Premier League - Guardiola elismerte, hogy nincs biztonságban az állása a Manchester Citynél
Guardiola elismerte, hogy nincs biztonságban az állása a Manchester Citynél
Fotó: Europress/AFP

Guardiola elismerte, hogy nincs biztonságban az állása a Manchester Citynél

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/14 13:08
Pep Guardiola az előző szezonokban több rekordot is megdöntött a Manchester Cityvel: két évvel ezelőtt 100 ponttal és 106 góllal lett bajnok a csapata, tavaly pedig megcsinálta a hazai triplát, azaz egy idényen belül megnyerte a Premier League-et, az FA-kupát és a Ligakupát. Nemzetközi eredményekben azonban nem javult a csapat teljesítménye, ami a katalán edző szerint az állásába kerülhet a szezon végén.

Ez az év, legalábbis ami a bajnokságot illeti, kevésbé alakult jól a manchesterieknek. Február közepére a csapat hátránya már 22 pont az éllovas Liverpool mögött, vagyis legfeljebb akkor védhetnének címet, ha Jürgen Klopp csapata minden idők legnagyobb összeomlását mutatná be a hátralévő 13 fordulóban. Reálisan a kupasorozatokban még feledtethetné a City a Premier League-ben nyújtott gyengébb teljesítményét, főleg a Bajnokok Ligájában, ahol egy 2016-os elődöntő a klub történetének legjobb eredménye.

Guardiolát részben abban a reményben csábította a klubhoz a City, hogy a kétszeres BL-győztes vezetőedzővel sikerül az utolsó hiányzó nagy trófeát megszerezni. Eddig azonban nem övezte túl nagy siker a projektet. 2017-ben a Monaco a legjobb tizenhat között állította meg az angolokat, 2018-ban a Liverpool gyakorlatilag kiütötte a negyeddöntőben a ManCityt, tavaly pedig a Tottenham ellen kedvező helyzetből puskázta el a továbbjutás lehetőségét. Így, hogy a bajnokságban gyengélkedik a csapat, még nagyobb az eredménykényszer a BL-ben.

000_1FQ6PG.jpg Fotó: Europress/AFP

Első körben az egyre jobb formában lévő Real Madridot kellene legyőzni. "Ezért annyira nehéz megnyerni ezt a sorozatot" - jegyezte meg Guardiola. "Ez eddig egyszer sem sikerült a Manchester City több mint 100 éves történetében, ám azt nem mondhatjuk, hogy ez 100 évnyi kudarc volt. Rengeteg elképesztő játékos tette boldoggá a szurkolókat, és bizonyos időszakokban kifejezetten élvezhették a játékot. Az emberek általában azt mondják, jók vagyunk vagy épp rosszak, ezt megtanultam elfogadni."

"Szeretném megnyerni a Bajnokok Ligáját. Ez az álmom, szeretném élvezni a Real Madrid elleni mérkőzéseket. Az az időszak, melyben azt próbálom kitalálni, hogyan verhetjük meg őket, pályafutásom legszebb részeihez tartozik majd."

Guardiola legutóbb 2011-ben nyerte meg a Bajnokok Ligáját, azóta döntőben sem járt aktuális csapatával. Tisztában van azzal, hogy ez nem folytatódhat a végtelenségig, és előbb-utóbb meg kell nyernie a sorozatot, ha a City edzője szeretne maradni. "Ha nem verjük meg őket, az elnök vagy a sportigazgató bármikor azt mondhatja, hogy ez nem elfogadható, mert ők Bajnokok Ligáját szeretnének nyerni. És ezért menesztenek. Ha így történik, el fogom fogadni, és csak annyit mondok, élmény volt együtt dolgozni" - fogalmazott Guardiola.

000_1FQ6V8.jpg Fotó: Europress/AFP

Sajtóhírek szerint az edző szerződésében szerepel egy záradék, melynek értelmében ezen a nyáron önszántából is távozhatna a Citytől, bár Guardiola következetesen tagadta, hogy lennének ilyen szándékai. Kontraktusa 2021-ig köti Manchesterhez, ezt saját bevallása szerint szeretné is kitölteni, és csak abban az esetben távozna, ha a vezetőség elküldené őt. Az viszont tényleg nem zárható ki, hogy elgondolkoznak ezen a Citynél, amennyiben a csapat elbukik a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

via Telegraph

Hozzászólások