Premier League - Az FA-kupa varázsa végleg elveszett, vagy csak mi nem vesszük észre a varázslatot?
Az FA-kupa varázsa végleg elveszett, vagy csak mi nem vesszük észre a varázslatot?
Fotó: Europress/AFP

Az FA-kupa varázsa végleg elveszett, vagy csak mi nem vesszük észre a varázslatot?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/01/24 10:06

Angliában a hétvégén rendezik az FA-kupa negyedik fordulóját. Az FA-kupa a labdarúgás történetének legrégebbi, legidősebb kupasorozata. 1871-ben alapították a sorozatot, csak kilenc évvel az Angol Labdarúgó-szövetség megalapítása után.

Az angol futball alapjai az FA-kupa versenyrendszerén nyugodtak körülbelül a Premier League 1992/1993-as indulásáig. Az FA-kupa jelentette a kitörési lehetőséget játékosoknak, edzőknek, klubvezetőknek. A Bosman-szabály létrejötte (1995) időben durván egybeesik a Premier League létrejöttével, ami nem csak azért volt fontos, mert First Division helyett Premier League lett az élvonal neve.

A First Division klubjai 1992-ben megegyeztek, hogy leválnak az angol szövetségről (FA), hiszen így saját maguk köthetik meg a szerződést a televízióval (Sky), ugyanis az FA-nek köszönhetően sok pénztől estek el korábban. A Premier League egy vállalat, amelyben a mindenkori 20 élvonalbeli klub résztulajdonosként szerepel. Odáig jutott el a Premier League, hogy ma már 4,7 milliárd emberhez jut el világszerte a tévén keresztül, aminek köszönhetően rengeteg pénzt kérhetnek el a közvetítési jogért, így pedig a világ leggazdagabb klubjai között az angolok dominálnak.

Ennek egy újabb következménye, hogy egyes Championship-klubok többet költenek, mint a Ligue 1 (francia élvonal) klubjai egy nyári átigazolási időszakban, hiszen mindent megtesznek annak érdekében, hogy bejussanak a Premier League-be.

FA-kupa.jpg Fotó: Europress/AFP

A Wolverhampton Wanderers tavaly Jorge Mendes ügynök alkalmazásával olyan játékosokat vásárolt meg hatalmas pénzekért, akik bármelyik más bajnokság élvonalában játszhattak volna (Rúben Neves), de a hatalmas költekezésnek hála, megnyerték a Championshipet, most pedig évekre biztosnak tűnik a helyük a Premier League-ben, kiegyenlítve a Championshipben felhalmozott kiadásokat.

A Bajnokok Ligája ugyanabban az évben alakult meg, mint a Premier League, és ott is hasonló gazdasági folyamatok játszódtak le. Ezek mind az FA-kupa elértéktelenedéséhez vezettek, hiszen a klubok anyagi érdekeit sokkal inkább szolgálja a Premier League- és a Bajnokok Ligája-szereplés, sőt, néha már a Championship-tv-szerződés is felülírja az FA-kupa-szereplést. Idén a Liverpool egy igen tartalékos csapattal esett ki a Wolverhampton ellen, így ahelyett, hogy készülnének a hétvégi negyedik fordulóra, a csapat Dubaiban tart edzőtábort, és a szurkolók örülnek, hogy a csapat végre pihenhet egy kicsit egy olyan évben, amikor minden a Premier League megnyerésének lehet alárendelve.

A másik oldalon viszont, mi is az FA-kupa varázsa?

Angol és wales-i klubok szerepelhetnek a sorozatban, tavaly 737 (!!!) egyesület vett részt a sorozatban. A kupában tíz vonal csapatai vehetnek részt. A Premier League- és a Championship-klubok a harmadik fordulóban kapcsolódnak be, vagyis minimum hat darab párharcot kell győztesen megvívniuk a trófea elhódításához.

A versenykiírás szerint 1991 óta döntetlen után újrajátszás következett fordított pályaválasztással egy későbbi időpontban. Azt megelőzően addig játszották újra a találkozókat, amíg az egyik meccs végül nem döntetlennel zárult. Az idei szezontól az 5. fordulótól ezt a rendszert megszüntetik a Premier League-klubok nyomására, az Európában egyedülálló terhelés (Ligakupa megléte is) következtében, ami abszolút jogos érvelés a részükről.

A sorozat varázsát azok az elemek tarkítják, hogy a kiscsapatok kiejthetik a legnagyobb klubokat is, vagy úgy megnehezítik a dolgukat, hogy az nem megjósolható az előzetes erőviszonyok alapján. Vagyis a nagyok sem becsülhetik le a kisebbeket, nehogy arcpirító kiesés legyen a vége. Kivéve, hogy ma már ez nem érdekli a klubokat. Ez adta a kupa presztízsét minden résztvevő számára.

Amíg nem volt Premier League, és nem volt egységes tévéközvetítés Angliában a futballt illetően, az emberek az FA-kupán keresztül láthatták a mérkőzéseket a tévében, hiszen a BBC sugározta, ami a legnagyobb országos lefedettséggel bír(t).

Az egész ország láthatott döbbenetes meglepetéseket, szenzációs gólokat, hiszen az FA-kupa a bajnoki küzdelmekhez képest valami mást adott a kluboknak. Nem csak azt, hogy mondjuk egy ötödosztályú csapathoz kell látogatnia a Manchester Unitednek, hanem mert akár egy másodosztályú ellenfél elleni meccs is különleges lehet, hiszen ilyen gárdával egyébként az év 365 napja során nem játszik például a Port Vale.

