Premier League - Az Arsenal-legenda szerint az új sportigazgató a kulcs a klubidentitás megőrzéséhez
Az Arsenal-legenda szerint az új sportigazgató a kulcs a klubidentitás megőrzéséhez
Fotó: arsenal.com

Az Arsenal-legenda szerint az új sportigazgató a kulcs a klubidentitás megőrzéséhez

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/24 15:30
Arséne Wenger távozását követően talán az volt a legfontosabb kérdés, mennyiben alakul át az edzőlegenda által felépített klubfilozófia az Arsenalnál. Unai Emery személyében egy teljesen más felfogású edző került a kispadra, Martin Keown, az Arsenal védőlegendája azonban úgy gondolja, a nyáron kinevezett sportigazgató, Edu gondoskodhat az identitás megőrzéséről.

Martin Keown egészen kevés időt tölthetett az Arsenal edzői stábjában, visszatérése ugyanis - ígéretes eredményei ellenére - nem alakult zökkenőmentesen. Pedig a szakértők körében viszonylagos egyetértés van abban, hogy a 2006-ban BL-döntős csapat védelme - ami zsinórban 10 meccset hozott le kapott gól nélkül - jelentős részben neki köszönhetően állt össze úgy, ahogy. Egyszer elmesélte, hogy szerette volna ízeire szedni az egyik védő játékát, hogy ne kövesse el újra és újra azokat a hibákat a helyezkedésnél.

Arséne Wenger azonban attól tartott, a videó levetítése romboló hatással lenne a játékos önbizalmára. Érdekes történet, amely rávilágít az Arsenal legnagyobb, és évek óta megoldatlan problémájára: a védelemre.

000_PAR2004051792027.jpg Fotó: Europress/AFP

"Mivel nem találtak számomra megoldást, a távozás mellett döntöttem, ez volt a helyes lépés" - magyarázta Keown. "Akkoriban képtelenek voltunk kialakítani a megfelelő munkakapcsolatot." Bár személyesen már nem segíti egykori klubját, az örömmel tölti el, hogy régi csapattársai között viszont van olyan, aki meghatározhatja az Arsenal arculatát. Edu - aki tagja volt a 2003/2004-es idényben veretetlenül bajnok csapatnak - idén nyáron sportigazgatói minőségben tért vissza az Ágyúsokhoz, Keown pedig szentül hiszi, ez a helyes lépés az Arsenal számára.

"Nagyon érdekes ez a helyzet, mert tisztában van a szerepkörével és megérti az Arsenallal kapcsolatos elvárásokat" - magyarázta. "Az edzésekre nem tud hatással lenni, azonban egyéb folyamatokkal orvosolhat pár problémát. Nagyszerű ember, aki már akkoriban is durván alulértékelt volt. Óriási veszteség volt, amikor befejezte a focit, mert volt benne egyfajta kifinomultság. Elégedett vagyok, hogy a klub felismerte ezt, mert akad pár különleges játékos, aki már nem dolgozik az Arsenalnál. Öröm, hogy az egyikük visszatért."

Az utóbbi időben több angol sztárklubnál megfigyelhetőek az identitáskeresés jelei. Frank Lampard Chelsea-hez és Ole Gunnar Solskjaer Manchester Unitedhez való visszatérése ezt erősíti, de ide sorolhatjuk Edu arsenalos szerepvállalását is. Az Ágyúsoknál Steve Bould és Freddy Ljungberg szintén a klubnál dolgozik a régi nagyok közül. És hogy pontosan miben rejlik az Arsenal-identitás lényege? Erre igen nehéz pontos választ adni, főleg úgy, hogy Keown nagyjából két évtizedes pályafutása alatt is állandóan formálódott, változott.

000_SAPA970617580480.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ez egy folyamat, ami George Grahamtől egészen Arséne Wengerig tartott" - jelentette ki. "Volt egy bizonyos fajta viselkedés bizonyos játékosoknál, amit még George Graham alakított ki. Wenger érkeztével természetesen a kreativitás kifejezése is előtérbe került. Ezzel együtt az a helyes, ha klubként megőrzöd az identitásod. Mondhatjuk, hogy a 2006-os döntőben már egyik idős Arsenal-védő sem volt ott. Azonban az akkori játékosok megörököltek szokásokat a korábbi játékosoktól. A klubot átható kultúra tehát a játékosok között is öröklődhet."

Keown leginkább azt tartja sajnálatosnak, hogy 13 évvel a BL-döntőt és 2006-os távozását követően - amit a klub érdekében tett - a védekezés kultúrája gyakorlatilag megszűnt létezni. "Az, hogy a fizikális játékosok felől egyre inkább a technikásabbak felé került a hangsúly, túlzottan egyoldalúvá vált. Úgy gondolom, a Barcelona-féle kiválóság megteremtése volt a cél, őket tekintette leginkább követendőnek Wenger. Ez viszont az egyensúly felborulásához vezetett" - magyarázta a klublegenda.

"Unai Emery próbálja ezt visszaadni, azonban ehhez arra van szükség, hogy a keret kiegyensúlyozottabb legyen. Teljesen elfelejtették, hogyan kell védekezni, márpedig a mérkőzések 50%-ban erről szólnak. Még mindig ez az Achilles-sarkuk, főleg az idegenbeli mérkőzéseken. Tetszik, hogy leigazoltuk Nicolas Pepét. Elképesztően gyors játékos. Valakinek Pierre-Emerick Aubameyangot és Alexandre Lacazette-et is ki kell szolgálnia, és biztos vagyok benne, hogy Pepe erre lépes lesz a góljai mellett. Azonban a keret felépítésénél is egyensúlyra van szükség."

000_1JL3HP.jpg Fotó: Europress/AFP

David Luiz és Kieran Tierney elméletileg segíthet ezen a problémán, bár utóbbi - Hector Bellerínhez és Rob Holdinghoz hasonlóan - sérüléssel bajlódik. Az Arsenal a hétvégén az Anfieldre tér vissza, ahol tavaly karácsonykor 5-1-es vereséget szenvedett, Keown azonban bízik Emeryben. "Növekvő érdeklődéssel figyelem a tevékenységét. Próbálja az Arsenalnál elvárt szintre felhozni a játékosokat. Az a célja, hogy folyamatosan tűzben legyenek, ami Wenger utolsó éveiben hiányzott. Nagy nyomás van rajta, ráadásul elég nehéz helyzetet örökölt meg."

"Egy darabig úgy tűnt, sikerült megoldani az idegenbeli védelmi problémákat, de a szezon második felében ismét felütötte a fejét a jelenség. Valószínűleg ez a negyedik helybe és a BL-indulásba került. Az Európa-liga-indulás megnehezíti a helyzetet, mivel csütörtökönként kell mérkőzést játszani. Ha még mindig játékos lennék, a negyedik hely megszerzésén gondolkoznék. Frank Lampard tehetséges edző, azonban kezdő, és Ole Gunnar Solskjaer sem rutinos ezen a szinten. Emery tűnik a legbiztosabb pontnak."

"De vajon elég jók-e a játékosok? Ki lehet-e belőlük határozottabb védekezést hozni?" - Keownt évek óta foglalkoztatják ezek a kérdések.

via Sky Sports

Hozzászólások