Premier League - Az offshore-lovag szerepéből sem kért a világbajnok labdaszerző-zseni
Az offshore-lovag szerepéből sem kért a világbajnok labdaszerző-zseni
Fotó: Europress/AFP

Az offshore-lovag szerepéből sem kért a világbajnok labdaszerző-zseni

Takács MártonTakács Márton
2018/11/16 09:25

N'Golo Kanté a nemzetközi mezőny jelenlegi legszimpatikusabb labdarúgója, amellett, hogy posztján a világ legjobbja. A Chelsea nyáron vb-aranyérmet nyerő zseniális középpályása a héten azzal vitt mindent, hogy kiderült, 2016-ban felajánlották neki, hogy fizetése egy részét offshore-számlára utalják, amelyből kevesebbet kell adóznia. Nemet mondott a lehetőségre az egyébként könyvelői végzettséggel rendelkező futógép.

A legalább négy tüdővel rendelkező, a pálya minden pontján feltűnő, azt szélességében és hosszában is maximálisan kihasználó, meccsről meccsre elképesztő futómennyiséget produkáló, mégis, szinte soha el nem fáradó N’Golo Kantéról eddig is tudtuk, hogy milyen kulcsfontosságú szerepet tölt be klubcsapatában, a Chelsea-ben - ahogy korábban a bajnok Leicesternél is -, és a francia labdarúgó-válogatottban, melynek talán ő a legfontosabb embere. A világbajnoki aranyéremben vitathatatlan érdemei vannak, a vb egyik legjobbja volt, csak a döntőre olvadt le önmagához képest - gyomorprobléma is hátráltatta -, de így is 2018 egyik legemlékezetesebb teljesítménye az övé, nálunk az Aranylabda-szavazáson is benne lenne az első ötben.

Hogyan robbant be a semmiből N'Golo Kanté?

Amikor az angol bajnokság hivatalosan átalakult Premier League-gé 1992-ben, a Leicester City még a másodosztályban tanyázott. A Foxes abban az évben egy hajszállal maradtak le a feljutásról és titkon abban bíztak, hogy a sikertelen próbálkozás még nem jelenti a végállomást. Huszonnégy évvel később egyre inkább úgy tűnik, hogy ők lesznek a bajnokság történetének legvalószínűtlenebb nyertesei.

Azt Jamie Vardy remek, magyarul A semmiből - az én történetem című önéletrajzi könyvében olvashattuk, hogy mennyire csípték őt csapattársai a Leicester Citynél. "A személyiségéről már röviddel a hozzánk szerződését követően képet kaphattunk. A klub a játékosokra bízta a büntetések intézését, s ez alapján aki késett, 100 fontot kellett, hogy fizessen. Ha egy héten kétszer késett, a büntetés összege a duplájára emelkedett. Egy nap, amikor elmagyaráztuk neki, hogy fizetnie kell, mert késett - ez eltartott egy ideig, mert nem beszélt túl jól angolul -, ő ránk nézett, és azt felelte: 'Hogyan fizethetnék ennyi pénzt, amikor Afrikában éheznek?' És ez tökéletesen jellemezte N'Golót. Inkább azoknak adta volna a 100 fontot, akiknek igazán szükségük van rá. Ugyan mit felelhettünk volna neki?

Rendkívül szerény ember. Amióta aláírta a szerződését, úgy gondolta, neki nem lesz szüksége autóra. Azt mondta, gyalog is tud edzésre járni. Később aztán beszerzett egy Minit, amit nagyon megkedvelt. Minden reggel széles mosollyal az arcán érkezik edzésre, köszön, kezet ráz mindenkivel, és aztán csendben teszi a dolgát." - írta Vardy.

Vardy_Kanté_Leicester.jpg Vardy és Kanté a Leicester mezébenFotó: eurosport.co.uk

Annyira szerény ez a 27 éves fickó, hogy a megnyert vb-döntő után azért sem szólt társainak, hogy az ünneplés közben nem jutott hozzá a vb-trófeához, Steven N’Zonzinak kellett közbelépnie, és szólnia a többieknek, hogy Kanté is felemelhesse a kupát. 

