Premier League - Bár nem ő van a rivaldafényben, a Chelsea világbajnoka a világ egyik leghasznosabb játékosa
Bár nem ő van a rivaldafényben, a Chelsea világbajnoka a világ egyik leghasznosabb játékosa
Fotó: Europress/AFP

Bár nem ő van a rivaldafényben, a Chelsea világbajnoka a világ egyik leghasznosabb játékosa

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/22 18:47
Vannak játékosok, akik a szerepkörükből, sőt, talán a habitusukból adódóan kevesebb figyelmet kapnak, mint amennyit a teljesítményük alapján megérdemelnének. N'Golo Kanté például annak ellenére számít a világ egyik leghasznosabb játékosának, hogy viszonylag kevés gólt szerez, ritkán ad gólpasszt és finoman szólva is akadnak nála nagyobb cselgépek. Cserébe pontokban kifejezhető hatása van a játékra.

Néhány évvel ezelőtt N'Golo Kanté a világ legértékesebb játékosának számított. 2015 augusztusában a Leicester City 5,6 millió fontot fizetett a Caennak az akkor még relatíve ismeretlen játékosért. Mielőtt megérkezett, a Leicester 41 pontot gyűjtött a bajnokságban, hogy aztán a következő idényben - immáron Kantéval a fedélzeten - 81 egységet és angol bajnoki címet szerezzen a klub, a modern sport történetének egyik legnagyobb meglepetését okozva ezzel. Teljesítménye nem maradt észrevétlen, így a következő idényt már a Chelsea-nél kezdte meg.

2016-ban ismert játékosként váltott klubot, ezúttal már 32 millió fontért. Rá is fért az erősítés a Chelsea-re, hiszen a 2015/16-os szezont a 2003 óta tartó Abramovics-éra mélypontját jelentő 50 ponttal zárta. Kanté első idényében a londoni kékek 93 pontot szereztek, begyűjtve ezzel a klub történetének ötödik bajnoki címét. Mindeközben az egyel korábbi idény meglepetéscsapata, a Leicester visszazuhant a középmezőnybe, nagyjából arra a szintre, ahová Kanté leigazolását megelőzően is tartozott. Abban a szezonban 44 pontot gyűjtöttek a Rókák.

Világbajnok francia középpályása a megfelelő csapatszerkezet nélkül focizó Chelsea leguniverzálisabb játékosa | Hosszabbítás

Jorginho érkezésével N'Golo Kanté előrébb játszhat korábbi pozíciójánál a Chelsea középpályáján, új erényeit, trükkjeit ismerhetjük meg, miközben védekezésben még mindig kitűnő. Jonathan Wilson cikkének fordítását közöljük az alábbiakban. Mennyit várhatunk el egyetlen játékostól? N'Golo Kanté egy kivételes labdarúgó, ami nem újdonság, viszont a világ legjobb labdaszerző középpályás mára a Chelsea ikonikus figurája lett.

A kontextus figyelmen kívül hagyása esetén akár azt is mondhatnánk, Kanté olyan játékos, aki egymaga 40 ponttal képes javítani egy csapat teljesítményén. Ez természetesen ebben a formában nem igaz, azt viszont túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a francia középpályás olyan futballista, aki anélkül képes jelentős hatással bírni egy csapat játékára, hogy a gólszerzés lenne a legnagyobb erőssége. Egy 2017-es tanulmány, amit a University of Salford és a University College of London együtt publikált, alátámasztja ezt a megállapítást.

Többféle modellt megalkottak annak érdekében, hogy meghatározzák egy futballista plusz-mínusz értékeit, melynek segítségével kiderült, hogyan teljesített egy csapat, amikor a pályán volt, és hogyan abban az esetben, ha épp hiányzott. Egy ilyen modellnek a futballban számos buktatója van, például azért, mert a legtöbb csapat ritkán hozza le a pályáról a kezdőit, így jönnek ki olyan képtelenségek, minthogy a 2016/17-es idényben Claudio Bravo volt a második legértékesebb City-játékos. Kanté esetében azonban az eredmények is megerősítik a modell értékelését.

"Dolgozatunkban bemutatunk egy módszert a játékosok csapatra gyakorolt hatásának értékelésére" - válaszolta Ian McHale, a tanulmány egyik szerzője az ESPN-nek írásban. "Értékelve a különböző szezonokat, arra jutottunk, hogy Kanté járul hozzá legnagyobb mértékben egy csapat sikerességéhez. Ez nem csak a Leicester és a Chelsea esetében bizonyult igaznak. Ha összeraknánk egy képzeletbeli csapatot, Kanté bármilyen összeállításban a legnagyobb hozzájárulással rendelkező játékos lenne" - magyarázta a szerző.

000_1L61LT.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez a tanulmány még 2017-ben készült el, azóta eltelt két év, a Chelsea pedig egy ötödik és egy harmadik helyet gyűjtött a bajnokságban. "Kanté az elmúlt 12 hónap alapján visszaesett a rangsorban, valószínűleg azért, mert sokat játszott a posztján kívül ebben az időszakban" - értékelte a jelenséget McHale.

Kanté szerepköre kapcsán rengeteg vita zajlott az elmúlt másfél évben. Mióta a Chelsea leigazolta Jorginhót, egy végtelenül intelligens, ám alapvetően lassú középpályást, aki a védők előtt mozog otthonosan, a francia középpályást egy sorral feljebb tolta Maurizio Sarri és a Chelsea jelenlegi edzője, Frank Lampard is. Nemrég a BBC szakértője, Alan Shearer és Ian Wright kijelentette, hogy bár Jorginho képes besegíteni a védőknek, ebben a műfajban Kanté a világ legjobbja, így nincs értelme támadóbb szerepkörbe helyezni őt.

