Premier League - David de Gea is szerepet játszik a Manchester United mélyrepülésében?
David de Gea is szerepet játszik a Manchester United mélyrepülésében?
Fotó: Europress/AFP

David de Gea is szerepet játszik a Manchester United mélyrepülésében?

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/11/16 11:04

A Manchester United tavalyi második helyezése a bajnokságban nem tükrözte a csapat valós erejét. 81 ponttal, 19 pontos hátránnyal zárták a szezont a városi rivális Manchester City mögött, ami így is a legjobb bajnoki szezont jelentette Sir Alex Ferguson visszavonulása óta. A 28 kapott gól csak eggyel volt több a bajnokcsapat kapott góljainál, ehhez képest idén már kaptak 21 gólt, és csak a 8. helyen állnak a tabellán.

A klub öt éve tartó szenvedésének okairól már korábban is írtunk, most azonban az idei szezonra koncentrálunk, és a legjobb játékosuk, David de Gea teljesítményét érő kritikák jogosságát vizsgáljuk meg sportanalitikai fogalmak és adatok alapján.

Sportanalitikai fogalmak tisztázása:

-          Várható gólok: Egy hatalmas szimulációba betettek több tízezer gólhelyzetet, és ez kihozta az átlagot. Megmutatja, hogy adott csapat/játékos a helyzetei minősége alapján hány % eséllyel szerez gólt a lövés leadásának pillanatában.

-        Várható kapott gólok: Ugyanez, csak megfordítva, vagyis az engedett helyzetek alapján egy átlagos ellenfél hány eséllyel rúgna gólt

Ezek a mutatók megakadályozzák, hogy a hagyományos, tv-ben látott statisztika alapján vonjunk le következtetéseket, ahol a kapura lövések aránya lehet 1-1, miközben az egyik egy ordító ziccer volt, a másik meg egy harminc méterről leadott lövés, ami öt méterrel mellé ment.

-          Kaput érő lövések utáni várható gól értéke: Amikor a labda elér a kapushoz, mekkora eséllyel lesz belőle gól

-          Várható védési százalék: A lövések minősége alapján elvárható védési százalék

-          Tényleges védési százalék: Védett lövések/Összes lövés hányadosa szorozva 100-zal.

-     Átlag feletti védési százalék: Amikor a tényleges védési százalékot kivonjuk az elvárható védési százalékból. Ha pozitív, akkor jobban teljesít a kapus, mint egy átlagos kapus tenné az általa védett lövések alapján

De_Gea.jpg Fotó: Europress/AFP

Három dolog is igaz lehet. Egyrészt, a United nem produkál a várt mutatókhoz képest. Másrészt, szignifikánsan rosszabb számokat produkálnak, mint tavaly. Harmadrészt, De Gea továbbra is remekel. Ez a jó ezekben a sportanalitikai számokban, hogy ha egy mutató komoly eltérést is mutat, hét másik azonban egy következtetési síkon mozog, akkor valószínűleg ahhoz az egy eltérőhöz egyéb faktorok járulnak hozzá, és az igazság könnyen megállapítható a maradék hét alapján.

Tavaly a csapat ellenfelei 1,01 várható gólt „szereztek” meccsenként a United ellen. Ez se volt valami szuper, csak az 5. legjobb a City, a Liverpool, a Tottenham és a Chelsea után. Eközben támadásban 1,49 várható gólt „szerzett” a csapat, ami szintén elég gyenge mutató, tehát szükségük lett volna a jó védekezésre. Ez szintén az 5. legjobb mérleg volt, vagyis elöl és hátul is egy 5. helyezett csapatról beszéltünk, ha a kialakított helyzetek alapján vett elvárt gólok szerint születtek volna a gólok. Ehhez képest a második hely tényleg parádés, ámde hosszú távon nem fenntartható teljesítmény.

Idén gyengébbek a pálya mindkét oldalán. 1,18 várható gólt „szereznek” csak meccsenként, ami a 10. legjobb a bajnokságban, védelmük pedig az ijesztő 1,34 várható gól értékre esett, így nem meglepő, hogy -1 a gólkülönbségük. 12 csapat is kevesebb várható gólt „kap”, mint az MU!

