Premier League - Egykori zseniális holland kapusa lehetne a Manchester United újjáépítésének ideális végrehajtója
Egykori zseniális holland kapusa lehetne a Manchester United újjáépítésének ideális végrehajtója
Fotó: Europress/AFP

Egykori zseniális holland kapusa lehetne a Manchester United újjáépítésének ideális végrehajtója

Takács MártonTakács Márton
2019/04/20 10:05
A Manchester United számára nem Jadon Sancho, Christian Eriksen vagy Aaron Wan-Bissaka lehetne a legjobb igazolás nyáron, még ha ezeken a posztokon sürgős ráncfelvarrásra is lenne szükség, hanem Edwin van der Sar, a csapat egykori kapusa, az Ajax jelenlegi vezérigazgatója.

A Manchester United 3-0-s vereséget szenvedett kedden a Barcelonától a Nou Campban, amely felfedte, hogy az egyesület még nem tud eleget tenni a topklubok által jelentett kihívásoknak.

Messi csattanós választ adott az MU ígéretes kezdésére | Hosszabbítás

Végy egy csipetnyi Messi-zsenialitást, fűszerezd meg egy bizonytalankodó védelemmel, és nagyjából pont az lesz a végeredmény, mint a kedd esti FC-Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája mérkőzésen. Az angolok bő negyedóráig tudták izgalmassá tenni a visszavágót, végül azonban kijött a két csapat közötti tudáskülönbség, így a katalánok megérdemelten jutottak a négy közé.


Van még valaki, aki úgy gondolja, hogy önmagában a játékosigazolásokkal biztosítani lehetne a United gondjainak megoldását? Amíg a klub strukturális problémákkal is küszködik a színfalak mögött, és nincs egy kidolgozott, kevésbé a káoszra emlékeztető megerősítő stratégiája, komoly kockázat ehhez hasonló kérdéseket napirenden tartani a Bajnokok Ligája-negyeddöntős búcsú után, pláne, hogy évek óta tart ez a probléma.

A United egy olyan hatalmas akadállyal néz szembe, amelyet orvosolni lehetne, ezért is ez lesz a legfontosabb nyara a klubnak az elmúlt időszakot tekintve. Lehetne találni egy megfelelő technikai igazgatót, és átalakítani az egyesület irányítói struktúráját.

Az MU-nak olyan ember kell, aki ismeri és érti a klub kultúráját, hagyományait, aki távlatokban is gondolkodik, és aki rövid és hosszú távon egyaránt határozottan szem előtt tartja az első csapat és az akadémia érdekeit, e tekintetben pedig nincs alkalmasabb jelölt Van der Sarnál. Hat, az Old Traffordon töltött éve alatt nyert négy bajnoki címet és egy Bajnokok Ligáját, mostanában pedig az egykori holland válogatott kapus felügyeli az Ajax látványos feltámadását, amely a türelem és a körültekintő tervezés jegyében zajlott, és ezt az előremutató gondolkodást ültethetné át Manchesterben is. 

Az Ajax bébijei sírásra késztették a nagyfiúkat a rutinos Daley Blind és Dusan Tadic segítségével | Hosszabbítás

Matthijs de Ligt volt az első Ajax-játékos, aki visszatért a pályára Torinóban, valamivel 11 után, majd követték őt a társai is. A 19 éves csapatkapitány minden szempontból vezér volt, ő szerezte az amszterdamiak győztes fejes gólját, majd ő vezényelte az Ajax újabb ünneplését a szurkolótáboruk előtt az Allianz Stadion sarkában.


Amíg Lionel Messi azzal volt elfoglalva, hogy legyőzze a Unitedet, Erik ten Hag vibráló és fiatal Ajaxa a Juventust is arra a sorsra juttatta, mint a Real Madridot úgy, hogy az amszterdamiak nyolc játékosa már a két évvel ezelőtti Európa-liga-döntőben is ott volt, amikor az Ajaxot éppen a Manchester United győzte le az EL-fináléban. Amíg az MU köztes időszakát az jellemezte, hogy elherdált százmilliókat a játékoskeret megerősítésére, addig az Ajax ugyanebben a periódusban alacsony áron és gondosan toborzott új embereket, szakszerű irányítás mellett. Két eltérő ösvényen haladtak tehát, amelyek egyaránt hangsúlyozzák - más-más előjellel - a koherens stratégia és a megfelelő személyek előtérbe helyezésének fontosságát.

Akárkivel is beszélünk, aki jól ismeri Van der Sart, mind intelligens vezetőnek, államférfinek tartja őt, aki mélységében is érti a futballt, és akinek munkája nagy tiszteletnek örvend Európa-szerte.

Amennyiben a United meg akarná nyerni magának Van der Sart, semmi sem garantálná, hogy a holland óriás igent mondana nekik. Az Ajax technikai igazgatói posztját az Arsenal egykori szélsője, Marc Overmars foglalja el, és ésszerűtlen lenne azt feltételezni, hogy Van der Sar megfontolná egy hasonló pozíció kialakítását az Old Traffordon úgy, hogy lelépne jelenlegi feladatait otthagyva. A 48 éves sportvezető szerepét összehasonlíthatjuk egy másik prominens, egykori játékosból lett erőteljes végrehajtó munkájával, a Bayern Münchent irányító Karl-Heinz Rummeniggével. Természetesen sokkal könnyebben elképzelhető, hogy Van der Sar előtt lebegnek vezérigazgatói álmok az Old Traffordot illetően, a befolyásos európai futballklubok szövetségének (ECA) alapítójaként is, de Ed Woodward, a United ügyvezető elnöke nem menne sehová. 

van_der_sar_MU.jpg Fotó: Europress/AFP

Bárki is lenne a technikai igazgató, tele lenne munkával. Félretéve az átigazolási kérdéseket, a Unitednak meg kell harcolnia, hogy megtarthassa legjobb játékosait, és Marcus Rashford az utolsó játékos, aki megértené, hogy nem rohannak új szerződést kötni vele. Az angol szélsőnek lejár a kontraktusa a következő szezon végén, és amíg a klubnak opciós joga van meghosszabbítani azt újabb 12 hónappal 2021 júniusáig, az új megállapodásról folytatott tárgyalások megakadtak. A Barcelona is azon klubok közé tartozik, amelyek érdeklődnek Rashford iránt. A United úgy gondolja, hogy nyugodtan várhatnak ezzel, de meg kell küzdeniük kapusuk, David De Gea megtartásáért is, aki megduplázná jelenlegi 240 ezer fontos heti fizetését, és egyenlő bérezést kér a keret legjobban fizetett játékosával, Alexis Sánchezzel, de az egyesület elutasította a találkozót. 

via The Telegraph

Hozzászólások