Premier League - Guardiola a legtehetségesebb focistának nevezte, mégsem játszatja 19 éves szupertehetségét
Guardiola a legtehetségesebb focistának nevezte, mégsem játszatja 19 éves szupertehetségét
Fotó: Europress/AFP

Guardiola a legtehetségesebb focistának nevezte, mégsem játszatja 19 éves szupertehetségét

Takács MártonTakács Márton
2019/09/27 15:02
Hová tűnt Phil Foden? A korábbi angol válogatott labdarúgó, Chris Waddle számára is rejtély, hogy a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola miért nem számít 19 éves szupertehetségére.
"Mindene megvan ahhoz, hogy az egyik legjobb játékos legyen" - mondta Phil Fodenről Pep Guardiola még júliusban. "Sokszor beszéltem már róla sajtótájékoztatókon, de szemtől szemben talán még nem mondtam neki, hogy Phil a legeslegtehetségesebb játékos, akit valaha láttam játékosi vagy menedzseri karrierem során. Az egyetlen probléma, hogy a menedzsere nem gyakran teszi be őt a kezdőcsapatba. Remélhetőleg a jövőben ez a tendencia javulhat."

Guardiola megnevezte a legtehetségesebb focistát, akit valaha látott - nem Messi az | Hosszabbítás

A Manchester City menedzsere, Pep Guardiola úgy véli, hogy csapata 19 éves középpályása, Phil Foden a legtehetségesebb játékos, akit valaha látott. Pep Guardiola úgy tette ezt a kijelentést, hogy korábban volt Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi és Arjen Robben edzője is.


Nos, egyelőre nem javult.

Foden mindössze három mérkőzésen szerepelt eddig a Cityben az augusztus óta tartó szezonban, összesen 101 játékperce van bő egy hónap alatt. 

A Liverpoollal vívott Community Shielden (angol Szuperkupa) kemény egy percet tölthetett a pályán, a Premier League első fordulójában csereként beállva 10 percet kapott a West Ham ellen még augusztus 10-én, egyedül a Prestonnal szembeni Ligakupa-mérkőzésen volt tagja a kezdőcsapatnak és végig is játszotta a 3-0-ra megnyert meccset. Négy bajnokit nézett végig a kispadról, a Watford ellen a keretben sem volt.

Anglia megnyerheti a 2020-as Európa-bajnokságot jövő nyáron és a Manchester City tinédzser középpályása akár ott lehetne Gareth Southgate keretében, hogy hozzásegítse a sikerhez a felnőtt válogatottat. Már ha rendszeres játéklehetőséget kapna a Cityben a Premier League-ben, akkor tehetné ezt meg nemzeti mezben is. Már 19 évesen elég jó mind a kettőhöz - és ez különleges dolog. A labdával való mozgása mellett nagyszerű benne az is, ahogy be tud törni az ellenfél tizenhatosára. 

Guardiola nyári nagy mondatai után viszont úgy tűnik, hogy Foden megragadt a City első csapatának peremén, és nehéz megérteni, hogy miért nem kap több játékidőt ebben a szezonban. Vitathatatlanul a Manchester Cityben játszik a legtöbb világklasszis támadó középpályás - David Silva, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva, plusz a most éppen sérült Leroy Sané -, de mivel igen mély a keret, bőven beleférne a jelenleginél nagyobb rotáció.

Pláne, hogy hosszú távon Foden lehet Silva első számú helyettese és utódja, mivel a zseniális spanyol támadó középpályás júniusban bejelentette, utolsó szezonját kezdi meg a Citynél. Így viszont nehezen lesz az. 

Foden_City.jpg Fotó: Europress/AFP

Igen jó helyen van Foden, a világ egyik, ha nem a legjobb csapatában, a mezőny egyik legkiválóbb edzőjének irányítása alatt játszhat(na), így Chris Waddle szerint sem kéne távoznia. De fejlődése érdekében biztosan változásra van szüksége. Most már magas szintű labdarúgást kell játszania, és azt kell megkérdeznie Guardiolától, hogy miért nem ad neki játéklehetőséget, ha egyébként olyan magasra értékeli.

Ahogy Waddle írja cikkében: "Ha én lennék Foden helyében, berúgnám Guardiola ajtaját, mondván: 'Nézd, játszanom kell, mert nagyon sok lehetőséget szalasztok el így.'"