Várható gólkülönbségük -0.17, tehát a 12. helyen kéne állniuk a tabellán. Tavaly 67 gólt szereztek (11-eseket nem számolnak ezeknél a mutatóknál) 56,78 várható gól mellett és 27 gólt kaptak 38,24 várható gól helyett! Valós gólkülönbségük +40 volt, várható gólkülönbségük 18,54, ez 21,46-os különbség!!! Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan lövésből szereztek gólt, amelyre kevés az esély, hogy gól legyen, és rengeteg olyan lövésből nem kaptak gólt, amiből normál esetben kellett volna.

Idén 14,1 várható gólt „szereztek és 16,09 várható gólt „kaptak, tehát -2 a várható gólkülönbségük, a valóságban -1, tehát a számok alapján az elvárt szinten teljesítenek. A valójában kapott és a várható kapott gólok alapján a kapus teljesítmény sem tűnik átlagon felülinek.

Manchester United
 Valós gólarány Várható gólarány Várható gólarány/meccs Valós gólkülönbség Várható gólkülönbség
2017-1867-2756,78-38,241,49-1,01+40+18,54
2018-1920-2114,1-16,091,18-1,34-1-1,99

 

Azonban itt lesznek furák a számok, amelyek azt mutatják, hogy De Gea ismét parádésan véd. Tavaly könnyen látható volt De Gea teljesítménye, hiszen 12,76 várható góltól mentette meg a csapatát, ugyanis kapuját 38,76 lövés utáni gólértékkel vették célba az ellenfelek támadói 38 meccsen.

Azonban idén 16,09 várható gólt „kapott” a United, a De Gea kapuját elérő lövések 24,09 gólt kellett volna produkálniuk. Vagyis elmondható, hogy sokkal jobban találják el a labdát az ellenfelek nehéz helyzetekből is, mint az elvárható lenne. Ez szerencse is részben, de azt is jelenti, hogy a védők nem tudják megakadályozni, hogy kis góleséllyel kecsegtető helyzetekből komoly védenivalója akadjon De Geának, aki a belét is kihajtja azért, hogy a várható kapott gól érték közelében legyen a United.

Ha megfordítjuk a dolgokat, és a várható védési %-ot nézzük és a valós védési %-ot nézzük, kiderül, hogy De Gea tartja a tavalyi szintet. Tavaly a lövések utáni várható gól modell 73,2%-os várható védési %-ot adott, amire ő 82,4%-os valós védési statisztikát produkált, vagyis az átlag feletti védési százaléka 9,2% volt. Idén a lövés utáni várható védési modell 64,5%-ot produkál, miközben valódi védési százaléka 71,4%, ami 6,9%-os átlag feletti védési százalék. Habár van egy enyhe visszaesés, ez magyarázható azzal, hogy sokkal nehezebb védéseket kell bemutatnia, vagyis továbbra is elképesztően teljesít a spanyol kapus.

David De Gea
 Kapott gól Várható kapott gól Kaput érő lövések utáni várható gól értéke Elvárható védési % Valós védési % Átlag feletti védési %
2017-182738,2438,7673,2%82,4%9,2%
2018-192116,0924,0964,5%71,4%6,9%

 

Az igazság tehát valahol ott van, hogy egy csapat gyenge védelme és egy kiváló kapusteljesítmény kiegyenlíti egymást. A csapatot érintő mutatók alapján az is lehet, hogy a csapat peches, hogy a védelem gyenge, vagy a középpálya nem tudja megvédeni az amúgy is gyenge hátsó négyest. Ezek mind igazak is lehetnek akár, viszont De Gea várható védési százaléka és valós védési százaléka jól mutatja, hogy továbbra is ő a világ legjobbja, és ő az egyetlen, aki miatt nem kell aggódnia a Unitednek.

(A számok a Statsbomb adatai alapján kerültek a cikkbe.)
Hozzászólások