Premier League - Érdemes kirúgni idény közben az edzőket?
Érdemes kirúgni idény közben az edzőket?
Grafika: Sky Sports

Érdemes kirúgni idény közben az edzőket?

Németh DánielNémeth Dániel
2017/11/24 15:43

Slaven Bilic, Ronald Koeman, Craig Shakespeare és Frank de Boer után nemrég Tony Pulis is elveszítette állását, miután a gyenge eredményeket követően a West Bromwich Albion vezetősége menesztette a szakembert. A Sky Sports elemzője, Adam Smith annak járt utána, hogyan hat a csapatokra az edzők menesztése.

A Leicester City idén februárban küldte el Claudio Ranierit, egy öt meccses nyeretlenségi sorozatot követően. A csapat döntése akkor sokakat megosztott, mivel 25 meccsel korábban a klub történetében először, bajnoki címet ünnepelhettek, és a Premier League történetének egyik legnagyobb meglepetését produkálták.

Utódja másodedzője, Craig Shakespeare lett, aki egyből egy ötmeccses győzelmi sorozattal indított. Az ütős kezdés után azonban visszaesett a teljesítményük, a mostani szezonban az első hat meccsükből négyet is elveszítettek, így a Rókák előző hónapban őt is elküldték.

Grafika: Sky Sports

Az edzőváltás tehát rövid távon működött a klubnál, de hosszabb periódust vizsgálva már egyértelműen kijelenthető, hogy nem voltak eredményesek. A kérdés az, hogy az edzőváltást követő "kiugrás" tipikusnak tekinthető-e, és ha igen, szükséges-e egyáltalán az edzőváltás hozzá.

A Sky Sports 10 szezon közbeni edzőváltást vizsgált meg, hogy kiderüljön, javultak vagy romlottak az eredmények a csere után, illetve milyen távon sikerült fenntartani a változásokat.

Az edzőváltás rövid távon érezteti hatását

A Crystal Palace-nál Neil Warnock 2014 decemberében történő menesztése, és Alan Pardew leigazolása után hasonló, bár kevésbé látványos változások indultak el. Később Pardew is elveszítette állását, hogy aztán Sam Allardyce segítségével megőrizze Premier League-tagságát a csapat.

Az esetek többségében az edzőváltást követő formajavulás ideiglenes, és rövid idő alatt visszatérnek az átlagos eredményekhez. Különösen igaz ez Garry Monk (Swansea) és Paul Lambert (Aston Villa) menesztésére. Az alábbi grafika azt foglalja össze, hogy az egyes menedzserek menesztését követően milyen eredményeket értek el a csapatok.

(A grafikonon látható piros pontok az előző öt meccsen gyűjtött pontok átlagát jelölik.)

Grafika: Sky Sports

Ha a 10 menedzser eredményét átlagoljuk, az állapítható meg, hogy az első hat mérkőzésen általában javul a csapatok teljesítménye. Tartós fejlődést azonban nem érdemes várni az edzőváltástól, az első hat meccs után ugyanis visszatérnek a cserét megelőző szintre.

Mi van akkor, ha nem rúgják ki az edzőt?

A statisztikák szerint, ha egy csapat eléri a mélypontot, az eredmények akkor is javulhatnak, ha nem váltanak edzőt. Slaven Bilic West Hamnél eltöltött 27 hónapja kiváló példa erre. Az alábbi grafikon az öt meccsre kivetített pontot átlagát ábrázolja.

Grafika: Sky Sports

Ezen jól látszódik, hogy minden egyes mélypontot formajavulás követ. Ezek a kiugrások nagyon hasonlóak azokhoz, amiket az edzőváltások esetén is megfigyelhetünk. Hasonló a helyzet, ha Arséne Wenger 21 évét vizsgáljuk az Arsenalnál. A francia menedzser irányítása alatt is minden rossz sorozatot egy jó követett.

Abban az esetben tehát, ha egy csapatnak rövid távon kell fejlődnie, például a kiesés elkerülése érdekében, akkor a csapatok profitálhatnak az edzőváltásból. Az adatok alapján azonban, ha egy csapat eléri a mélypontot és alul teljesítenek, várhatóan visszatérnek az elvárt formájukhoz akár kirúgják az edzőt, akár nem.

via sky sports

Hozzászólások