Premier League - Dani Alvesbe oltott David Beckhamként terrorizálja az ellenfél védelmeit a Liverpool jobbhátvédje
Dani Alvesbe oltott David Beckhamként terrorizálja az ellenfél védelmeit a Liverpool jobbhátvédje
Fotó: Europress/AFP

Dani Alvesbe oltott David Beckhamként terrorizálja az ellenfél védelmeit a Liverpool jobbhátvédje

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/28 17:21
A Liverpool utolsó 27 mérkőzéséből 26-ot megnyert, egyszerre mondhatja magát Európa és a világ bajnokának, a Boxing Dayen pedig erődemonstrációt tartva, valósággal földbe döngölte a második helyen álló Leicester Cityt. Jürgen Klopp csapata egyszerre különleges, könyörtelen és briliáns, épp úgy mint világklasszis jobbhátvédje, aki a mezőny legjobbja volt a Leicester ellen.

Az az egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága ennek a csapatnak, hogy akár hétről hétre képes más játékos főszereplővé válni egy klasszis teljesítménnyel. Csütörtökön, a forduló rangadóján például Trent Alexander-Arnold hozott le egészen zseniális mérkőzést. Az angol válogatott jobbhátvéd egyébként is szenzációs formában van, ebben az idényben csak Kevin De Bruyne, Thomas Müller és Jadon Sancho osztott ki nála is több gólpasszt a top 5 európai bajnokságokat figyelembe véve.

Karácsonykor két assziszttal és egy góllal jelentkezett, így már nyolc előkészítésnél jár ebben a bajnoki idényben.

Amikor a jobbunkó vezetésével ütöd ki az első számú üldöződ, akkor tényleg minden klappol | Hosszabbítás

A Karácsony sportszempontból egy elég lyukas időszaka az évnek, két-három napig nem nagyon történik semmi. Ennek vet véget minden évben az angol Premier Liga karácsonyi fordulója, amelyet az ott csak Boxing Day-nek nevezett december 26-án rendeznek. Ezúttal ráadásul rangadót játszottak: a második Leicester City fogadta a listavezető Liverpoolt.

Ehhez hasonló számokkal akár klasszis támadó középpályások is kiegyeznének a bajnokság jelenlegi fázisában, ráadásul nem ez az egyetlen mutató, amiben támadóerényeket csillogtat a jobbhátvéd. Rögzített helyzetekből konkrétan nincs nála hatékonyabb játékos az angol élvonalban, és az akcióból származó előkészítések terén is az elithez tartozik. Ez azt jelenti, hogy Kloppnak olyan játékos áll a rendelkezésére a védelem jobb oldalán, akinek a levédekezése önmagában komoly fejtörést okoz az ellenfél edzőinek.

Eddig kétféle megoldással próbálták semlegesíteni a játékát: vagy előre toltak egy szélsőt, bízva abban, hogy így többször marad a saját térfelén, vagy a középpályáról/szélről állítottak rá egy embert. Egyik sem bizonyult különösebben működőképesnek. Ez részben a Liverpool edzői stábját dicséri, mivel remekül ki tudják használni Alexander-Arnold sokoldalúságát: amikor ráállítanak a szélen egy játékost, egyszerűen beljebb lép, átadva a helyét egy belső középpályásnak, aki így szabadon játszhat szélről.

Leicesterben a remek formában futballozó James Maddisonra hárult volna a feladat, hogy a mozgásával akadályozza Alexander-Arnoldot a támadójáték támogatásában. Az angol középpályás a szokottnál beljebb helyezkedett abban a reményben, hátha ezzel sikerült beljebb csalogatni a jobbhátvédet, megnyitva az utat Ben Chilwell előtt. Alexander-Arnold azonban csak a saját játékára koncentrált, Maddison pedig teljesen súlytalannak bizonyult, mindössze 33-szor ért labdához, miközben az általa is őrzött játékos gálameccset tartott.

taa.png Fotó: Telegraph

Alexander-Arnold a Liverpool legkreatívabb embere, aki a defenzív szélsőzónából hajtja végre a játékszervezéssel járó feladatokat. Támadó mozgásában van valami Dani Alvesből, azzal a lényeges különbséggel, hogy a térlátásában, rúgótechnikájában és beadásaiban David Beckhamre hajazó megoldásai vannak. Sokoldalúságáról sokat elárul, hogy az idei nyolc előkészítéséből mindegyik a pálya különböző szegleteiből érkezett, a Leicester elleni első gólpasszát például a középpályáról osztotta ki.

Az, hogy a jobbhátvéd a középpálya bal oldalán tűnt fel, jól látható zavart keltett a Leicester egyébként kiváló védelmében, mivel a játékosok számára nem volt világos, kinek is kellene védekeznie vele szemben.

December elején, az Everton elleni mérkőzésen egy kontratámadást követően készítette elő csapata negyedik találatát, a Brighton ellen kétszer is pontrúgás után találta meg Virgi van Dijk fejét, az Arsenal és az Aston Villa ellen győzelmekből pedig egy szöglet utáni gólpasszal vette ki a részét. Legnagyobb erősségei mégis azok a korán középre kanyarított beadások, amelyek halálos pontossággal sújtanak le a visszarendeződés fázisában lévő védelmekre. Mint például amikor Divock Origit hozta helyzetbe a Norwich elleni mérkőzésen.

Mivel időnként előfordul, hogy a Liverpool fiatalja későn ér vissza, sok csapat a Liverpool védelmének jobb oldalán keresi az áttörési pontot. Csakhogy ez a bizonyos pont egyre ritkábban figyelhető meg, az angol játékos gyorsan tanul, ráadásul remek szakemberektől, így a helyezkedése rengeteget fejlődött az utóbbi időben. Alexander-Arnold szép lassan a világ legjobb jobbhátvédjévé nőtte ki magát, különleges adottságainak köszönhetően a szerepkörének határait is hétről hétre újraírja. 

via The Telegraph

Hozzászólások