Premier League - Az Arsenal elhatárolódott Özil Kína-kritikus Instagram-posztjától
Az Arsenal elhatárolódott Özil Kína-kritikus Instagram-posztjától
Fotó: Europress/AFP

Az Arsenal elhatárolódott Özil Kína-kritikus Instagram-posztjától

Németh DánielNémeth Dániel
2019/12/14 15:31
Az Arsenal elhatárolódott attól az Instagram-bejegyzéstől, melyben Mesut Özil az ujgur kisebbséget elnyomó Kínát kritizálta, egyúttal összefogásra szólította fel a muszlim világot. Az észak-londoni klubot jelentős gazdasági érdekek fűzik ahhoz, hogy megmaradjon a jó viszony Kínával, mivel több befektetése is van a kommunista országban.

Emberi jogi szervezetek szerint Kína az ujgur identitás és kultúra megsemmisítésére törekszik, például átnevelő táborokon keresztül. Az ország sokáig tagadta ezeknek a létezését, azonban a műholdfelvételek alapján begyűjtött bizonyítékok miatt végül annyit elismert, hogy "szakmai átképző programokat" folytat. Ujgur menekültek beszámolói szerint a táborokban embertelen körülmények között tartják a foglyokat, gyakori a nemi erőszak, a kínzás és a kényszermunka. Kína az országellenes propaganda részének nyilvánította ezeket az értesüléseket,

a táborok létrehozását pedig a terrorizmus elleni küzdelemmel magyarázta.

Özil nemrég Instagram-bejegyzésben kritizálta az országot az ujgur kisebbség elnyomása miatt. "Kelet-Turkesztán vérző seb a muszlim közösség testén, ahol az embereket rákényszerítik a vallásuk elhagyására. Elégetik a Koránjaikat. Bezárják a mecsetjeiket. Betiltják az iskoláikat. Meggyilkolják a szent embereiket. A férfiakat táborokba kényszerítik, a családjaikat pedig arra, hogy kínai férfival éljenek. A nőket belekényszerítik ezekbe a házasságokba. Mégis csendben vannak a muszlimok. Nincs hangjuk. Cserbenhagyták őket" - írta a futballista.

Posztját követően az Arsenal közleményt adott ki, melyben kijelentette, Özil magánvéleményt fogalmazott meg, a klub viszont elhatárolódik az ehhez hasonló politikai kérdésektől. "Mesut Özil közösségi médiában megjelent bejegyzése kapcsán az Arsenal tisztázni szeretné álláspontját. Az Özil által publikált tartalom magánvéleményt tükröz. Futballklubként az Arsenal mindig is tartotta magát ahhoz az elvhez, hogy nem foglal állást politikai ügyekben" - áll a hivatalos közleményben.

Ez a megfogalmazás annak fényében minimum érdekes, hogy csütörtökön Héctor Bellerín a Twitteren #FuckBoris-hashtaggel ellátott üzenetben bátorította követőit, hogy ne a konzervatívokra voksoljanak. "A fiataloknak világszerte megvan a lehetőségük, hogy meghatározzák a jövőjüket. A mai napon a britek dönthetnek arról, hogy milyen jövőt szeretnének maguknak és az itt élőknek" - írta a spanyol válogatott jobbhátvéd. Abban az esetben az Arsenal nem érezte fontosnak, hogy kifejezze politikai semlegességét egy közlemény formájában.

Nyilvánvaló, hogy Özil posztja sem a tartalom miatt akadt fent a szűrőn (nehéz elképzelni, hogy a klub tulajdonosai vagy vezetői támogatnák az átnevelő táborok intézményét), hanem a gazdasági érdekek miatt. Az Arsenalnak ugyanis komoly üzleti érdekeltségei vannak az országban, többek között egy étteremláncot is üzemeltet klub. Mostanság egyébként sem számít szokatlannak, hogy egy sportszervezet vagy világcég öncenzúrát gyakorol Kína kapcsán, októberben például az NBA-ben szereplő Houston Rockets kért nyilvánosan bocsánatot,

miután a franchise general managere, Daryl Morey a Twitteren Hongkong-párti bejegyzést tett közzé.

Morey üzenetének annak ellenére is volt következménye, hogy a csapat legnagyobb sztárja, James Harden kért bocsánatot az ország megsértése miatt: az állami tévé ideiglenesen levette a képernyőről a Rockets mérkőzéseit, sőt, az egyre nagyobb jelentőségű online platformról is száműzték csapatot. Az ügy elég nagy vihart kavart, még a South Park is készített egy epizódot arról, hogyan befolyásolja az amerikai szórakoztatóipart a kínai cenzoroknak való kényszeres megfelelés. (Az adás után Kínában tiltást kapott a sorozat.)

Mesut Özil nem először került középpontba valamilyen politikai szerepvállalás miatt, 2018-ban Németországban jelentős botrány lett abból, hogy a török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal fotózkodott kampányidőszakban. Sokan a válogatotthoz és az országhoz való elkötelezettségét is megkérdőjelezték, az pedig olaj volt a tűzre, hogy a címvédő német válogatott hatalmasat bukott a 2018-as világbajnokságon. Özil a tornát követően rasszizmussal vádolta a német labdarúgás vezetőit, a válogatottságot pedig lemondta. 

via Guardian

Hozzászólások