Premier League - Az Arsenal új sportigazgatója türelemre intette az egyre elégedetlenebb szurkolókat
Az Arsenal új sportigazgatója türelemre intette az egyre elégedetlenebb szurkolókat
Fotó: Europress/AFP

Az Arsenal új sportigazgatója türelemre intette az egyre elégedetlenebb szurkolókat

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/20 13:28
Nemrég az Arsenalhoz köthető szurkolói csoportok jelentős része együttesen fejezte ki elégedetlenségét a klubot irányító Kroenke család módszereivel és terveivel kapcsolatosan. Érthető a rajongók frusztrációja: a várt erősítések egyelőre elmaradtak, az idő egyre inkább szorít és kevés jel utal arra, hogy a klub harcban lesz a dobogós helyezésekért a Premier League-ben. Edu Gaspar, az Arsenal új sportigazgatója türelmet kért a rajongóktól.

"Amikor Stan Kroenke 12 évvel ezelőtt elkezdte felvásárolni az Arsenal részvényeit, a klub éppen túl volt története első Bajnokok Ligája-döntőjén. 12 évvel később ott tartunk, hogy zsinórban harmadik évben készül az Európa-ligában játszani. Pályán kívül a szurkolók sosem érezték ennyire kizárva magukat, ennyire hangtalannak és kevésbé megbecsültnek. Ez tükröződött abban a sajnálatos eseményben, melynek során Stan Kroenke az utolsó szurkoló-részvényeseket is belekényszerítette az eladásba. Kereszteződéshez ért az Arsenal, változásra van szükség" - áll a szurkolói csoportok alig egy hetes közleményében.

Kártyavárként omlik össze az Arsenal Wenger utáni korszaka | Hosszabbítás

Sven Mislintat, az Arsenal játékosmegfigyelői részlegének vezetője elhagyja a klubot, miután Ivan Gazidis távozása óta jelentősen csökkent a befolyása, elsősorban új igazolások terén. A "gyémántszeműnek" becézett szakember nem volt elégedett a neki szánt szerepkörrel, az eddig teljesített ígéretekkel, de szakmai ellentétekkel is magyarázható a döntése.

 

Valahol érthető, hogy betelt a pohár a szurkolóknál. Európa - és így a világ - egyik legdrágább jegyeit, bérleteit vásárolják meg évről évre, a klub már régóta törlesztette a lehetőségeit éveken át gúzsba kötő Emirates stadiont, mégis, az anyagi stabilitás valahogy az eredményeken nem tükröződik. Sőt, amíg Arséne Wenger irányításával - még a legnehezebb idényekben is - a legjobb négyben zárt az Arsenal, az előző két szezonban csak ötödik lett, vagyis lemaradt a Bajnokok Ligája-indulásról. Elnézve, hogy mekkora verseny zajlik a Premier League-ben a top 4-be kerülésért, a következő idényben is nehéz dolguk lesz az Ágyúsoknak.

Az egyre romló eredmények a vezetőségben kialakult káosznak is köszönhetőek. Papíron szépen előkészítette a klub a Wenger utáni időszakot, azonban Ivan Gazidis, az egyébként kétes megítélésű vezérigazgató pár hónap után lelépett a Milanhoz, emiatt pedig úgy meggyengült a tehetségeket igen jó érzékkel felkutató Sven Mislintat pozíciója, hogy alig egy év után távozott az Arsenaltól. Idén nyáron a brazil válogatott korábbi technikai igazgatója, Edu Gaspar érkezett a vezetőségbe sportigazgatói minőségben, aki a Telegraph-nak adott interjújában arra kérte a szurkolókat, legyenek egy kicsit türelmesebbek, mert időbe telik, mire levezényelik az átalakítást.

068_AA_29052019_963277.jpg Fotó: Europress/AFP

"Emlékszem arra az időszakra, amikor még rengeteget nyertünk, nagyon erős csapattal rendelkeztük, és óriási húzónevek voltak nálunk. De mindenekelőtt a társaság, a körülöttünk lévő emberek, a stáb mentalitása volt kiemelkedő" - mondta Edu. "Nem könnyű kialakítani ezt a kultúrát egyik napról a másikra. Rengeteg személyiség van itt, remek játékosok, és mindenki saját elképzeléssel rendelkezik. A mi időnkben sokat beszélgettünk az öltözőben, de amikor bezártuk az ajtót, mindenki ugyanabba az irányba tartott" - mondta a 41 éves szakember, hozzátéve, nagy előny, hogy ismeri a klub kultúráját.

"Természetesen nekünk is voltak vitáink. Néhányan elbizonytalanodtak a helyzetüket illetően, de a nap végén együtt küzdöttünk tovább. Erre van most szükségünk. Nem magunkra kell figyelnünk, hanem egymásra. Fontos, hogy ezt megértsék az emberek, mert az sosem működik, ha csak magadra gondolsz" - folytatta a gondolatmenetet Edu. A vezetőséget és főként a tulajdonosokat ért kritika kapcsán próbált megértőnek mutatkozni, azonban elmondta, határozott elképzeléssel és filozófiával rendelkeznek, és hisz abban, hogy annak mentén visszakerülhetnek a szurkolók által áhított magasságokba.

000_APP2001112725489.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Megértjük a szurkolóinkat. Mert meg is kell értenünk őket. Azonban nekik is meg kell érteniük, hogy mi milyen helyzetben vagyunk. Van egy filozófiánk. A klub hatalmas változáson megy keresztül. Mielőtt aláírtam volna technikai igazgató minőségben, már rengeteg dolog változott Arséne távozása óta. Átalakulóban van a klub szerkezete. Ez pedig egy időigényes folyamat. Tisztában vagyok azzal, hogy az idő ellenünk dolgozik, de a végén el fogjuk érni a megfelelő eredményeket. Ebben egészen biztos vagyok" - zárta gondolatait az Arsenal újonnan kinevezett sportigazgatója.

via Telegraph

Hozzászólások