Premier League - Ez volt a ManCity távozó csapatkapitányának öt legjobb meccse a csapatban
Ez volt a ManCity távozó csapatkapitányának öt legjobb meccse a csapatban
Fotó: Europress/AFP

Ez volt a ManCity távozó csapatkapitányának öt legjobb meccse a csapatban

Takács MártonTakács Márton
2019/05/20 14:07
Középpályás debütálásától góllal megspékelt hattyúdaláig nem kevés dráma övezte Vincent Kompany Manchester Citynél töltött éveit. Íme, a The Guardian szerzőjének válogatása a klubtól távozó belga hátvéd legjobb mérkőzéseiből.

1. Manchester City-West Ham 3-0, 2008. augusztus 24.

Két nappal azt követően, hogy a Hamburgból érkező akkor 22 esztendős játékos aláírta szerződését, máris Mark Hughes kezdőcsapatában találta magát, Michael Johnson mellett a középpályán, akihez igen jól illeszkedett a játéka a korábbi Arsenal-csatár, jelenlegi televíziós szakértő Alan Smith szerint. Mögötte, a védelemben akkor Tal Ben Haim, Micah Richards, Vedran Corluka és Michael Ball szerepelt, a kapuban Joe Hart állt. A tűzoltás volt a feladata, nem is kellett sokáig várni, hogy a testhezállóbb középhátvéd posztjára kerüljön. 

Kompany_debütálás.jpg Fotó: theguardian.com

2. Manchester City-Stoke City 1-0, FA-kupa-döntő, 2011. május 14.

Yaya Touré szerezte a győztes gólt, Kompany pedig az első belga labdarúgó volt, aki a magasba emelhette az FA-kupát, miután domináns játékával megakadályozta, hogy a Kenwyne Jones vezette Stoke-támadások igazi veszélyt jelentsenek Hart kapujára. Ez volt az első a Sheikh Mansour-éra 10 trófeája közül, és Kompany az összesnek a részese volt. Ez volt az egyetlen olyan siker, amelyben a belga nem csapatkapitányként működött közre, akkor még Carlos Tévez viselte a kapitányi karszalagot. A sorozat elődöntőjében a Manchester United ellen nyert 1-0-ra a City, az a meccs Kompany személyes kedvence.

Kompany_2011_FA_kupa_döntő.jpg Fotó: Europress/AFP

3. Manchester City-QPR 3-2, 2012. május 13.

Két héttel ezt a mérkőzést megelőzően Kompany szerezte a Manchester United elleni városi derbin a győztes gólt. Ezen a QPR-ral vívott meccsen született Agöero hosszabbításban lőtt, a bajnoki címet jelentő találata, amellyel a City 44 évet követően lett újra a Premier League aranyérmese, mindezt Kompany vezetésével érték el. A liga legjobb középhátvédjei között emlegették már akkor a belgát. "Mondhatjuk, hogy ez életem legmeghatározóbb pillanata a gyermekem születése és az esküvőm után, de kérem, még egyszer hadd ne kelljen ilyen úton eljutnunk idáig."

Kompany_2012_bajnoki_cím.jpg Fotó: Europress/AFP

4. Manchester City-West Ham 2-0, 2014. május 11.

Két éven belül ez volt a második, utolsó fordulóban megnyert bajnoki cím. Samir Nasri kezdte a gólgyártást a 39. percben, végül Kompany törte össze a Liverpool drukkereinek szívét, amikor a második félidőben ő is betalált, így Manuel Pellegrini csapata ünnepelhetett. Kompany ezt mondta ezt követően: "Felejtsük el a pénzt és minden mást. Gyerekként mindannyiunknak az az álma, hogy trófeákat emelhessünk a magasba. Úgy érzem, egy álomban szerepelek, hogy ezt megcsináltuk. Felépítettünk egy klubot, nem csak egy csapatot, amely trófeákat nyer újra és újra. A következő évben még jobbnak kell lennünk. Ha egy nagy klubot akarsz a magadénak tudni, akkor ennek ez az egyik feltétele."

Kompany_Pellegrini.jpg Fotó: Europress/AFP

5. Manchester City-Leicester City 1-0, 2019. május 6.

Kompany utolsó, a City mezében szerzett gólja álomszerű körülmények között született. A Liverpoollal való, az utolsó körig tartó versenyfutásban kulcsfontosságú jelentősége volt a Premier League utolsó előtti fordulójában a korábbi liverpooli menedzser, Brendan Rodgers által irányított Leicester City ellen lőtt győztes találatának. A 71. percig nem született gól a meccsen, amikor jött a 33 éves Kompany, és egy szenzációs távoli lövéssel eldöntötte a meccset - és talán a bajnokságot is. Kompany a következő két hétben felemelhette a Premier League trófeáját - már negyedszer -, és az FA-kupát is, immár második alkalommal. 

via The Guardian


Hozzászólások