Premier League - Csak átmeneti vagy végleges megoldás is lehet Solskjaer a Manchester Unitednél?
Csak átmeneti vagy végleges megoldás is lehet Solskjaer a Manchester Unitednél?
Fotó: Europress/AFP

Csak átmeneti vagy végleges megoldás is lehet Solskjaer a Manchester Unitednél?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/02/27 08:02
Nem akármilyen fordulatot vett a Manchester United szezonja José Mourinho távozása óta. Sokan már véglegesen is odaadnák a menedzseri posztot Ole Gunnar Solskjaernak, mások viszont a gyenge ellenfelek miatt némileg aláássák a norvég eddigi eredményeit, és megvárnák a nyarat, hogy megszerezhető lesz-e Mauricio Pochettino, Massimiliano Allegri, vagy Zinédine Zidane.

14 tétmeccsen 11 győzelmet, 2 döntetlent, és 1 vereséget ért el a United, továbbá az eredmények mellett a játék is némileg kezdett emlékeztetni a Sir Alex Ferguson alatt látott csapat játékára. Solskjaer alatt 1,54 várható gólt szerzett meccsenként a United, míg Mourinhónál csupán 1,29 volt ez a szám.

mu.png Fotó: Statsbomb  

Látható, hogy minden egyes támadási mutatóban jobb a United Solskjaer alatt, ami elég komoly kritika Mourinhóra nézve. Látszik, hogy sokkal több lövésük adódik letámadásokból, kontratámadásokból, és sokkal gólveszélyesebb helyzeteket is alakítanak ki.

Solskjaer egy Lingard-Rashford-Martial csatártrióba vetette bizalmát, kispadra téve Lukakut és Sánchezt. A célja az, hogy ezekkel a fiatal, gyors, veszélyes labdanélküli mozgásokat bemutatni képes játékosokkal veszélyeztesse az ellenfelek kapuját. Sánchez Mourinho távozása óta is borzalmas, Lukaku pedig kiszorult, lassúsága és a labdával való képzetlensége (technikai elemek) miatt.

mukép.png Fotó: Statsbomb 

 

mukép1.png Fotó: Statsbomb

A felső diagramon a Premier League-ben január legjobb játékosának választott Rashford adatait látjuk Mourinho és Solskjaer időszakai alatt. A még mindig csak 21 éves csatár pályafutása során először éli meg, hogy ő az első számú középcsatár a klubjában, és a csapata nem konzervatív játékot játszik, mint Van Gaal vagy Mourinho alatt. Ennek megfelelően lövéseinek száma is jelentősen megnőtt, meccsenként 4,58 lövést ad le a korábbi 1,91-hez képest!

Martial és Lingard fejlődése kevésbé drasztikus, inkább szabad szemmel látható, hogy mennyivel jobban tudnak érvényesülni, mint a portugál alatt. Ami mindegyikükre igaz az az, hogy többet érnek a labdába a tizenhatoson belül, mint korábban.

mukép2.png Fotó: Statsbomb 

 

Természetesen nem mehetünk el a csapat legjobb mezőnyjátékosa, Paul Pogba mellett sem. Három mutatón kívül mindenben fejlődött a francia, továbbá már 11 gólnál és 8 gólpassznál jár idén, és a világ egyik legjobb középpályásához méltó szinten játszik. Azonban nem csak támadásban, hanem védekezésben is sokat javult, a labdabirtoklásokhoz viszonyított szerelések és labdalopások is ezt mutatják.

Ami viszont aggodalomra ad okot, az a védelem gyengélkedése, és a PSG, a Liverpool, és a Tottenham (nagy csapatok) elleni támadójáték.

9,28 lövést követő várható gólt kapott David De Gea, ehhez képest összesen csak ötöt kapott (11-eseket nem számolva), vagyis ismét bizonyítja, hogy a világ legjobbja. Ehhez képest elöl 14,78 várható gólt szerzett a United a norvég edző alatt, ám valójában 19 gólt szereztek. Míg De Gea évek óta képes jócskán átlagon felül teljesíteni hosszú hónapokon át, a támadók teljesítménye valószínűbb, hogy romlik majd, és az átlaghoz közelít majd idővel.

Solskjaer eddigi ellenfelei átlagban a 12,8. helyen állnak a tabellán, csupán a Liverpool és a Tottenham ellen játszottak rangadót a bajnokságban, és mindkét meccsen 1,0 várható gól alatt hozott a csapat, igaz, két kapott gól nélküli mérkőzésről beszélünk.

A Paris Saint-Germain elleni 0-2 azonban kijózanító pofonnak számított, az egész meccsen egy védése volt Buffonnak, és az is egy elég reménytelen szögből leadott Rashford lövést követően született. Tuchel taktikai dominanciája a kispadon, Marquinos Pogbával szembeni emberfogása a pályán teljesen megbénította a Unitedet, amin csak rontott Lingard és Martial sérülése.

Azonban a PSG és a Liverpool elleni sérülések megmutatják, hogy Solskjaer túlságosan is ugyanazon játékosokra támaszkodik, ami részben nem meglepő, hiszen kénytelen gyorsan eredményeket elérni, a keret pedig nem kifogástalan, ennek Mourinho is hangot adott.


 Játszott percekÖsszes perc (sérülésükig számítva)Játszott percek/Összes perc százaléka
Marcus Rashford982117084%
Anthony Martial544108050,3%
Jesse Lingard793117067,78%
Ander Herrera939117080,2%
Paul Pogba1153117098,5%
Nemanja Matić1077108099,7%
Juan Mata547108050,6%


Sokan már most odaadnák neki az állást, ám elnézve egyes jelöltek (különösen Pochettino) munkáját, semmi nem indokolja, hogy elkapkodja ezt a döntést a United. 2013 nyara óta keresik Ferguson megfelelő utódját, ideje lenne megtalálni azt!

Hozzászólások