Sarri filozófiájához persze az olasz középpályás jobban illeszkedett. "Erre a posztra olyan játékosra van szükségem, aki képes a gyors labdajáratásra. N'Golo nagyon hasznos számunkra, de nem ez a legfőbb erőssége" - mondta Sarri. "Az, hogy mindenkinél hatékonyabb a labdaszerzésben, nem jelenti azt, hogy vissza kell ehhez húzódnia a védők vonaláig. Rengeteg van a játékában a labda felhozatalát tekintve, alkalmas a középpálya irányítására, és magasra tolva is képes labdát szerezni. Szeretném megadni neki a szabadságot" - magyarázta Lampard.

000_1LK3SX.jpg Fotó: Europress/AFP 

Még a 2018-ban világbajnok francia válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps is inkább Paul Pogbát helyezte visszavontabb szerepkörbe, hogy megadhassa Kanténak azt a fajta szabadságot, amiről Lampard beszélt. Három eltérő stílusú edző látja tehát úgy, hogy a középpályásnak jól áll az agresszívebb szerepkör. Elképzelhető, hogy mindannyian tévednek?

Tavaly egy védőmutatót leszámítva minden téren visszaesést lehetett megfigyelni Kanté számaiban. Egyetlen leicesteres évében 5,22 szerelést és 4,65 megelőző szerelést átlagolt, mindkettővel első helyen állt a Premier League-ben. Conte alatt még mindig elit szinten teljesített: 3,67 szerelésre jutott 2,45 megelőző szerelés. Az előző idényben ez már csak 2,18 szerelés és 1,28 megelőző szerelés volt. A Leicesterben és Conte éveiben átlagban 4,85-ször szerezte vissza a labdát a középpályán meccsenként, Sarri alatt ez 3,26-ra csökkent.

Egy dologban viszont még javulni is tudott: több labdát szerzett a támadó harmadban, a korábbi 0,63-as csúcsát feltornászta 1,02-re. Ami azt illeti, csak Mohamed Salah és Richarlison bizonyult hatékonyabbnak e tekintetben a világbajnok középpályásnál. Kanté posztja fontos ebben az összevetésben, mivel az ő labdaszerzései esetén több játékos van a labda előtt, akik hasznot húzhatnak belőle. És, hogy ez miért fontos? Leginkább azért, mert a támadó harmadban szerzett labdák száma és a győzelmek között statisztikailag kimutatható az összefüggés.

066_DPPI_40217219_024.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezen felül Kanté minden korábbinál többször jutott a tizenhatoson belülre. Az előző idény során 73 labdaérintése volt a tizenhatoson belül, míg a korábbi két szezonban ez összesen 58-szor sikerült neki. A támadó harmadon belüli labdaszerzés és az ellenfél tizenhatosán belüli mozgás a két legértékesebb tényező, amivel nem direkt módon hozzá lehet járulni lövések kialakításához. Ugyan Kanté új szerepkörben játszik, ezekben a játékelemekben minden korábbinál többet vállal. Karriercsúcsot jelentő lövéssel, kialakított helyzettel, góllal és asszissztal zárta az idényt.

Kanté legnagyobb értékét korábban az jelentette, hogy emberfeletti munkát végzett védekezésben, ami lehetővé tette Claudio Ranierinek és Conténak, hogy két középpályást használjanak az angol bajnokságban megszokott három helyett. Vagyis gyakorlatilag egy extra támadót felpakolhattak a pályára, létszámfölényes helyzetet kialakítva. Még a Leicesterben vicceltek azzal, hogy valójában három középpályással játszanak: középen van Drinkwater, a két szélén pedig Kanté. "Azt hittem, van egy ikertestvére" - mondta ma már csak ex-csapattársa, Eden Hazard.

Ezeket a csapatokat, legalábbis részben, Kanté egyedi képességei köré építették. Az értéke nem szükségszerűen abban rejlik, amit a pályán csinált, sokkal inkább abból fakad, amit lehetővé tett és tesz a csapattársainak és az edzőinek. Az viszont fogós kérdés, melyik szerepkörben jobb. Conte utolsó chelsea-s idényében természetesnek gondolt posztján szerepelt, 70 pontot szereztek, +24-es gólkülönbséggel. Az előző idényben, amikor már egy sorral feljebb játszott, 72-t gyűjtöttek, szintén +24-es gólkülönbséggel. Ez alapján a különbség elenyésző.

000_1CM1NP.jpg Fotó: Europress/AFP 

Kanté ebben az idényben csak három bajnokin kezdett, így még nem egészen tiszta, mi lesz a szerepe Lampard rendszerében, de minden jel arra mutat, hogy egyfajta hibrid posztot kaphat. Első meccsein még több labdát szerzett az ellenfél térfelén, emellett máris két gólnál jár a Premier League-ben. Talán az az igazság, hogy Kanté esetében nem létezik ideális poszt. Sosem volt igazán védekező középpályás vagy klasszikus box-to-box futó. Valahol inkább a kettő között lógott, és bármelyik poszton is szerepelt, mindig pótolhatatlannak bizonyult.

via ESPN

Hozzászólások