Premier League - Guardiola és Mourinho is bemutatkozott
Guardiola és Mourinho is bemutatkozott
Fotó: Europress/AFP

Guardiola és Mourinho is bemutatkozott


2016/07/05 16:04

Vasárnap Pep Guardiola, kedden pedig José Mourinho is bemutatkozott a manchesteri közönségnek, sajtónak - igaz, előbbiek közül két, teljesen ellentétes társaságnak, hiszen a MU-szurkolókat vélhetően kevéssé hozta lázba a "hangos szomszéd" új vezetőedzőjének sajtótájékoztatója, míg a City szimpatizánsai vélhetően már most utálják a Special One-t.

Időrendben haladva a katalán szakember állt először a sajtó elé, és amellett, hogy elmondta, 2005-ben majdnem a csapat játékosa lett (aztán annyira nem volt már jó formában, hogy inkább nem igazolták le), azért a terveiről is beszélt a megjelent több tízezer szurkoló előtt.

"Az első és legfontosabb célunk az, hogy minél jobb legyen a csapatszellem, és hogy olyan jól játszunk, amilyen jól csak tudunk. Utána jön, hogy megpróbáljuk megnyerni az első meccsünket, aztán a másodikat, és így tovább. Szeretném, ha a szurkolóink és a futballt szerető emberek boldogok lennének, és büszkék arra, amit elérünk. Majd meglátjuk, milyen szinten állunk jelenleg, és hogy ez elég-e trófeák megnyerésére. A legfontosabb azonban, hogy az emberek büszkék legyenek ránk, mert anélkül az egész semmit nem ér. Nagy kihívásként tekintek az itteni munkára, ezért is vállaltam el. Egyedül azonban nem leszek képes véghez vinni, amit szeretnék, ahhoz szükség van a szurkolókra is" - mondta első mondataival Guardiola, akinek tervei között szerepel az is, hogy a klub akadémiájáról minél több fiatal játékost beépítsen az első csapatba. Ennek ellenére már szerzőtette Nolitót és Ilkay Gündogant is.

"A világ egyik legjobb akadémiáján, a La Masián nőttem fel, ahol minden játékosnak az a célja, hogy egyszer bekerüljön a felnőtt csapatba. Az egyik ok, amiért ide igazoltam, az, hogy Txiki (Begiristain, a Man. City futball-igazgatója - a szerk.) biztosított arról, micsoda nagyszerű munka folyik az utánpótlásképzésben. 2012 óta végzik itt a dolgukat remekül Ferran Sorianóval, nekem pedig nagyszerű érés lesz látni, ahogy a 13, 14, 15 éves gyerekek szépen lassan beérnek és profi labdarúgókká válnak" - tette még hozzá Guardiola.

José Mourinho a nagy általános igazságok mellett konkrétabb dolgokról is beszélt a keddi sajtótájékoztatóján.

jose_mourinho (2)

"Persze, nem jó érzés, hogy idén nem leszünk ott a Bajnokok Ligájában, mert a Manchester Unitednek ott a helye. Soha nem voltam jó a szavak csűrésében-csavarásában, de soha nem is rejtőztem mögéjük, vagy valamiféle filozófia mögé. Ennél mindig sokkal agresszívebben álltam neki egy feladatnak, még akkor is, ha ez több kockázatot rejt magában. Most is mondhatnám azt, hogy az a célunk, hogy visszakerüljünk a Bajnokok Ligájába, de nem mondom. Azt mondom, nyerni szeretnénk, bajnokok akarunk lenni. Azt akarom, hogy meccseket nyerjünk, hogy jól játszunk, hogy ne kapjunk gólokat. Azt akarom, hogy a szurkolók mögénk álljanak, azt akarom, hogy annyi meccsem legyen a BL-ben, mint amennyi Sir Alex Fergusonnak van. 2017. júliusában ott kell lennünk, ahova tartozunk: a BL-ben. Ennyire egyszerű" - mondta a rá jellemző magabiztossággal a portugál.

Nem lesz könnyű dolga Mourinhónak, hiszen a MU 2013 óta nem volt bajnok, sőt, a legjobb helyezése azóta egy negyedik hely. 2015-ben épp az ő általa irányított Chelsea lett a bajnok, igaz, az előző szezon közben kirúgták a gyenge eredmények miatt. Ennek ellenére nem érez különösebb nyomást magán az 53 éves szakember, hiszen mint elmondta, a Portóval, a Chelsea-vel, az Interrel és a Real Madriddal elért sikerei önmagukért beszélnek.

