Premier League - Bele tud-e szólni a bajnoki címért folyó harcba az Arsenal, vagy a City továbblohol a Liverpool nyomában?
Bele tud-e szólni a bajnoki címért folyó harcba az Arsenal, vagy a City továbblohol a Liverpool nyomában?
Fotó: Europress/AFP

Bele tud-e szólni a bajnoki címért folyó harcba az Arsenal, vagy a City továbblohol a Liverpool nyomában?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/02/02 11:03

Vasárnap Manchester City-Arsenal mérkőzést rendeznek a Premier League 25. fordulójában. Ugyan a top 6-ba tartozó két csapatról beszélünk, mégis elég nehéz elképzelni, hogy az Arsenal pontot tudna szerezni az Etihad Stadionban. Miért?

Mert az Arsenal szinte mindig elbukik az ilyen meccseken. No, nem valamiféle Arsenal-gyűlölködő írás akar ez lenni, de az Arsenalt körülbelül az Emirates Stadionba való költözés óta jellemzi a mentális erő hiánya a legnehezebb mérkőzéseken.

Ha megnézzük a legutóbbi két szezont az ideivel együtt, az Arsenal egy idegenbeli meccset sem nyert a top 6 elleni rangadókon! Összesen két Old Traffordon összeszedett döntetlent tudtak összehozni a 2016-17-es szezon óta.

A Manchester City decemberi botladozásait követően ismét jó formába lendült, ám a keddi Newcastle-ben elszenvedett vereség, és a Liverpool szerdai Leicester elleni döntetlenje azt jelenti, hogy 5 pontra nőtt a hátrányuk a vörösökkel szemben. Az Arsenal 2-1-re verte meg a kedden a Cardiff Cityt.

A két csapat közül csak az Arsenal vétette észre magát a januári átigazolási piacon, Denis Suárez nyári opciós vásárlási joggal való kölcsönvételével.

mc-ars.png Várható kezdőkFotó: Sharemytactics.com

Várhatóan a City nagy nyomást fog helyezni a vendégekre, hogy azok meddig tudnak ennek ellenállni, nagy kérdés. Az Arsenal védelme a második legrosszabb a top 6-ban, és csak Mourinho gyengélkedése miatt előzik meg a Unitedet, ami, mint most már látjuk, csak eltérés volt a normától, hiszen Solskjaerral eddig 1,051 várható gólt enged meccsenként a United, míg az Arsenal ugyanebben az időszakban 1,405 várható gólt enged.

Felmerül, hogy ha a Citynél lesz a labda, és az Arsenal nem tud védekezni, akkor mit csináljon?

Amikor egy csapatnak egyértelmű gyengeségei vannak, azok nem fognak hirtelen az erősségükké válni, pár mérkőzést megelőzi edzéssel. A saját erősségükre és a City gyenge pontjaira kell építeniük. Mik ezek?

Az Arsenal egy jól kontrázó csapat, és gyors, mozgékony, energikus támadók (is) vannak. Unai Emery-nek őket kell a pályára raknia, hogy egy-egy letámadásból származó védelmi hibát ki tudjanak használni Aubameyang és Lacazette révén. Mesut Özil szerepeltetése itt is kérdéses, hiszen ritkán a kezdőcsapat tagja, és kockázatos is lehetne bedobni egy ilyen mérkőzésen.

Azonban nincs sok veszítenivalójuk a City ellen, Özil élvezheti a bizonyítás lehetőségét egy nagy színpadon, és bebizonyíthatja, hogy rászolgál arra a heti 350 000 fontos fizetésre. Az Arsenalnak káoszt kell létrehoznia a pályán, precízen megszerkesztett letámadásokkal, és jó helyzetkihasználással. Lehet, hogy kikapnak 5-2-re, de ha nem lőnek két gólt, esélytelenek a pontszerzésre.

Az Arsenal szerzett góljai közül a 75. perc után lőtte a legtöbbet (14), míg a City a 2. félidőben kapott góljaik közül a 75. perc után kapta a legtöbbet (4).

Ami aggasztó a Cityre nézve, hogy augusztus 20.-a óta csak 3 ponttal szereztek többet egy Arsenalnál, amelynek annyi pénze sincs, hogy megvegyen véglegesen egy Denis Suárezt, a védekezésünk szörnyű, és a legjobb, ligaszerte is top 5 szinten kereső játékosuk hónapok óta harcol az edzővel, és 3 meccsen keretben sincs, a következőn meg ő a csapatkapitány (Özil).

A papírforma a City győzelmét jósolja, de ha az Arsenal valahogy vezetést szerezne, esélyük lehet, mert a City ebben a szezonban rosszul reagál a nehézségekre. Az elszenvedett vereségeik során csak a Chelsea ellen nem szereztek gólt, az összes többin fordított ellenük az ellenfél, és amint gólt kaptak, nem tudtak megújulni a mérkőzésen belül (Palace, Leicester, Newcastle).

Hozzászólások