Premier League - Az ember, akinek nagy szerepe van Guardiola mellett a City sikereiben, és akit utódjának szán Pep
Az ember, akinek nagy szerepe van Guardiola mellett a City sikereiben, és akit utódjának szán Pep
Fotó: Europress/AFP

Az ember, akinek nagy szerepe van Guardiola mellett a City sikereiben, és akit utódjának szán Pep

Takács MártonTakács Márton
2019/11/25 13:20
Mikel Arteta személyében egy következő nagy edző képe kezd kialakulni, ódákat zengenek a Manchester Citynél végzett munkájáról, és a szakma egyik legnagyobb alakja, Pep Guardiola mellett lesheti a tréneri munka alapjait. A spanyol menedzser a saját utódjának szánná őt, de Arteta az Arsenalt, korábbi klubját is választhatná.

Mikel Arteta tudja, milyen érzés várni Pep Guardiolára. 14 éves korában leigazolta őt a Barcelona, ahol 10-esből inkább egy védekező középpályást faragtak belőle. 16 esztendős korában Arteta már csatlakozhatott is az első csapathoz a szezon előtti edzőtáborban. Az egyetlen problémája az volt, hogy Guardiola, a nála 11 évvel idősebb középpályás nem csak hogy az ő posztján játszott, hanem éppenséggel ő volt a Barcelona csapatkapitánya is.

Arteta, szem előtt tartva, hogy egy bizonyos Xavi szintén az útjában áll, bátran döntött a távozás mellett, és elindított egy sikeres karriert a Paris Saint-Germain, a Rangers, az Everton és az Arsenal színeiben, és bár nem tudta elfoglalni Guardiola helyét a Barcelonában, továbbra is reménykedhet abban, hogy egy nap a Manchester City menedzserévé válhat, éppen Pep utódjaként.

Arteta_Pep.jpg Fotó: Europress/AFP

Arteta 2016 júliusában került a City edzői stábjába, asszisztens edzői feladatot vállalva, és ez volt az első igazolás az új vezetés irányítása alatt. Nem utolsósorban azért esett rá a választás, mert remekül ismerte a Premier League mezőnyét, tudását Guardiola hamar felhasználta a Bajnokok Ligájában az angol csapatokkal vívott mérkőzések előtt, ahogy a Barcelona ellen is. És bár Arteta jól ismerte Guardiolát is, mégis, valamilyen szinten kívülállónak számított a City csapatának számára.

Arteta fontosságát Pol Ballus és Lu Martin, két spanyol újságíró könyve (Pep Cityje - egy szupercsapat kialakítása címmel) is hangsúlyozza, amely a Manchester City edzőit és vezető tisztségviselőit mutatja be. Arteta, akit tavaly előléptettek, szerves részét képezi az edzőpályán végzett munkának - különösképp Raheem Sterling és Leroy Sane profitált ebből rengeteget -, és teljes mértékben élvezi Guardiola bizalmát.

Ők ketten már hosszú ideje barátok, bár valószínűleg Arteta közelebb áll Guardiola testvéréhez, az ügynök Peréhez, aki néhány évvel ezelőtt Londonba költözött, és szintén Arteta közelében élt, amikor a középpályás az Arsenalban játszott. Visszatérhetett volna az Arsenalhoz is, a kispadra, Arsène Wenger tavalyi távozását követően. Noha végül Unai Emery végül kapta meg a munkát, neve szerepelt volt azon a nyolc fős jelöltlistán, akik átvehették a francia menedzser helyét, az Arsenal egy másik korábbi kapitánya, Patrick Vieira mellett. 

Az Arsenal néhány vezető munkatársa abban a hitben élt, hogy Arteta kapja meg a munkát. Ha ez lesz - ahogy valószínűnek tűnik - Emery utolsó szezonja az Ágyúsoknál, akkor Arteta ismét az utódjelöltek között lehet, bár azt is hihetik, hogy meglepődött a spanyol, amiért legutóbb figyelmen kívül hagyták, és nem mellette döntöttek. 

Bizonyos mértékben szerencséje már régóta összefonódik Vieira-éval. A francia középpályás a Manchester Cityből vonult vissza, később esélyes volt a menedzseri posztra is, de az végül nem jött össze. Inkább az angol klub tengerentúli fiókcsapata, a New York City vezetőedzője lett, ott két évet töltött el, 2018 nyara óta pedig a francia Nice mestere, amely döntés csalódást okozott az Etihad hierarchiájában.

A City minden bizonnyal szívesen alkalmaz „dinasztikus” megközelítést a klub működtetésében. Szerkezete - a korábbi barcelonai vezérigazgatóval, Ferran Sorianóval és a sportigazgatóval, Txiki Begiristainnal - azt jelenti, hogy ha szükség van új menedzserre, a csere vagy utódlás elméletileg viszonylag zökkenőmentesen érhető el.

Guardiola már elmondta, hogy Arteta lenne a legideálisabb utódja, és azt is kijelentette, hogy honfitársa „hihetetlen sikert” fog elérni menedzserként. A közelmúltból való az a pletyka is, hogy a Feyenoord jelenlegi vezetőedzője, Giovanni van Bronckhorst is esélyes lehet a posztra. 

Hogyan reagál Arteta erre? Most 37 éves, és lehet, hogy mivel a felesége - gyermekeikkel együtt - Los Angelesben van és neje ott folytat színészi karriert, akkor maga akarja elmenni inkább a New York Cityhez. Legalább ugyanabban az országban lenne, mint a családja, bár egy másik tengerparton.

Arteta_Guardiola.jpg Fotó: Europress/AFP

Guardiola határozott szándéka, hogy a City-vel érvényes szerződése fennmaradó részét kitöltse, amely 2021 júniusáig köti őt oda, tehát, bár a klub már az utódlás kérdésével is foglalkozik, nem úgy tűnik, hogy utóbbi hamarosan bekövetkezne. Időközben Arteta várhatóan további ajánlatokat fog kapni, miután nyáron megfontolta a Newcastle United kispadjának lehetőségét is. 

A másik felmerülő kérdés az, hogy bár Arteta képességeihez kétség sem férhet - barátja, Mauricio Pochettino, akivel a PSG-ben játszott együtt, azt mondta, hogy „kivételes edző lesz belőle" -, egy City-méretű klub túl talán nagy feladat lenne a számára?

Talán. De figyelembe véve, hogy Frank Lampard, egy másik korábbi City-játékos, akit szintén lehetséges edzőjelöltnek tartottak, annyira lenyűgözte az ellenfeleket a Chelsea-nél végzett munkájával, hogy ez alapján valószínű, a City tulajdonosai a lehető legtovább meg akarják tartani Artetát. 

via The Telegraph

Hozzászólások