Premier League - Az Arsenal edzője szerint taktikailag azt történt a pályán, amit elterveztek
Az Arsenal edzője szerint taktikailag azt történt a pályán, amit elterveztek
Fotó: Europress/AFP

Az Arsenal edzője szerint taktikailag azt történt a pályán, amit elterveztek

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/03 17:04
Hétvégén az Arsenal csak 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán a Wolverhampton Wanderersszel, Unai Emery azonban meglepően optimistán értékelte a látottakat. Az Ágyúsok edzője ugyan azt elismerte, hogy ennél jobb eredményre számítottak, a mérkőzés képével viszont elégedett volt: szerinte csapata többet érdemelt volna a döntetlennél.

Egyre több jel utal arra, hogy hiba volt a klubtól 22 év után távozó Arséne Wenger helyére a Paris Saint-Germaintől elküldött Unai Emeryt leültetni. A klub vezetősége valószínűleg azt remélte a baszk szakember kinevezésétől, hogy az Ágyúsok wengeri naivitásba ragadt játéka egy pragmatikusabb edzővel hatékonyabb lehet. És bár az Arsenal több pontot gyűjtött Emery irányításával, mint Wenger utolsó évében, a Premier League-ben elért ötödik hely és az Európa-liga-döntő legfeljebb halovány előrelépésnek tekinthető, ha egyáltalán.

Az Arsenal csapatkapitánya eddig is alkalmatlan volt a posztjára, most már méltatlan is rá | Hosszabbítás

Granit Xhaka az Arsenal egyik leggyengébb láncszeme, a pályán eddig sem tűnt igazi vezérnek, mégis csapatkapitánynak választották őt játékostársai azok után, hogy Unai Emery menedzser korábban őt nevezte meg ideiglenes csékának. Az Ágyúsok kapitánya vasárnap olyat tett, amivel minden szempontból szégyent hozott a posztjára - és főleg saját magára -, amelyre eddig is alkalmatlan volt, de most már méltatlan is rá.


Emery kritikusai nem csak az eredményességet kérik számon az edzőn, de azt is a szemére vetik, hogy az Arsenal védjegyévé váló, kreatív támadófutballal drasztikus módon szakított. Ráadásul ennek - azon túl, hogy az Ágyúsok hétről hétre nézhetetlenül játszanak - még csak eredménye sincs, hiszen a védelem épp olyan pocsék, mint a Wenger-éra utolsó két évében. Pedig a ManUnited és a Tottenham gyengélkedésével repedezik az Angliában top sixnek nevezett csapatok uralma, ami lehetőséget kínálna az Arsenalnak is a BL-be való visszatéréshez.

Nincs messze a cél, de jelenleg csak az ötödik helyen állnak az Ágyúsok, főleg a hétvégihez hasonló botlásoknak köszönhetően. Utolsó tíz mérkőzéséből csak hármat nyert meg az angol bajnokságban Emery csapata, emellett volt négy döntetlenje és kettő veresége. Ebben a sorozatban akadt néhány rangadó, többségében azonban az Arsenal számított a mérkőzések esélyesének. Így volt a Wolves ellen is, ráadásul Pierre-Emerick Aubameyang góljával már a 21. percben előnybe kerültek az Ágyúsok, de aztán Raúl Jiménez a 76. percben szépített.

Emery azonban látott pozitívumot a mérkőzést követően. "Az eredmény rossz, taktikailag azonban a mi akaratunk érvényesült. Kiegyenlített volt a találkozó, mi talán valamennyivel többet érdemeltünk volna. Csalódottak vagyunk. Úgy gondolom, hogy a játékosok próbálkoztak, sikerült is megszerezniük az első gólt, de szükség lett volna egy másodikra, hogy meglegyen az önbizalmunk. Frusztrált vagyok, mert ugyanúgy szórjuk a pontokat, mint az előző szezonban" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón.

Mindez azért is érdekes, mert amúgy a Wolves 25-ször próbálkozott kapura lövéssel (tízszer sikerült eltalálni Bernd Leno kapuját), míg az Arsenal 10 lövésből négyszer volt pontos a 90 perc során. Az ún. várható gólok statisztika is azt mutatja, hogy a vendégek aktívabbak voltak, bár a helyzetek minőségével Nuno Espirito Santo sem lehetett elégedett. Ez ráadásul még csak nem is számít különösebben kiugró esetnek a mostani szezonban: átlagban 16,3-szor találják el az Arsenal kapuját, ami a Premier League harmadik legrosszabb mutatója.

"Javulhat még a csapat egyensúlya védekezésben. Azonban az lenne a kulcs, hogy több tiszta helyzetet dolgozzunk ki" - vonta le a tanulságot az edző, aki azt is hozzátette, Aubameyang képes megbirkózni a csapatkapitányi teendőkkel. Granit Xhaka ugyanis a kirohanását követően még csak a kispadra sem ülhetett le, így a karszalagot ezúttal a gaboni csatár viselhette. Emery egyébként a sajtótájékoztatón nagyon dicsérte a sokszor mellőzött Mesut Özil játékát és hozzáállását. 

via goal.com

Hozzászólások