Premier League - Guardiola elmondta, miért nem játszatja a fiatal játékosait
Guardiola elmondta, miért nem játszatja a fiatal játékosait
Fotó: Europress/AFP

Guardiola elmondta, miért nem játszatja a fiatal játékosait

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/06 14:28
Pep Guardiolát a sajtótájékoztatókon rendszeresen szembesítik azzal, hogy hiába beszél elismerően csapata fiatal tehetségeiről, viszonylag ritkán biztosít nekik játéklehetőséget. A szakember szerint ennek az az elsődleges oka, hogy a Manchester Citynek minden porondon helyt kell állnia, és emiatt nincs idő a fiatal játékosok fejlesztésére.

"Ennek a csapatnak trófeákat kell nyernie, a fiatal játékosok fejlesztése viszont olyan folyamat, amihez időre van szükség, és lépésről lépésre kell haladni" - jelentette ki Guardiola csapata hétvégi, Wolverhampton elleni mérkőzése előtt. A Manchester City menedzsere mindezt azzal kapcsolatban mondta el a sajtótájékoztatón, miért élveznek nála előnyt a tehetséges akadémistákkal szemben a keret rutinosabb, nem mellesleg jelentős pénzekért szerződtetett futballistái.

Az angol sajtó munkatársai elsősorban a Guardiola által is elismert - konkrétan az általa látott legnagyobb tehetségként jellemezte - Phil Foden miatt aggódnak. Az angol válogatott leendő zsenijének tartott játékos októberig mindössze 101 percet töltött a pályán, ennek jelentős részét az Angol Ligakupában. Vagyis ez alapján az előzőhöz hasonló szezonra számíthat, kevésbé fontos mérkőzéseken, esetleg a már különösebb téttel nem bíró találkozókon juthat szóhoz. Az előző idényben 26 mérkőzésen 7 gól és 2 gólpassz volt a középpályás mérlege.

Guardiola a legtehetségesebb focistának nevezte, mégsem játszatja 19 éves szupertehetségét | Hosszabbítás

Hová tűnt Phil Foden? A korábbi angol válogatott labdarúgó, Chris Waddle számára is rejtély, hogy a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola miért nem számít 19 éves szupertehetségére. "Mindene megvan ahhoz, hogy az egyik legjobb játékos legyen" - mondta Phil Fodenről Pep Guardiola még júliusban.

"Ennél a klubnál nem csak a Bajnokok Ligája megnyerése lenne az elvárás, hanem az, hogy minden sorozatban ott legyünk, ehhez pedig a rutinosabb játékosokra van szükség. Ha valaki elég tehetséges, az játszani is fog. Ezzel együtt viszont Anglia és Európa legjobb csapataival kell naponta harcolnunk. Ehhez a feladathoz David Silvákra, Kevin De Bruynékre, Sergio Agüerókra és Fernandinhókra van szükségünk. Ha a csapat alapját a fiatalokra építenénk, akkor ez nem lenne lehetséges" - jelentette ki az edző.

Bár a Manchester City kapcsán nem feltétlenül az akadémiai képzésre asszociálunk, 2014-es megnyitása óta komoly szakmai program folyik a klub utánpótlásában. Az utóbbi időben olyan toptehetségek kerültek ki innen, mint a Dortmundnál szép lassan sztárrá érő Jadon Sancho, vagy a Real Madrid által 15,5 millió fontért megvásárolt Brahim Diaz. Hiába azonban minden utánpótlásra fordított figyelem, ezek a játékosok előbb-utóbb távoznak, ha nem látják a felnőtt csapat felé vezető utat. Ez történt Sanchóék esetében is.

Guardiola ezzel együtt leszögezte, nála nem az életkor számít, hanem az, hogy az adott pillanatban milyen szinten teljesítenek a játékosai. "Sosem nézem az életkort. Ha egy játékos jönni akar, akkor jönni is fog, ha nem, akkor nem. Mindenki tisztában van azzal, mi a véleményem Phil Fodenről. Rengeteg lehetőséget fog kapni a mostani és a következő idényben" - ígérte a Manchester City edzője, aki újságírói kérdésre azt is hozzátette, bízik abban, hogy Foden türelmesen várja a neki szánt lehetőséget.

via Goal.com

Hozzászólások