Premier League - Az MU egykori csapatkapitánya Harry Kane leigazolásával javítana a csapat teljesítményén
Az MU egykori csapatkapitánya Harry Kane leigazolásával javítana a csapat teljesítményén
Fotó: Europress/AFP

Az MU egykori csapatkapitánya Harry Kane leigazolásával javítana a csapat teljesítményén

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/22 15:22
Kilenc forduló elteltével kilátástalannak tűnik a Manchester United helyzete. Ole Gunnar Solskjaer csapata csupán a 14. helyen áll a Premier League-ben, 10 megszerzett pontjánál talán csak a 10 lőtt gólja siralmasabb. Roy Keane, a manchesteriek korábbi csapatkapitánya úgy látja, utóbbit egy világklasszis leigazolásával lehetne orvosolni. 

Klasszikus Roy Keane: kíméletlenül nyers, talán kissé a földtől elrugaszkodott és mindenekelőtt elvárásait tekintve maximalista. Csak a legjobb elfogadható, teljesen mindegy milyen áron. Az egykori futballista nemrég a Sky Sports szakértőjeként kifejtette, a Manchester Unitednek a Tottenhamben és az angol válogatottban remeklő Harry Kane-nel kellene megoldania a csatárgondjait. "Tessék odamenni, és megszerezni Kane-t a Spurstől" - jelentette ki. "Most könnyű. Zűrzavar van a Spursnél. Őt szerezzék meg."

Keane-t a stúdióban ülő többi szakértő - Gary Neville, Graeme Souness és José Mourinho - kétkedve, némán figyelte. "Most mit bámultok?" - kérdezte. "Csukott szemmel is 20 gólt ver szezononként. Őt kell megszerezni." Keane komolyan beszélt, bár szavaiban talán némi kritikát is fel lehetett fedezni. Azt valószínűleg az ír klublegenda is tudja, hogy a Manchester United manapság nem az a klub, ami képes a világ legnagyobb sztárjait leigazolni, ahogyan azt az ő idejében tette, ennek dacára mégis előhozakodott az ötletével. 

Amikor az egykori középpályás a csúcson volt a Manchester Uniteddel, a klub rendre beszippantotta az ország legjobb játékosait. Alan Shearerről éppenséggel két ízben is lemaradt az 1990-es években, a brit átigazolási rekordot azonban így is többször megdöntötte. 1995-ben Andy Cole-t szerződtette az MU a Newcastle-től, 2002-ben Rio Ferdinandot a Leedstől, majd két évvel később az akkor 18 éves Wayne Rooney-t az Evertontól. És bizony Sir Alex Fergusonnak a felsorolt klasszisok mellett is akadtak jelentős fogásai.

2012-ben az Arsenalból igazolta le Robin van Persie-t, Michael Carrick és Dimitar Berbatov pedig a Spurs elnökével, Daniel Levyvel folytatott hosszas tárgyalássorozat eredményeképpen került Manchesterbe. Mindegyik igazolás hozzájárult a klub hazai és nemzetközi sikereihez. Ez még a régi típusú United volt, és ha világrekordot jelentő összegért kezdene licitálni Kane-re, azt akár egy nyilvánvaló lépésként is kezelhetnénk a talizmánját és gólszerzőjét kétségbeesetten kereső klub számára. Egy olyan lépés, ami életet lehelhetne a csapatba.

Ebben az idényben a United egyetlen mérkőzésen szerzett egynél több gólt, méghozzá a nyitófordulóban, amikor sikerült négy góllal megbüntetni a Chelsea rettentő naiv futballját. Kane eközben kilenc mérkőzésen öt gólt szerzett a Premier League-ben, emellett a Bajnokok Ligájában is lőtt kettőt, ami még úgy is bőven átlag feletti, hogy sorozatos bokasérülései miatt mostanság nem termeli olyan ütemben a gólokat, mint 2014 és 2018 között. Aligha lehet vita tárgya, hogy Kane jelentős előrelépést jelentene a Unitednek.

000_1KY434.jpg Fotó: Europress/AFP

Az angol center generációjának legmegbízhatóbb gólvágója, öt Premier League szezonja során 122-szer talált a kapuba, amivel egy laza 10-est ver a Manchester City sztárjára, Sergio Agüeróra. Kane a szükséges változások katalizátoraként működhetne, elvégre egy vezér típusú klasszis gólvágóról van szó, ráadásként még Marcus Rashford is elfoglalhatná az általa favorizált, bal oldali támadó posztját. Vélhetően Kane a sokat kritizált Paul Pogbából is előhozná a legjobbat, miután a francia kreativitásához remekül illik az angol kapu előtti határozottsága.

Bár bőven akadnak még hiányposztok, főleg a pálya közepén, Kane szinte egy csapásra új szintre emelné a United játékát, az legalábbis biztos, hogy a meccsenkénti egy gólos teljesítményen jelentősen javítana. Akad azonban egy bökkenő az egész gondolatmenetben: bármennyire is jelentős történelemmel és vagyonnal bír a Manchester United, a világ legjobb játékosai számára már távolról sem számít vonzó célpontnak. Kane lassacskán karrierjének azon pontjára ér, amikor döntenie kell, vajon a Spursnél van-e a legjobb esélye trófeákat nyerni.

És amennyiben úgy dönt, hogy karrierszempontból elkerülhetetlen a klubváltás, aligha kerülne fel az Old Trafford a lehetséges célállomások top 5-ös listájára. Hiába beszélünk a Premier League történetének legeredményesebb klubjáról, az MU körül rengeteg bizonytalan tényező van. Kezdve Pogba jövőjétől, egészen az edző Ole Gunnar Solskjaer sorsáig, akit hiába támogat a nyilvánosság előtt az ügyvezető alelnök Ed Woodward, előbb-utóbb utoléri a végzete, ha a ManUnited a tabella második felében szerénykedik.

000_1LL3E0.jpg Fotó: Europress/AFP 

A Keane-korabeli, erős Unitednek minden bizonnyal Kane lenne az egyik első számú célpontja. Így abban talán igaza lehet az egykori csapatkapitánynak, hogy ha valamilyen csoda folytán - vélhetően 200 millió font környéki rekordigazolással - leigazolnák a manchesteriek az angol támadót, az üzenetértékű húzás lenne, egyúttal kezdetét vehetné egy új, a jelenleginél sikeresebb éra. Ehhez azonban lényegesen jobb szakmai munkára volna szükség, úgy a kispadon, mint a vezetőségben. 

via ESPN

Hozzászólások