Premier League - Borítaná a papírformát a Tottenham
Borítaná a papírformát a Tottenham
Fotó: Sky Sports

Borítaná a papírformát a Tottenham

Németh DánielNémeth Dániel
2016/07/26 17:13

A Tottenham előző idényben várakozáson felüli szereplésével, egészen a hajráig versenyben volt a bajnoki címért. Miután a többi élcsapat várhatóan összekapja magát a következő pontvadászatra, a Spurs is igyekezett a lehetőségekhez mérten erősíteni keretét.

A tavalyi év izgalmait követően a Premier League győzelemre adott oddsok aligha hozzák lázba a Tottenham-híveit. Az előző idényben nyújtott teljesítmény ellenére még mindig csak a hatodik legesélyesebbnek tartják a fogadóirodák a csapatot. Ebben nagy szerepe van Pep Guardiola, José Mourinho és Antonio Conte jelenlétének is, akik jelentős anyagi háttérrel rendelkező csapatokat próbálnak újjáépíteni.

A Spurs nemcsak a két Manchesteri csapat és a Chelsea mögött áll a fogadóirodáknál, de az Arsenal és a Liverpool is megelőzi őket. Azt persze láttuk, hogy a bukik és a szakértők sem látják mindig jól a dolgot. Annak szemléltetésére viszont talán alkalmasak, hogy lássuk mennyire nehéz dolga lesz jövőre Mauricio Pochettinónak és a Tottenhamnek.

Miután a többi csapat várhatóan erősebb lesz, a Tottenham is kénytelen erősíteni, fejlődni. Elsősorban itt kezdődnek a gondok. Az Európa-bajnokságon - vélhetően a fáradtság miatt - Harry Kane és Dele Alli sem tudta azt a hatékonyságot hozni, amit a szezon során. A Spurs ráadásul a többi Premier League-csapatnál messzebb utazik a nyári haknik során, ami szintén nem segít a csapat regenerálódásában.

Ezért az elvárásoknak is mérséklődniük kell, egyáltalán nem biztos, hogy a fiatal játékosok karrierje a továbbiakban is hasonló ívben tör majd felfelé. Pochettino tempós rendszere mentálisan és fizikálisan is fárasztó. A szisztéma egyfelől látványos és hatékony, másfelől viszont negatív következményekkel is jár. A szezon végére teljesen elfáradó Spurs az utolsó négy mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, az utolsó fordulóban ráadásul az akkor már biztosan kieső Newcastle verte őket 5-1-re.

Pochettino ugyan még nem produkált olyan látványos zuhanást, mint a mentorának tekinthető Marcelo Bielsa az Athletic Bilbao és a Marseille csapatainál, de az intenzitásának megvannak a következményei. Az edzői pályafutásának legutóbbi öt teljes évében szenvedett azzal, hogy a jó formát a szezon utolsó hónapjaiban is megőrizzék.

SzezonCsapatElső 26 meccs pontátlagaUtolsó 12 meccs pontátlaga
 2010/11 Espanyol 1,54 0,58
 2011/12 Espanyol 1,38 0,83
 2013/14 Southampton 1,50 1,42
 2014/15 Tottenham 1,69 1,67
 2015/16 Tottenham 1,96 1,58

Tavaly a Spurs feltűnően sebezhető volt a hajrára, de ez igazából illeszkedik Pochettino munkásságához. A menedzseri karrierje során a csapatai csak 1,26 pontot szereztek az utolsó 12 meccsen átlagban, míg első 26 mérkőzés átlaga 1,53 pont.

A zsúfolt nyári program után óriási kihívás lesz a legjobb teljesítményt kihozni a csapatból. A jó hír a szurkolók számára, hogy a csapat már van annyira erős, hogy ne kelljen az eredményekhez sokat fejlődni. Nagyon sok tekintetben már a Premier League legjobb csapatává értek.

