Premier League - Az Arsenal vezetőedzője felgyógyult a koronavírusból, aminek a lehetséges terjesztése okozott nála szorongást
Az Arsenal vezetőedzője felgyógyult a koronavírusból, aminek a lehetséges terjesztése okozott nála szorongást
Fotó: Europress/AFP

Az Arsenal vezetőedzője felgyógyult a koronavírusból, aminek a lehetséges terjesztése okozott nála szorongást

Takács MártonTakács Márton
2020/03/28 14:26
Az Arsenal vezetőedzője, Mikel Arteta azt kérte a nyilvánosságtól, hogy segítsenek a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatónak (NHS) azáltal, hogy otthon maradnak. A spanyol szakember azt is megerősítette, hogy a koronavírus pozitív tesztjét követően teljesen felépült.

Arteta koronavírus-tesztje március 12-én pozitívnak bizonyult, a diagnosztizálásával egy időben felfüggesztette a tevékenységét az Arsenalnál, és önkéntes karanténba vonult otthonába. A legmagasabb szintű angol labdarúgás április 30-ig biztosan szünetel a vírus borzasztó gyors terjedése miatt. 

A 37 éves spanyol szakember pozitív tesztjét röviddel azután erősítették meg,, hogy az Olympiakosz tulajdonosáról, Evangelos Marinakiszról kiderült, szintén fertőzött, ő pedig kapcsolatba került az Arsenal játékosaival, miután két héttel korábban az Európa-ligában egymás ellen játszott a két csapat. 

Az Arsenal menedzsere is megfertőződött a koronavírussal | Hosszabbítás

Megfertőződött az újfajta koronavírussal (SARS-CoV-2) az Arsenal vezetőedzője - közölte az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő londoni klub, hozzátéve, hogy Mikel Arteta már karanténba is került. Ez az első ismert koronavírusos fertőzés a Premier League-ben. Az Arsenal csütörtök este bejelentette továbbá, hogy az egyesület első csapata játékosainak, több alkalmazottjának, az edzői stáb tagjainak is izolálniuk kell magukat.

Mikel Arteta felesége március közepén egy Instagramra feltöltött videóban elmesélte, hogy az Arsenal vezetőedzője jól érzi magát, és a koronavírus tünetei sem állítják meg abban, hogy folytassa a munkáját, otthonról. Lorena Bernal elmesélte, Arteta végig dolgozott saját otthonában is, mérkőzéseket nézett és elemzett, taktikai megbeszéléseket folytatott a kollégáival, akikkel azon dolgoztak, hogy a Premier League kényszerű leállása után minél zökkenőmentesebben térhessenek vissza a játékosok és a stáb tagjai is a napi rutinba.

"Teljesen gyógyultnak érzem magam" - nyilatkozta Arteta az Arsenal hivatalos honlapján március 26-án. 

"Igaz, hogy néhány tünetem akkor kezdődött, amikor telefonon felhívtak a klubtól, hogy tudassák velünk, az Olympiakosz tulajdonosa miatt abban a pillanatban valószínűleg ki vagyunk téve a vírusnak. Nem tudom, úgy éreztem, bujkál bennem valami. Másnap játszottunk volna a Manchester City ellen, tehát döntöttem és azonnal felhívtam az orvost. Azt mondtam neki: 'Figyelj, van néhány játékosunk, akik ki vannak téve ennek a veszélynek.' Ennek hatalmas kockázata van, és én vagyok az első, aki tüneteket, nagyon egyértelmű tüneteket érzett. Tehát ha ez a helyzet, akkor minden játékos és a klubhoz kapcsolódó ember, aki napi kapcsolatban áll velem, ki van téve ennek. Tehát nem tudtuk meghozni a döntést, beszélnünk kellett a Premier League irányítóival, a Manchester City-vel, és elég gyorsan meg kellett hoznunk a döntést."

Arteta, miután túljutott néhány nehéz napon, amelyek alatt olyan tünetek jelentkeztek nála, mint láz, száraz köhögés és mellkasi kellemetlenség, elismerte, hogy a betegség elkapása szorongást okozott nála annak terjesztése miatt.

Rájössz, hogy 'wow, itt mindenki ki lehet téve ennek a betegségnek, ez nagyon komoly', és elkezdesz azon gondolkodni, hogy kikkel kerültél kapcsolatban a napokban, és hogy azok kikkel érintkeztek mostanában. Ekkor fogott el a félelem."

Az Arsenal koronavírusos vezetőedzője otthon is a csapatával foglalkozik | Hosszabbítás

Mikel Arteta felesége elmesélte, hogy az Arsenal vezetőedzője jól érzi magát, és a koronavírus tünetei sem állítják meg abban, hogy folytassa a munkáját, otthonról. Lorena Bernal két nappal azután, hogy férje bejelentette, megfertőződött a vírussal, az Instagramra feltöltött videóban adott friss híreket Arteta állapotáról.

Mivel az Arsenal nem térhetett vissza az edzésekhez a kormány utasítása alapján, amely szerint a lakosság maradjon otthon, amennyire lehetséges, Arteta felszólította a szurkolókat, hogy kövessék a klub példáját.

"Kérek mindenkinek, ahogy amennyi lehetőségünk van a kockázat minimalizálására, tegyünk meg minden szükséges dolgot, ezért mindenkit arra buzdítok, hogy legyen felelősségteljes és maradjon otthon, amennyire csak lehetséges! Ez minden, amit helyzetünkből fogva megtehetünk, ilyen körülmények között nem vagyunk képesek  másokat segíteni, ezért kérjük, legalább maradjanak otthon, és tegyék meg a szükséges tennivalókat ezért!

A lehető legnagyobb mértékben meg kell próbálnunk segíteni az NHS-nek, és lehetőséget kell adnunk az idős embereknek, akiknek nagyobb szükségük van rá, hogy megkapják a szükséges kezelést. Le kell lassítanunk a folyamatot és a vírus terjedését, ezért kérem, maradjanak otthon!"

Mielőtt a Premier League küzdelmeit felfüggesztették, Arteta egy nyolc mérkőzésen át tartó veretlen sorozatot felügyelt, az Arsenal így nyolc pontra van a még Bajnokok Ligája-szereplést érő negyedik helytől, amelyet most a Chelsea birtokol úgy, hogy az Ágyúsok egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, mint a Kékek. 

Továbbra sem világos, hogy a Premier League milyen formátumban vagy szakaszban folytatódik, Arteta addig is elmagyarázta a lépéseket, amelyeket megtesz annak érdekében, hogy az Arsenal készen álljon, amikor ez a pillanat elérkezik.

"Csak azt próbáljuk elérni, hogy a játékosok, a stábtagok és az alkalmazottak tartsák távoli magukat a klub egészséges dolgozóitól. Mindenkinek egyéni edzésterve van, amit igazán jól csinálnak, és tényleg megpróbálják fenntartani erőállapotukat, így felkészülhetnek arra az időszakra, amikor vissza kell térniük játszani. Megkapják azt a pszichológiai támogatást, amelyre szükségük van, amit adunk nekik, és én is sok házi feladatot adok nekik, mert mindent áttekintettem, amit csinálunk."

Arteta-Arsenal-taps-min.jpg Mikel Arteta túl van a nehezén - Fotó: Europress/AFP

via Sky Sports


Hozzászólások