Premier League - Guardiola arra készül, ami utoljára Fergusonnak sikerült
Guardiola arra készül, ami utoljára Fergusonnak sikerült
Fotó: Europress/AFP

Guardiola arra készül, ami utoljára Fergusonnak sikerült

Németh DánielNémeth Dániel
2018/07/24 14:44

Utoljára közel tíz évvel ezelőtt, 2009-ben fordult elő, hogy a Premier League aktuális bajnoka megvédte címét a bajnokságban. Sir Alex Ferguson Manchester Unitedjének többször is sikerült a bravúr, egyszer a Chelsea-nek is összejött a duplázás, idén pedig a Manchester Cityre vár ez a feladat. De mi lehet az oka annak, hogy ennyire ritka a címvédés az angol bajnokságban?

A Premier League 26 éves története során hétszer fordult elő, hogy egymást követően többször ugyanaz a klub nyerte a bajnokságot. Ebből hatszor a Manchester United győzött, vagyis kijelenthető: viszonylag ritkán fordul elő címvédés a világ legjövedelmezőbb bajnokságában.

000_DV588299.jpg Fotó: Europress/AFP 

A Manchester City kétszer futott neki bajnokként az aktuális szezonnak, de sem Manuel Pellegrini, sem Roberto Mancini nem tudta megismételni a győzelmet. Ezúttal Pep Guardiolának kell megoldania a duplázás nehéz feladványát, és ha sikerrel járna, elit társasághoz csatlakozhatna.

A motiváció fenntartása

Sir Alex Ferguson mellett csak José Mourinhónak sikerült a címvédés a Premier League-ben. A portugál edzőnek 2005-ben és 2006-ban sikerült egymást követő években elnyernie a trófeát, azóta ő is megtapasztalhatta, mennyire nehéz ez a feladat. A Chelsea-nél eltöltött második időszakában már szeptemberben távol kerültek az első helytől.

Mourinho akkor a mentalitással magyarázta csapata látványos visszaesését. 

"Kétféle bajnok létezik" - magyarázta. "Vannak bajnokok, akik nyernek valamit - belőlük sok van -, és akadnak olyanok, akik nyernek kettőt, hármat, négyet, ötöt, tízet vagy még többet. Ebben a csapatban van 25 bajnokunk tavalyról, de vajon hányan rendelkeznek sorozatban megnyert címekkel?"

000_HF13O.jpg Fotó: Europress/AFP

"Terry, Mikel és Ivanovic sorozatos bajnokok. Szinte minden évben nyertek valamit. De kik vannak még? Ez a lényeg. Nehéz minden évben nyerni, különösen a Premier League-ben, de megfelelő hozzáállással és mentalitással sorozatos bajnokká válhatsz. Egy dolog egyszer bajnoknak lenni, és más ez a fajta mentalitás."

A kérdés tehát az, hogy Guardiola képes lesz-e sorozatos bajnokká emelni a ManCityt. Egy sikeres, rekordokkal teli szezont követően a játékosok motivációs szintje természetes módon csökken, vagyis az egyik nehézséget az éhség fenntartása jelenti. Vincent Kompany szavai alapján bizakodhat Guardiola.

"A csapattársaim valószínűleg már a szemeiket forgatják, amikor azt mondom: kíváncsi vagyok, hogyan reagálnak erre a helyzetre. Soha nem tudtam megvédeni a címem, és szeretném látni, hogy ez a csapat képes-e tovább fejlődni, még sikeresebbé válni" - nyilatkozta a City csapatkapitánya.

Ferguson gondolkodásmódjából szintén sokat lehet tanulni. 

000_Hkg1941205.jpg Fotó: Europress/AFP

"A megnyert trófeák egy idő után már semmit sem jelentettek. A győzelem pillanatában ez a legédesebb dolog. Amint véget ér, a feledésbe merül. Vagy ha nem is felejtődik el, de megkopik. A következő lépés nagyon fontos. A játékosokat rá kell vezetni, hogy a következő feladatra koncentráljanak."

Az ellenfelek kiismerik a bajnokot

Miközben a bajnokok motivációját nehéz fenntartani, az ellenfelek a korábbinál is nagyobb elszántsággal küzdenek ellenük. Mindig a címvédő skalpja a legértékesebb. A közvetlen riválisok úgy érzik, őket kell megverni, az alsóházi ellenfelek pedig elkeseredetten hajszolják a meglepetést.

Ez azonban csak az érem egyik oldala. A címvédőknek taktikai oldalról is nehezebb dolguk van, mivel az ellenfelek sokkal inkább képben vannak a játékukkal kapcsolatban, tudják mire kell készülni. Egy egész szezon állt a rendelkezésükre, hogy kitalálják a bajnok sikerének kulcsát, egyúttal kiaknázzák a gyengeségeiket.

000_14Q0WS.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez volt a helyzet a Leicester 2015/16-os, és a Chelsea 2016/17-es bajnoki címe után is. A Leicester sikerének kulcsa a gyorsaságban, illetve a célratörő kontrajátékban rejlett, ezért az ellenfelek mélyebben védekeztek ellenük, figyeltek a kontrákra és megakadályozták, hogy Jamie Vardy betörjön a védelem mögé.

A Chelsea a háromvédős rendszerrel okozott meglepetést, de Antonio Conte második idényében már sokan alkalmaztak hasonló formációt. Az ellenfelek megtanulták, hogyan kell kiegyenlíteni az erőviszonyokat. Amint a meglepetés ereje eltűnt, már nem adott akkora előnyt Conte rendszere, mint korábban. Guardiolának ezt is szem előtt kell tartania.

Az igazolások dilemmája

A címvédők talán legnagyobb dilemmája, hogy milyen stratégiát válasszanak az átigazolási szezonban. Az igazolások során a keret megerősítése és az öltözői harmónia megtartása között kell balanszírozni, ami nehéz feladat, és nem is létezik rá biztos recept.

A 2000/01-es idényben a Manchester United úgy védett címet, hogy egyetlen játékost sem igazolt. Egy évvel később viszont csak harmadik lett, holott Juan Sebastian Verón, Diego Forlán és Ruud van Nistelrooy is az Old Traffordra tette át a székhelyét. Az erősítés célja a pozíció megerősítése volt, ehelyett az MU gyengébben játszott.

000_PAR2004031427625.jpg Fotó: Europress/AFP 

Az sem mindig célravezető, ha a győztes kerethez ragaszkodik a menedzser. Az Arsenal a veretlen, 2003/04-es szezont követően alig erősített, Arséne Wenger csak Manuel Almuniát, Robin van Persie-t, Mathieu Flaminit és Emmanuel Ebouét vitte a csapathoz. Abban az évben 12 ponttal a Chelsea mögött zárt az Arsenal.

A megfelelő igazolások felfrissíthetik a bajnok stílusát, illetve biztosíthatják, hogy a korábbi játékosok se kényelmesedjenek el. Az MU a 2006/07-es szezonban megszerezte Carlos Tévezt, Owen Hargreavest, Nanit és Andersont. A csapat még erősebb lett, és megnyílt az út egy hosszabb ideig tartó dominanciához.

Ezt az utat kell a ManCitynek is követnie. Riyad Mahrez leigazolása mögött sokan nem látnak logikát, hiszen az algériai játékosnak jelenleg nem látni a helyét a kezdőben. Pedig fontos láncszem lehet a következő szezonban, és nem csak azért, mert egy korábbi bajnokról van szó. Abban is segíthet, hogy Raheem Sterling és Leroy Sané a földön maradjanak.

via sky sports

Hozzászólások