. Ez akkor 2,65 pontot hozott fordulónként a konyhára.

skysports-pep-graphic_4309373.jpg Fotó: Sky Sports

A passzok

Guardiola csapatainak fejlődése elég jól lemérhető a passzok számának emelkedésén. Fogalmazhatunk úgy is, hogy minél több időt tölt el ugyanannál a csapatnál, annál inkább érződik a katalán domináns stílusának a nyoma. Első idényében még a Barcelona is csak 546-szor passzolt átlagban, a harmadik évére viszont ezt sikerült 747-re növelni. A Citynél tavaly közel állt a mélyponthoz a meccsenkénti 598 passzal, idén ezt 743-ra tudták feltornászni.

skysports-pep-graphic_4309371.jpg Fotó: Sky Sports 

A labdabirtoklás

2017/18-ban a ManCity 71,9%-os labdabirtoklást hozott össze, ami hasonló ahhoz, amit Guardiola a Barcelonával produkált a 2010/11-es szezonban (72,8%). Itt ismét ki kell emelni, mennyit fejlődött a City egyetlen év alatt, tavaly még csak 64,9%-os labdabirtoklást produkált, és bizony joggal merült fel az a kérdés, hogy Guardiola Angliában is meg tudja-e alapozni a labdabirtoklásra építő filozófiáját, ez ugyanis messze a leggyengébb volt pályafutása során.

skysports-pep-graphic_4309372.jpg Fotó: Sky Sports

A gólok

A Manchester City 106 gólt szerzett a bajnokságban - azaz meccsenként 2,79-et lőtt -, ami alig marad el a Barcelona 2011/12-es teljesítményétől. Ennek az volt a kulcsa, hogy sokat javult a lövések hatékonysága az előző idényhez képest, a próbálkozások 16%-ből született gól. A kapura lövések tekintetében 15,6 és 18,7 között átlagoltak a Guardiola-csapatok, ebből legalább 5,7-szer eltalálták a kaput (Manchester City), a legjobb eredményt pedig a Bayern érte el 7,7-tel.

skysports-pep-graphic_4309394.jpg Fotó: Sky Sports

A védekezés

Azzal, hogy sikerült javítani a labdabirtoklás minőségén, Guardiola csapatainak egyre kevesebb szerelést és megelőző szerelést kellett bemutatniuk az előző kilenc év során. Edzői pályafutásának első két évében még 20 szerelést mutatott be aktuális csapata (Barcelona), az idei City már csak 14,8-at átlagolt, a megelőző szerelések tekintetében pedig 9,1-et. Ennél kevesebb még nem volt karrierje során.

skysports-graphic-pep_4309369.jpg Fotó: Sky Sports

A kapott gólok száma

Mindamellett, hogy a Guardiola-csapatok általában a támadójátékról híresek, nem szabad elfelejteni, hogy a védelmüket sem könnyű feltörni. Nyáron alaposan megerősítették a hátsó alakzatot, érkezett Kyle Walker, Benjamin Mendy, valamint a kapuba Ederson. Meg is tette hatását a frissítés, a ManCity védelme rengeteget fejlődött az idei szezonban, a meccsenként kapott 0,7 gól már közelít a Barcelonánál és a Bayernnél is mutatott teljesítményhez. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy nagyon kevés lövés találta el a ManCity kapuját.

skysports-graphic-pep_4309368.jpg Fotó: Sky Sports

via sky sports

Hozzászólások