Premier League - Az Oasis agya szerint a Manchester Cityt nézni idegőrlőbb, mint koncertezni
Az Oasis agya szerint a Manchester Cityt nézni idegőrlőbb, mint koncertezni
Fotó: Europress/AFP

Az Oasis agya szerint a Manchester Cityt nézni idegőrlőbb, mint koncertezni

Takács MártonTakács Márton
2019/02/08 11:45

Több világhírű brit zenészről tudható, hogy melyik angol labdarúgócsapatnak szurkol. Damon Albarn Chelsea-drukker, Alex Turner és az Arctic Monkeys többi tagjának szíve a Sheffield Wednesday-ért dobog, a teljes Kasabiannak a Leicester a favoritja, Richard Ashcroft a The Verve-ből a Manchester Unitedért szorít, ahogy Thom Yorke, a Radiohead feje is. De Noel Gallagher Manchester Cityért való rajongása talán túltesz mindenkin.

Ki ne énekelte volna  - némi befolyás alatt - valamelyik Tesco Disco-buli hajnali sávjában a Don't Look Back In Anger-t vagy a Wonderwallt a tömeggel az Oasis legnagyobb slágerei közül. A britpop egyik zászlóshajójának agya, az Oasis vezére, Noel Gallagher nem csak ezekről a dalairól híres, hanem arról is, hogy gyerekkora óta óriási elkötelezettje a Manchester Citynek. Ő és Liam öccse is manchesteri születésű, mégsem a Unitednek drukkolnak, hanem a Citynek. Noel saját elmondása szerint 1971-ben, egy Newcastle United elleni mérkőzésre vitte ki őt először az édesapja a Maine Roadra, "a City azóta a csapatom". Mindössze négyéves volt akkor. 

Noel_City.jpg

"A családom nagy része - úgy 6000 tagja - United-szurkoló. Az apám testvérei és az unokatestvéreim is. Csak a két testvérem, Liam, Paul és én vagyunk City-drukkerek." - mondta 2013-ban a FourFourTwo-nak. Azt is elmesélte egy helyütt, hogy amikor Sergio Agüero belőtte élete leghíresebb gólját, amivel a Manchester City megnyerte a 2012-es Premier League-t, "sírtam, mint egy kisgyerek"Gallaghernek David Silva a kedvenc City-játékosa, évekkel ezelőtt azt mondta, annyira szereti a zseniális spanyol középpályást, hogy "még azt is megengedném neki, hogy lefeküdjön a feleségemmel." 

A Manchester City még sosem volt olyan jó, amióta Pep Guardiola a menedzsere, élmény nézni David Silváék lenyűgöző, egyben eredményes futballját. Noel Gallaghernek olyan mértékű a respektje szülővárosában, hogy a katalán szakember Manchesterbe szerződésekor ő készíthette el vele az első, hivatalos tv-interjút, 20 percen át beszélgettek. Az idősebbik Gallagher tesó hozta a formáját, José Mourinhót csak úgy emlegette, hogy "a csávó az utca túloldaláról". 


A héten a BBC Sporton látható majd vele és a már több mint  tíz éve a Cityben futballozó Vincent Kompanyval egy hosszabb interjú, Gary Lineker kérdezte őket. Az angol sportcsatorna kitett egy remek promót a honlapjára és a Facebook-oldalára, melyben Noel Gallagher a következőket mondta:

"Sosem gondoltam volna, hogy háromszor is láthatom bajnokságot nyerni a Manchester Cityt. Amikor 2010-ben, 30 év elteltével a miénk lett az FA-kupa, nagyon boldog voltam. Nem lehettem ott a Wembley-ben, Los Angelesben tartózkodtam és ott néztem tévén a döntőt."

Amikor pedig Lineker megkérdezte tőle, hogy mi a jobb, koncertezni 250 ezer ember előtt a Knebworth House-nál, vagy nézni a Cityt, hogy megnyer egy meccset vagy magát a bajnokságot, Gallagher ezt válaszolta:

"Azt kell mondanom, hogy a Cityt nézni idegőrlőbb. Amikor teszem a dolgom, és ott a tömeg, tudok rájuk hatni. Amikor figyelem a Cityt játék közben. főleg a feszült meccseken, nem az én kezemben van az irányítás, bármi megtörténhet."

Még jó, hogy magyar focit nem néz!

Bár sosem bírtuk az Oasist, mindig is Blur-pártiak voltunk és vagyunk, azért a cikk végére idetesszük a világ egyik legjobb dalának fenomenális manchesteri koncertfelvételét.


részben via BBC Sport

Hozzászólások