Premier League - Az egymeccses angol kapitány szerint a Premier League-et nem kellene befejezni
Az egymeccses angol kapitány szerint a Premier League-et nem kellene befejezni
Fotó: Europress/AFP

Az egymeccses angol kapitány szerint a Premier League-et nem kellene befejezni

Nánási AntalNánási Antal
2020/03/27 12:55
Mint ismert, a koronavírus világjárvánnyá eszkalálódása magával vonta a nemzetközi sportélet teljes leállását, így jelenleg szünetelnek az európai labdarúgó topligák is. A szövetségek különböző forgatókönyveket gyártanak az esetleges folytatásról, emellett pedig természetesen egyre-másra tűnnek fel önjelölt tanácsadók és állnak elő megoldási javaslataikkal. Ez utóbbi sort gyarapította a minap Sam Allardyce, aki szerint a Premier League-et nem kellene befejezni.

Az Angliában csak Big Samként ismert Allardyce régi motoros a brit futballban, pályafutása során főként PL kis- és középcsapatokat irányított (Bolton, Sunderland, Crystal Palace, West Ham) váltakozó sikerességgel. Karrierjének csúcsára 2016 júliusában ért fel, amikor Roy Hodgson után az FA őt nevezte ki a válogatott szövetségi kapitányává. A megbízatás azonban kirívóan rövid ideig tartott: mindössze 67 nap és egyetlen, sikerrel megvívott mérkőzés után a szövetség menesztette. A kirúgás oka az volt, hogy Allardyce kedélyesen osztogatta az átigazolási szabályok megszegésére vonatkozó tanácsait egy magukat távol-keleti befektetőknek kiadó csoportnak, miközben nem épp irodalmi stílusban szapulta az angol szövetséget és elődjét is. Mint később kiderült, a „befektetők” a Telegraph újságírói voltak ─ az esetből hatalmas botrány kerekedett, amibe Allardyce belebukott.

allardyce_szövkap.jpg Fotó: Europress/AFP

„Azt gondolom, ezt a szezont itt kellene lezárnunk, ősszel pedig kezdhetünk egy újat. Elnézve a jelenlegi helyzetet, nem látom azt a módot, ahogyan a bajnokság folytatódhatna. Az a gyorsaság, amellyel ez a vírus terjed és amilyen helyzetbe hozta országunkat, úgy gondolom, teljesen megakadályozza, hogy a Premier League folytatódjék. Az emberek biztonsága az elsődleges, azt pedig csakis izolációval lehet megőrizni.” ─ nyilatkozta a volt angol kapitány a Sky Sportsnak.

A Premier League klubjainak képviselői jelen állás szerint április 3-án ülnek össze, hogy megvitassák, hogyan lehet folytatni az április 30-ig felfüggesztett bajnokságot, ha lehet egyáltalán.

Nagy dilemmát okoz Anglia-szerte az is, hogy amennyiben a szövetség és a liga a bajnokság befejezése mellett dönt, megkaphatja-e a tabellát huszonöt pontos előnnyel vezető Liverpool a bajnoki címet? Allardyce szerint fájdalmas döntést kell hozni a kérdésben: „Ha itt lefújnák a bajnokságot, az nagyon rosszul esne néhány csapatnak, főleg a Liverpoolnak, akik fantasztikus szezont futnak. Az emberi élet azonban előbbre való, azt semmi sem írhatja felül.”

allardyce_westham.jpg Fotó: Europress/AFP

Big Sam szavai összecsengenek korábbi munkaadója, a West Ham United elnökhelyettese, Karen Brady ötletével, aki szintén a bajnokság jelenlegi állapotának befagyasztását javasolja. A történethez persze hozzátartozik, hogy a West Ham jelenleg csak jobb gólkülönbségének köszönhetően nincs kieső helyen, az ötlet így inkább menekülési útvonal, semmint konstruktív javaslat. Allardyce nem is hagyta szó nélkül Brady nyilatkozatát: „Csak azért javasolja ezt a West Ham, hogy így büntetlenül zárják ezt a szezont, és megszabaduljanak attól a sok problémától, ami kíséri őket az idény során.”

A hét folyamán életbe lépett szigorú korlátozások mellett, ha jelenleg kellene folytatni a Premier League-et, arra egészen biztosan nem lenne semmilyen megoldás. Mivel azonban április 30-ig tart a jelenlegi felfüggesztés, épp az intézkedések hatására javulhat annyit a helyzet, hogy ne álljon le teljesen a bajnokság. Azzal, hogy az UEFA elhalasztotta az Európa-bajnokságot, valamint a BL- és EL-döntőt is a tervezettnél később rendezi meg, az FA lehetőséget kapott arra, hogy szabadabban kezelje a versenynaptárat. Érdemes lesz tehát odafigyelni, hogyan alakul a helyzet az elkövetkezendő napokban.

Hozzászólások