Egy 130 000 négyzetkilométeres országban 50 millió ember követhette figyelemmel az FA-kupát, a Wembley-ben rendezett kupadöntő különleges, mitikus nappá vált, továbbá az idegenbeli meccsekre a vendégszurkolók sokkal több jegyet kapnak, ami javítja a hangulatot.

A sorozat értéktelenedését mutatja, hogy a legendás Bob Paisley soha nem nyert FA-kupát a Liverpoollal, ami miatt komoly kritikákat kapott, miközben Louis Van Gaal hiába nyerte meg a sorozatot 2016-ban, kirúgta a Manchester United. Az igaz, hogy egy 38 meccses bajnokság alapján sokkal könnyebben lehet értékelni egy edző munkáját.

A változást az is mutatja, hogy míg 2000-ben egy magyar sportcsatorna sugárzott egy műsort az FA-kupa történetének 100 legszebb góljáról, addig ma nem is közvetítik a kupasorozatot hazánkban. Ez persze valószínűleg más okokra vezethető vissza, hiszen az FA-kupánál jóval népszerűtlenebb kupasorozatok viszont képernyőre kerülnek, de mégis, valahol egybeesik a sorozat sajnálatos hanyatlásával.

A Wembley újjáépítését is sokan a sorozat alkonyának egyik okának tartják, hiszen 2001 és 2006 között Cardiffban kellett megrendezni a döntőt, az új Wembley pedig mintha veszített volna az aurájából, ami a régit annyira jellemezte. Egy másik fekete pont pedig az volt, amikor a Manchester United 2000-ben kihagyta a sorozatot, mert a klubvilágbajnokságon kellett pályára lépnie Brazíliában, amit az FA tanácsára tett meg, ergo az FA a saját kupasorozatára hányt fittyet. 

A legemlékezetesebb mérkőzések:

Blackpool-Bolton 4-3. 3-1-re is vezetett már a Bolton, ám Stanley Matthews vezetésével 4-3-ra fordított a Blackpool. Jól mutatja Matthews teljesítményét, hogy úgy nevezik Matthews-döntőnek a döntőt, hogy csapattársa, Stan Mortensen mesterhármast lőtt, és Bill Perry szerezte a győztes gólt a 92. percben.


2006-ban rendezték az utolsó döntőt Cardiffban. A Liverpool 0-2-ről és 2-3-ról állt fel a döntőben a West Ham United ellen, amely Steven Gerrard döntőjeként marad emlékezetes. A Liverpool csapatkapitánya két bombagóllal is egyenlített, a második a 91. percben született. 11-esekkel végül a Liverpool nyerte a kupát.


Tottenham-Manchester City 3-4. Az egyik legemlékezetesebb mérkőzés a kupa történetében. A Tottenham úgy vezetett 3-0-ra a szünetben, hogy Joey Bartont is kiállították a vendégektől. Azonban a City hihetetlen fordítást mutatott be a White Hart Lane-en, és 4-3-ra fordított emberhátrányban!


Arsenal-Manchester United, 1999, elődöntő, újrajátszás.

A bajnokság és az FA-Kupa címvédője a bajnoki éllovas, és akkor még BL-elődöntős ellen az elődöntőben 1999-ben. A Premier League-ben is egymás ellen harcolt a két gárda a bajnoki címért, 1 ponttal vezetett a United az Arsenal előtt. Az Arsenal egymást követő második évben duplázhat, vagy a Manchester United triplázhat?

Ez volt a kupa történetének talán legemlékezetesebb meccse. Óriási történelmi jelentősége volt ennek az elődöntőnek a birminghami Villa Parkban.

David Beckham góljával szerzett vezetést a United a 17. percben, majd Dennis Bergkamp egyenlített a 69. percben. Roy Keane-t kiállították a 74. percben, majd az Arsenal büntetőhöz jutott a 90. percben. Bergkamp büntetőjét azonban Peter Schmeichel hárította, majd a hosszabbítás 109. percében Ryan Giggs belőtte az FA-kupa történetének legemlékezetesebb gólját.

A United jutott a döntőbe, amit megnyert, és később triplázott a Premier League és a Bajnokok Ligája elhódításával.

Az egyik legemlékezetesebb menetelés egy kiscsapattól a West Ham Unitedé volt 1979/1980-ban. A „kalapácsosok” másodosztályú csapatként nyerte meg az FA-kupát, a harmadik ilyen csapatként nyolc éven belül, azóta csak élvonalbeli klub nyerte meg a sorozatot. Két évvel korábban esett ki a West Ham az első osztályból, a kupáig vezető úton mégis legyőzött négy élvonalbeli klubot (Everton, Aston Villa, West Brom, majd a döntőben az Arsenal).

Hogyan lehetne újjáéleszteni az FA-kupát? Nem tudni. BL-indulást adni a győztesnek? Azt nem valószínű, hogy engedné az UEFA. Viszont valamit szükséges lenne kitalálni, mert a Premier League, a Bajnokok Ligája, és tévé által a helyszíni nézők érdekeinek figyelmen kívül hagyása (a meccsek vége után már nem indulnak hazafelé vonatok) folyamatosan lefokozzák a sportág történetének legősibb hazai kupasorozatát.

Hozzászólások