"Nem vagyok különösebben ideges a mostani kihívás miatt, azt hiszem, karrierem megfelelő szakaszában szerződtem ide. Az elmúlt tíz évemet azzal töltöttem, hogy nagy klubok elvárásainak kellett megfelelnem. Persze tisztában vagyok a felelősséggel, ami ezzel a munkával jár, illetve azzal az örökséggel, amit a Manchester Unitednél át kell vennem, de ez csak még jobban motivál. Ott vagyok, ahol lennem kell" - mondta.

De hogy azért ne hazudtolja meg önmagát, odaszúrt néhány kollégájának is, biztos ami biztos alapon.

"Van pár menedzser a ligában, aki utoljára tíz éve nyert bajnokságot, és olyan is van, aki még soha. Én egy éve nyertem a legutóbbit, de úgy érzem, bizonyítanom kell ismét. Na persze nem mások számára, hanem saját magamnak. Képtelen vagyok siker nélkül dolgozni, az a természetem ellen való. Az, hogy az elmúlt években egy FA-kupa-győzelem és egy negyedik hely volt a csapat legjobbja, megengedhetetlen. Ennél jobbnak kell lennünk, az elmúlt három szezont pedig mindenkinek el kell felejtenie. Nyernünk kell" - mondta még a portugál, akit kérdeztek még a fiatalok szerepéről, Ryan Giggs távozásáról, arról, hogy mik a tervei Wayne Rooney-val, illetve hogy tanácsolt-e neki valamit Sir Alex Ferguson, akivel köztudottan igen jó a viszonyuk, és akivel kölcsönösen nagyon tisztelik egymást.

jose_mourinho (3)

Az akadémistákról:

"Sokan kritizálnak amiatt, hogy állítólag nem figyelek a fiatalokra. Tudják, hány akadémistát hoztam fel a csapataimhoz? 49-et. Ha gondolják, adok róla egy listát is. Három okból lehet felhozni a fiatalokat: vagy mert nincsenek céljaid, és tök mindegy, milyen eredményt érsz el, vagy mert túl sok a sérülted, és muszáj, vagy mert tehetségesek és a csapat hasznára válhatnak. Nos, eddigi csapataimnál soha nem volt túl sok sérültem, és mindig nagy célokért küzdöttünk. Ki lehet találni, mi a válasz a kérdésre."

Wayne Rooney-ról:

"Wayne Rooney nálam nem középpályás, ráadásul gólszerzőt sokkal nehezebb találni, mint jól passzoló játékosokat. Lehet, hogy Rooney jól passzol, de a góllövő ösztön is benne van, ami sosem kopik meg. Lehet, hogy ő már nem klasszikus kilences vagy tízes, de semmiképpen nem hatos vagy nyolcas - azaz nem fog ötven méterre az ellenfél kapujától labdázgatni. Amolyan 9.5-ösként tekintek rá, mindenképpen a támadásokat fogja segíteni."

Ryan Giggsről:

"Ryan Giggs nem miattam nincs itt - illetve részben igen. Ő is a Manchester United vezetőedzője szeretett volna lenni, a vezetőség azonban engem választott. Én nem küldtem el őt, ő maga hozta meg a döntést, miszerint távozik. Tizenhat éve én is meghoztam egy ilyen döntést, noha még két évig szerződésem volt a Barcelonánál. Nem volt könnyű nekem sem a biztosat a bizonytalanra cserélni, de ezt most Ryan is megtette. Sok sikert kívánok neki, ha szeretne visszatérni, amikor még itt leszek, nem fogok neki nemet mondani. Ha pedig mondjuk a helyemre jön, akkor biztos hogy jó edző vált belőle, és megérte váltani néhány évig."

Sir Alex Fergusonról:

"Sir Alex Ferguson két tanácsot adott nekem: az egyik, hogy hozzak esernyőt, a másik hogy hozzam a finom boraimat, mert most már nagyon sok időnk lesz közösen iszogatni őket. Az első tanácsa már hasznos is volt, mert esett az eső az edzőközpontunkban. A másodikkal még meg kell várnom a szabadsága végét, de mindig örömmel fogom látni a csapat körül, akár az edzéseken is, hiszen nagyon fontosak a meglátásai."

Hozzászólások