Premier League - Egy 18 éves skót középpályás volt az FA-kupában a Liverpoolt kiejtő Chelsea legjobbja
Egy 18 éves skót középpályás volt az FA-kupában a Liverpoolt kiejtő Chelsea legjobbja
Fotó: Europress/AFP

Egy 18 éves skót középpályás volt az FA-kupában a Liverpoolt kiejtő Chelsea legjobbja

Takács MártonTakács Márton
2020/03/07 15:15
Frank Lampard hihetetlennek nevezte a teljesítményét. Alan Shearer szerint szuper volt, Jermaine Jenas a meccs emberének nevezte őt - ezek alapján bátran mondhatjuk, hogy a skót tinédzser, Billy Gilmour kiváló benyomást keltett mindenkiben a Chelsea  a Liverpool felett aratott győzelme során az FA-kupában.

A 18 éves középpályás játékosok, szakértők, újságírók és a szurkolók egyöntetű dicséretét is begyűjtötte, mivel kulcsszerepe volt abban, hogy a Chelsea 2-0-ra nyert a Liverpool ellen az FA-kupa ötödik fordulójában, kiejtve ezzel a sorozatból Jürgen Klopp együttesét. 

Összesen mindössze 281 percet játszott a keddi mérkőzés előtt, de ezután már talán rendszeresebb játéklehetőségre számíthat, és esetleg skót válogatott meghívóra is. 

"Jó mérkőzés volt. Nagyon keményen edzek, hogy megkapjam a lehetőséget, ezúttal megkaptam és meg is ragadtam a lehetőséget - ez egy nagyszerű mérkőzés és nagy győzelem volt." - nyilatkozta a meccs után Gilmour a BBC Sportnak. 


Gilmour, a Rangers egykori U17-es labdarúgója mindössze három hete, február 11-én került fel a Chelsea első csapatához, összesen hat meccse van eddig a londoniak első osztályú együttesében. A mérkőzést megelőzően a Chelsea menedzsere, Frank Lampard azt mondta, hogy "kényelmes választás" az, hogy egy ilyen nagy mérkőzésre kiválasszák őt, és helyesnek bizonyult a döntés, mivel a kicsiny, kisfiúszerű megjelenésű skót kiemelkedett a meglett férfiak körében.

"Milyen hihetetlen teljesítmény volt ez egy fiatal játékostól" - nyilatkozta aztán róla Lampard a Liverpool legyőzését követően. Nyugodt volt már az első öt vagy 10 percben. Kis méretű srác, de érett személyiséggel rendelkezik már most. Megérdemli, hogy az emberek egy ilyen produkció után beszéljenek róla."

A középpályás Ross Barkley, aki a meccs második gólját szerezte aznap a Stamford Bridge-en, a menedzserhez hasonlóan megdicsérte fiatal csapattársát.

"Billy briliáns volt" - mondta az angol válogatott. "De ez egyáltalán nem lepett meg engem. Láttam őt az edzéseken, és már az előző szezonban is volt ilyen jó."

Az egykori newcastle-i csatár, a BBC szakértője, Alan Shearer is el volt ragadtatva Gilmour játékától.

"Mindent megtett, amit kértek tőle, összegyűjtötte a labdákat, jól játszotta előre azokat, ha kellett, védte és meg is tartotta a labdát, abszolút csodálatos volt. Előre passzolni - ez volt az első gondolata. Jorginho a Bajnokok Ligájában nem játszhat majd eltiltás miatt a Bayern ellen, a skót pedig ezzel a teljesítményével azt sugallhatja a menedzsernek, hogy 'bent kell tartanod engem a csapatban'. Minden, amit tett, teljesen megfelelő volt. Annyira magabiztos lett, miután meggyőződött a képességeiről."

A Tottenham egykori középpályása, a BBC szakértője, Jermaine Jenas is csatlakozott a dicsérők táborához.

"Billy Gilmour úgy nézett ki, mint aki csak egy parkban focizik a társaival. Ez a legnagyobb bók, amit elmondhatok róla. Annyira lenyűgözött ez a fiatal fiú. Olyan nyugodt volt, és egész este nem adta el a labdát. Ragyogó mérkőzést játszott."

Gilmour a skót U21-es válogatottban eddig 12 alkalommal lépett pályára, de az 2020-as Európa-bajnokság pótselejtezőjében, amelyet Izraellel vív Skócia, Steve Clarke talán már meghívót fog küldeni neki a nagyválogatottba is. Sőt, akár kezdhetne is.

Lehetséges szerepvállalásáról már régóta vitatkoztak, de most a legmagasabb szinten nyújtott kiemelkedő játékot, és egyre nehezebb lehet őt kihagyni, különösen, ha a Chelsea csapatában is megőrzi a helyét.

Bár éppen a középpálya a skót válogatott legerősebb csapatrésze a Manchester Unitedben szereplő Scott McTominay, a Norwich-ban játszó Kenny McLean, a Sheffield United-ben szóhoz jutó John Fleck, a Celtic duója, Callum McGregor és Ryan Christie, valamint a Rangers játékosa, Ryan Jack révén. 

Megkapja az esélyt Lampardtól a gyenge teljesítménye miatt mellőzött rekordigazolás | Hosszabbítás

Némi túlzással azt is mondhatjuk, hogy karriermentő mérkőzés vár Kepa Arrizabalagára a Liverpool ellen. A gyenge teljesítménye miatt padra száműzött kapus az FA-kupa ötödik fordulójában megkapja a lehetőséget, hogy bizonyítson Frank Lampardnak és visszaküzdje magát a londoni csapat kezdőjébe.

via BBC


Hozzászólások