Azt már tudjuk, hogy Foden mennyire jó az alacsonyabb osztályú ellenfelekkel szemben és Anglia U21-es korosztályos riválisai ellen. Eljött az ideje, hogy a jelenleginél jóval nagyobb mértékben teszteljék őt a Premier League-ben is.

Az előző idényben már megvolt az áttörés, 26 mérkőzést kapott a Cityben, 1137 játékperce alatt szerzett hét gólt és két gólpasszt is jegyzett. Bár elsősorban a gyengébb csapatok ellen szerepelt, az alsóbb ligában szereplő gárdák elleni a hazai kupák korai fordulóiban és néhány bajnoki Bajnokok Ligája-mérkőzésén - a BL-ben négy meccsen összesen - kapott szerepet, de most még ezt sem kapja meg, miközben már ugyanaz sem jelentene számára előrelépést a fejlődése érdekében.

Nála igazából a Premier League-perceknek kéne számítania, tavaly 13 PL-meccsen játszhatott. A tavalyi idénynek ebben a szakaszában 29 percet kapott a bajnokságban az első hat fordulóban. Az idei első hat körben tart 10 percnél. Ez nem elég. 

Pedig talán több lehetőséget is kaphatott volna a Shakhtar Donetsk otthonában játszott BL-meccsen, vagy a Watford 8-0-s kiütése alkalmával. Utóbbi alkalommal még a keretben sem volt. A padon hagyták a Spurs, Bournemouth, a Brighton és a Norwich elleni PL-partikon is, miközben pont az ilyen minőségű csapatokkal vívott mérkőzéseken kezdhetne is akár. De még csak be sem cserélte őt Guardiola. 

Foden_fejes.jpg Fotó: Europress/AFP


Hallottuk, hogy Guardiola azt mondja, hogy Foden nem eléggé magabiztos, tehát az első dolog, amit a szakértő, Waddle tenne, ha ő lenne a játékos helyében, hogy menjen és beszéljen a menedzserével, és kérdezze meg tőle, hogy pontosan mi a helyzet.

Pep abban a helyzetben van, hogy képes lehet David Silvát házon belül pótolni egy fantasztikus, saját nevelésű angol tehetséggel. De ha nem játszatja Fodent sokat már idén, akkor ez nem fog bekövetkezni. Ez a helyzet most nem segíti a fiatal középpályást, és nem elég csak azt mondani, hogy a jövő az övé. A futball nem így működik, és ha Foden nem tesz valamit a helyzete javítása érdekében, akkor a szezon nagyon gyorsan el fog telni. Többnyire pazarló módon.

Foden hatéves szerződést írt alá tavaly decemberben a Cityvel, így 2024-ig köti őt szerződés jelenlegi klubjához. Sok más példa volt arra, hogy azok a tehetséges fiatal játékosok, akik nem részesülnek elég lehetőségben, akár nyomást gyakoroltak klubjukra, hogy jobban játszassák őket - mint Callum Hudson-Odoi a Chelsea-nél -, vagy nagyon fiatalon távoztak, mint az éppen a Manchester Cityből a Dortmundhoz igazoló Jadon Sancho, aki 19 éves korára a Bundesliga egyik legnagyobb sztárja. 

Sancho 64 nappal idősebb csak Fodennél, de karrierjének előrehaladása során mérföldekkel jár előtte. 

Fodennek megvan az a nem mindennapi előnye, hogy Guardiola keze alatt edz minden nap, és a City világklasszisaival együtt készülthet, és védhető az az érv is, hogy ez miért jó neki. De ebben a korban, és olyan képességekkel, mint amilyenekkel ő rendelkezik, minél több játékpercre van szüksége a fejlődése érdekében. De ha így megy tovább, és nem változik meg a helyzete, akkor Anglia elfeledett emberévé is válhat.

Az első osztályban való futballra van szüksége, a Premier League-ben kell játszania. Ha nem kapja meg a megfelelő mennyiségű játékidőt, akkor a 2020-as Eb-t biztosan csak a tévében fogja nézni, miközben nyaral a haverjaival.

Miközben talán nem feltétlen ezzel a rövid távú céljával kellene foglalkoznia, Fodennek ezt is mérlegelnie kell, ha januárban esélye van arra, hogy elhagyja a várost és a több játéklehetőség reményében kölcsönben szerepeljen egy másik PL-csapatban. Miért várjon tovább?

Foden_De_Bruyne.jpg De Bruyne-től is rengeteget tanulhat Foden - Fotó: Europress/AFP

via BBC Sport


Hozzászólások