Premier League - Ez már a vég kezdete Pep Guardiola számára a Manchester Citynél?
Ez már a vég kezdete Pep Guardiola számára a Manchester Citynél?
Fotó: Europress/AFP

Ez már a vég kezdete Pep Guardiola számára a Manchester Citynél?

Takács MártonTakács Márton
2019/12/07 15:01
"Úgy gondoltam, a Newcastle valószínűleg elkapja a Manchester Cityt. Csütörtökön együtt ebédeltem egy newcastle-i szurkolóval és ezt mondtam neki. A meccset aztán azzal töltöttem, hogy figyeljem a City dominanciáját, de nem győztek meg." A világ egyik legkiválóbb futball szakírója, Jonathan Wilson cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

Egész végig arra számítottam, hogy Newcastle gólt és pontot fog szerezni - amíg Kevin De Bruyne be nem talált, amiután finoman kiigazítottam az előrejelzésemet úgy, hogy érzem, a Citynek nehéz dolga lesz.

Amikor Jonjo Shelvey megszerezte a végeredményt kialakító egyenlítő találatot, a WhatsAppon rögtön megüzentem a haveromnak, hogy "ugye, megmondtam"A klasszikus eset, amikor megerősítő torzításról van szó, ez a legjobb példa erre. 

Guardiola_City.jpg Fotó: Europress/AFP

Ugyanakkor rávilágít arra is, hogy a Cityt jelenleg milyen nehéz értékelni. Az az ember érzése, hogy valami hiányzik belőlük. Mintha nem lennének olyan élesek, nem annyira egyenletes a teljesítményük, nem olyan kegyetlenek a befejezéseknél, mint a legjobb korszakukban. Vagy csak azért gondolhatjuk ezt, mivel ebben a szezonban a Norwichtól és a Wolves-tól is kikaptak?

Azóta 4-1-re kiütötték a Burnley-t; milyen messze voltak, hogy ezt tegyék a Newcastle-lal is? Az Understat xG-modellje (várható gólok) alapján nyertek. 2.56-0.49 volt ez a szám a Burnley-vel összehasonlítva a javukra, 2.44-0.21 Newcastle-ban, egyáltalán nincs messze a két érték egymástól.

A Liverpool nyolc pontos előnnyel áll az élen a Premier League tabelláján, a City 11 egységgel van lemaradva a Vörösöktől. Az xPTS-táblázat (várható pontok) szerint viszont a City 35.52-es értékével az egész mezőnyben a legjobb, a Poolnál csak 29.42 ez a szám. 

Azt kell mondanunk, hogy az xPTS sokkal ingatagabb modell, mint az xG, amely azt mutatja, hogy a City mindössze 0,82 góllal szerzett többet az algoritmus elvárásainál. De mégis, ez az xPTS-különbség érdekes. Miért nem felelnek meg a City eredményei annak a szintnek, amelyre a modell szerint a játékuk predesztinálva van?

Lehet, hogy egyszerűen csak szerencse. A labdarúgásban nem minden magyarázható meg. Valójában ez az, amiért az xG-modellek hasznosak, távol a zajtól, az a tény, hogy a labda furcsa visszapattanásának, egy ritka hibának, a zsenialitás egy pillanatának egyik vagy másik irányba egy olyan alacsony pontszámú játékban, mint a futball, megvan a mély hatása. Az elemzésnek azt is állítania kell, hogy a megerősítési torzításokat is levonja, hogy ne mindig ferdítsük el a mérnöki pontosságú magyarázatokat az eredmény meghatározása érdekében.

David_Silva_Pep.jpg Fotó: Europress/AFP

És mégis, és mégis… bárki, aki valaha sportolt bármilyen szinten, tudja, vannak olyan idők, amikor inspirációt érez az ember, amikor vágyakozik, hogy a labda hozzá jusson, mert tudja, hogy valami jót tesz, és olyan napokon is, amikor valami nem egészen sikerül, és boldog lenne már akkor is, ha megúszná az alapvető versenyhelyzeteket, azokon a napokon, amikor elfogadja és aktívan átéli a fájdalmat, és olyan napokon, amikor csak nem szereti az egészet, és egy kicsit hátradől.

Függetlenül attól, hogy ez bizalom vagy motiváció kérdése, legyen az fizikai vagy mentális, létezik. Vagy úgy tűnik, hogy létezik, amely a sportpszichológusok által előidézett megjelenítés és az önmagunkba vetett hit szempontjából talán ugyanaz.

A City bizonyos mérkőzéseken ebben a szezonban nem tűnt annyira könyörtelennek. Ez részben a keretből rendelkezésre álló játékosok számán és minőségén is múlik. A nyáron Vincent Kompany helyettesítésének hiánya felvetette a későbbi gondok megjelenését, Aymeric Laporte pedig megsérült. Hirtelen John Stones és Nicolas Otamendi - akik annyira nem megbízhatóak -, maradtak az egyetlen magas szintű középső védőpáros, ami azt a helyzetet állította elő, hogy Fernandinho mélyebben játszott a szokásosnál, ami viszont növelte Rodri terheit a bajnoki címvédőnél töltött első hónapjaiban.

De talán van egy entrópia elem is. Ezzel minden menedzsernek, minden csapatnak szembe kell néznie. Körülbelül három év után úgy tűnik, hogy a csapatok elkezdenek kopni a menedzserüktől, és frissítésre szorulnak. Megszokják ugyanazt a régóta használt játékot. Az ellenfelek pedig ez idő alatt kidolgozzák a legyőzésük módját. A Newcastle-nél is tudták, hogy az 5-4-1-es formációval, két szélsővel gyorsan áthaladhatnak a középpályán, és ez bosszanthatja a Cityt, problémát okozhat nekik a védekezésben.

Az ember, akinek nagy szerepe van Guardiola mellett a City sikereiben, és akit utódjának szán Pep | Hosszabbítás

Mikel Arteta személyében egy következő nagy edző képe kezd kialakulni, ódákat zengenek a Manchester Citynél végzett munkájáról, és a szakma egyik legnagyobb alakja, Pep Guardiola mellett lesheti a tréneri munka alapjait. A spanyol menedzser a saját utódjának szánná őt, de Arteta az Arsenalt, korábbi klubját is választhatná.

Pep Guardiola rendkívül engesztelhetetlen ember. A barcelonai negyedik szezonja rosszul sikerült. A Bayern játékosai a katalán edző távozása után megkönnyebbülésről beszéltek, arról a relaxációs érzésről, hogy nem volt szabad folyamatosan elhanyagolniuk a pontos edzési pozíciójukat. Ez a zseni oldala, de talán annak is az oka, hogy soha ne maradjon túl sokáig egy helyen. Nem történt katasztrofális összeomlás, de a Citynek ebben a szezonban talán nincs elegendő motivációja, az új célok kitűzése ugyan megtörtént, de ennek eredményeként az ehhez vezető út egyes pillanatai eltűntek.

És ez talán elegendő ahhoz, hogy a győzelemből döntetlen legyen, vagy a döntetlent vereséggé alakítsák, az egyes botlások skáláját pedig a Liverpool könyörtelensége növeli. Vagy talán ez csak megerősítő torzítás, egy módja annak, ami megmagyarázza, miért sodródik a City.

via Unibet


Hozzászólások