Kaput eltaláló lövésekKidolgozott helyzetek
 Tottenham - 252 Tottenham - 501
 Arsenal - 211 Liverpool - 498
 Manchester City - 210 Manchester City - 476
 Liverpool - 202 Arsenal - 469

A Tottenham támadásban számos statisztikában a legjobbnak bizonyult. Pochettino játékosai lőttek legtöbbször kapura és a legtöbb kialakított helyzet is a nevükhöz fűződik. Kaput eltaláló lövésekben majdnem 20%-ot vertek a többi csapatra. A dominanciájukat jól jelzi, hogy kilenc mérkőzést nyertek meg három vagy annál több góllal.

Mindeközben a védekezésben is erősek maradtak. Egyetlen csapat sem kapott náluk kevesebb gólt, ráadásul a kaput eltaláló lövésekben is a legjobban teljesített a Spurs-védelem. Az utolsó körös, Newcastle elleni leolvadást megelőzően egyetlen mérkőzést sem veszítettek el egy gólnál többel.

 

Kapott gólokKaput eltalált lövések
 Tottenham - 35 Tottenham - 122
 Manchester United - 35 Manchester United - 125
 Arsenal - 36 Manchester City - 128
 Leicester - 36 Liverpool - 132

Ezeket a számokat nem lesz könnyű feljebb tornászni, de van néhány aspektusa a játéknak, ahol a Tottenham erősödhet, és ezekkel már foglalkoztak is a nyáron. Eric Dier fantasztikus volt az előző idényben, de a versenyhelyzet nyilvánvalóan fontos lett volna ezen a poszton, amit az új igazolás, Victor Wanyama elhozhat a csapatba.

"Olyan játékos, akivel erősödik a keretünk. Egy olyan védekező középpályás aki szabadon játszik, és nagyon jól bánik a labdával" - értékelte a futballistát Pochettino. "Tökéletes számunkra."

Bizonyos tekintetben nem is konkurenciaként kell őt kezelni. A Spurs ugyanis tavaly egyetlen meccset sem nyert meg abból a három alkalomból, amikor Dier hiányzott a keretből.

Premier League 2015/16MeccsekPontokMeccsenkénti pontok
 Mason vagy Carroll a kezdőben 12 11 0,92
 Mason vagy Carroll nélkül 26 59 2,27

Abból a négy alkalomból, amikor Tom Carroll kezdett csak egy győzelmet arattak, míg Ryan Mason nyolc kezdése alatt szintén csak egyszer nyertek. Azon a 12 találkozón, ahol a cserejátékosok kerültek a középpályára, a Spurs csak 11 pontot gyűjtött.

Ez döntőnek bizonyult. Ha nagyjából a többi meccs pontátlagával számolunk, akkor a Tottenham 27 pontot gyűjtött volna ezekről a találkozókról, és megnyeri a bajnokságot. Wanyamának tehát elsősorban a padról beszállva kell majd biztosítania, hogy a Tottenham magas színvonalon futballozzon a kezdő emberek nélkül is.

A támadósorban hasonló a helyzet, ahol Kane esetleges sérülése már tavaly is aggodalommal töltötte el a szurkolókat. Erre a posztra a 22 éves Vincent Jansent igazolták le. A holland válogatott játékos 2016-ban 21 Eredivisie gólt szerzett.

A Bajnokok Ligája-szereplés miatt várhatóan lesz lehetősége bőven Janssennek, arról nem is beszélve, hogy egy kis versenyhelyzetet is teremt a csapatban. Nemcsak ebben bíznak, hanem abban is, hogy ismét közel lesznek a tűzhöz, és a statisztikák alapján látható, az előző idényhez nem kellene sokat előrelépni. A bukikat még nem sikerült meggyőzni ennek ellenkezőjéről, de Pochettino Tottenhamje egyáltalán nem rossz tipp a Premier League-győzelemre.

A cikk Adam Bate Can Mauricio Pochettino improve Tottenham again in 2016/17? című cikke alapján készült. 
Hozzászólások