Szeptemberben a francia válogatott összetartásán épp az újonc Benjamin Lecomte énekelt a beavatás részeként, neki tapsolt és vele őrjöngött az egész banda, kivéve Kantét, a trollt, aki csendben, de fülig érő mosollyal figyelte az épp mellette daloló kapust. 


A szeptemberi hollandok elleni 2-1-es sikerük után nagy bulit tartottak a Stade de France-ban, a nyár óta sokszor elhangzó, Kantéról szóló dalt talán itt énekelték el a legtöbben, szinte a lelátó egész népe Paul Pogbáékkal tartott. "N'Golo Kanté, párápárárá, N'Golo Kanté, párápárárá, kicsi, aranyos és eltüntette Leo Messit, de tudjuk jól, hogy egy csaló, Eeeengoló Kantéééé". Kanté persze ezúttal is csak mosolygott és kész.

Amikor két hónapja lekéste a Londonból Párizsba tartó vonatot, elment imádkozni a legközelebbi mecsetbe, ahol találkozott egy szurkolóval, aki meghívta magához vacsorázni. Nem sokkal később már currys rizst ettek, fifáztak és a BBC angol bajnoki összefoglalóját, a Match Of The Dayt nézték meg egymás társaságában.

A héten pedig arról olvashattunk, hogy a Mediapart szerint, amikor a Chelsea 2016-ban szerződtette a futballistát a bajnok Leicester Citytől, Kanténak felajánlották, hogy fizetése egy részét offshore-számlára utalják, amelyből kevesebbet kell adóznia. A játékos hallani sem akart erről a lehetőségről, "N'Golo rendíthetetlen, normálisan átutalt fizetést akart" - idézi az ügynökét a francia portál. Már első londoni idényében bajnoki címhez segítette a Kékeket.

Emlékezhetünk rá, hogy Lionel Messit adócsalás miatt előbb 21 hónapos börtönbüntetésre ítélték, de mivel az ítélet hossza nem haladta meg a két évet, így az argentin zseni csak felfüggesztettet kapott. A bíróság végül úgy döntött, eltörli Messi börtönbüntetését, cserébe számára aprópénznek megfelelő 252 ezer eurót kellett fizetnie. Cristiano Ronaldónak is volt egy adóelkerülési ügye, ő is megúszta egy komolyabb pénzbüntetéssel. 

A válogatottbeli csapattársáról szóló hírt hallva a szintén világbajnok Blaise Matuidi - aki épp Kanté mellett játszik a Les Bleus-ben - így nyilatkozott: "Nem nagyon tudom követni a sztorit, de nem vagyok meglepve a végeredményen, mert ez N'Golóra vall. Ő hibátlan, sosem csalna. Na, jó, talán csak a kártyaasztalnál. N’Golo Kanté, nagyra becsülünk téged!"

A feltűnősködés, a gyors és méregdrága kocsik korában Kanté a használt Minijével egy földhözragadt, vidám mosolyú figura. Angol bajnokként és vb-győztesként is megmaradt szerény és kedves fickónak. Mintha egy lenne közülünk. Ahogy Aaron Sorkin Studio 60 on the Sunset Strip c. sorozatában a televíziós producer Danny Tripp (Bradley Whitford) mondta frissen kinevezett főnökének, a csatornaigazgató Jordan McDeere-nek (Amanda Peet): "Tudod, te éppen úgy nézel ki, mint ők, de éppen úgy beszélsz, mint mi."

Önmagában az, hogy a minden bizonnyal mindenhová futva közlekedő középpályás nemet mondott a tisztességtelen ajánlatra, egy pénzügyi bűncselekményre, nem feltétlen példa nélküli tett, bár a  Football Leaks és a fenti esetek szerint még a legnagyobb klasszisok sem úgy gondolkodnak, mint a francia nemzet metronómja.

N'Golo Kanté mindössze 168 centire nőtt, mégis ő a világfutball egyik legnagyobb óriása.

részben via The Guardian

Hozzászólások