Premier League - Az Arsenal csapatkapitánya eddig is alkalmatlan volt a posztjára, most már méltatlan is rá
Az Arsenal csapatkapitánya eddig is alkalmatlan volt a posztjára, most már méltatlan is rá
Fotó: Europress/AFP

Az Arsenal csapatkapitánya eddig is alkalmatlan volt a posztjára, most már méltatlan is rá

Takács MártonTakács Márton
2019/10/28 16:50
Granit Xhaka az Arsenal egyik leggyengébb láncszeme, a pályán eddig sem tűnt igazi vezérnek, mégis csapatkapitánynak választották őt játékostársai azok után, hogy Unai Emery menedzser korábban őt nevezte meg ideiglenes csékának. Az Ágyúsok kapitánya vasárnap olyat tett, amivel minden szempontból szégyent hozott a posztjára - és főleg saját magára -, amelyre eddig is alkalmatlan volt, de most már méltatlan is rá.

Mi már azt sem értettük, hogy lehetett őt megválasztani csapatkapitánynak. A Premier League-érában Tony Adams, Patrick Vieira, Thierry Henry, Cesc Fabregas, Mikel Arteta, Per Mertesacker, Thomas Vermaelen, Robin Van Persie, William Gallas és Laurent Koscielny viselte az Arsenal csapatkapitányi karszalagját Granit Xhaka előtt. Amikor Koscielny idén nyáron megtagadta az egyesület amerikai turnéján való részvételt, ideiglenesen Xhaka lett az utódja, aki egyértelműen Unai Emery egyik kedvenc játékosa, azt csak ő tudja, miért, hogy mit lát benne. 

A klub svájci középpályása van pole pozícióban az Arsenal megüresedni látszó csapatkapitányi posztjáért | Hosszabbítás

Granit Xhaka áll a legjobban jelenleg abban a versenyben, ami azért zajlik, hogy ki váltsa Laurent Koscielnyt az Arsenal csapatkapitányi tisztségében azok után, hogy a klub francia védője megtagadta az egyesület amerikai turnéján való részvételt. A londoni klub korábban közleményt adott ki Koscielny ügyében, melyben csalódottságukat fejezik ki a játékos döntésével kapcsolatban.Szeptember végén aztán már nem csak a menedzser által ideiglenesen megbízott csapatkapitánya lett az Arsenalnak a svájci középpályás, a játékosok is őt választották meg képviselőjüknek. A helyettesei Pierre-Emerick Aubameyang, Hector Bellerin, Alexandre Lacazette és Mesut Özil lettek.

Martin Samuel, a Daily Mail  vezető sportújságírója azt mondta erről: "Ez nem jelenti azt, hogy Emerynek van öt erős, jó kapitánya - nincsenek valódi kapitányai. Ha belegondolunk, hogy milyen nagyszerű csékákat ismerünk a sportág történetében, mint például John Terry a Chelsea-nél, akkor nem lenne szükség öt kapitányra, mert meglenne az az egy, akire igazán szükség van.

Xhaka már több mint 100 mérkőzést játszott az Arsenalban, ő a svájci válogatott csapatkapitánya, kulcsembere. De sok olyan hiba fűződik a nevéhez, amelyek hátráltatták a klubcsapatát. A teljesítménye alapján jól látható, hogy miért érzi az ember, hogy ő rossz választás, de az öltözőben így is népszerű.  Ami azt illeti, van tapasztalata a karszalag viselésében, csak ez egy nagyon szokatlan módszer. És ez nem Xhaka felelőssége, hanem a menedzserre, Emeryre vet rossz fényt, mert ebben a helyzetben dönthetne ő is, jobban."

Nos, az Arsenal jelenleg nem rendelkezik ilyen markáns személyiséggel, az ilyen típusú játékosok eltűntek, kikoptak a londoniak keretéből, de Xhakát így is borzasztó választásnak tartottuk. Nincs kiemelkedő képessége, védekezni alig tud, szánalmas hibákból hozott össze büntetőket az elmúlt időszakban, nem tudja lefedni a rá bízott területet, nem tűnik vezértípusnak, a szurkolók sem kedvelik, Emery - és csapattársai - valamiért mégis bíznak benne. Egy Bajnokok Ligája-szereplésre hajtó klubnál egyszerűen nincs helye a kezdőcsapatban, miközben a pályát felszántó Lucas Torreira meg vagy padozik, vagy nem azon a poszton szerepel, hanem jóval előrébb, mint ahol kiemelkedő teljesítményre képes. A vasárnapi gyomorforgató viselkedése után talán átgondolják a klubnál Xhaka helyzetét. 

Az Arsenal egyik leggyengébb láncszeme lett az új cséká ott, ahol valaha Thierry Henry volt a főnök | Hosszabbítás

Martin Samuel, a Daily Mail újságírója úgy véli, Unai Emery nem rendelkezik megfelelő kapitányokkal az Arsenalnál, azok után sem, hogy a menedzser megszavaztatta a hivatalos csékákat. Grant Xhaka már nem csak az Unai Emery által ideiglenesen megbízott csapatkapitánya az Arsenalnak, a játékosok is őt választották meg képviselőjüknek, a helyettesei Pierre-Emerick Aubameyang, Hector Bellerin, Alexandre Lacazette és Mesut Özil lettek.


Történt, hogy a Premier League 10. fordulójában, az Arsenal a Crystal Palace-t fogadta. Az Ágyúsok 2-0-ra vezettek már kilenc perc elteltével - mindkét találat védőtől, a szintén sokat kritizált Papastathopoulos, David Luiz duótól érkezett -, de ahogy azt már megszokhattuk, az Arsenal elszórakozta kétgólos előnyét, a vendégek pedig az 53. percben kiegyenlítettek. 

Xhakát a 61. percben lehívta a pályáról Emery, a svájcit keményen kifütyülték az Arsenal szurkolói, a láthatóan nagyon frusztrált cséká nem is bírta ki, hogy ne mutasson be a közönségnek, arra buzdítva őket, hogy fújolják csak bátran. Majd azt üzente nekik a szájáról jól leolvashatóan, hogy "fuck off!", vagyis, hogy "menjetek a picsába!" Amikor pedig már nem tartózkodott a játéktéren, akkor meg dühösen levette a mezét - a nép még hangosabb füttyre váltott -, és így vonult be az öltözőbe. Az Arsenal csapatkapitányaként viselkedett így. Minősíthetetlen reakció tőle, még ha nagyon kemény kritikát is kapott a drukkerektől, nem első alkalommal.


Az Arsenal a Manchester Unitedhez hasonlóan komoly hullámvölgyben van. Amíg az MU-nál sehogy sem tudják megoldani a Sir Alex Ferguson visszavonulásával tátongó űrt és a vezetői válságot, addig a londoniaknál az ott 22 éven át tevékenykedő Arsene Wenger örökségével küzdenek, és nem jól választották ki az utódját. A klubhoz több szempontból sem illő Unai Emeryt ültették a francia legenda helyére, aki egyszerűen nem tud megbirkózni sem szakmailag, sem emberileg egy ilyen komoly hagyományokkal rendelkező egyesület elvárásáival, az identitás hiánya feltűnő az általa vezetett csapatnál.

Kártyavárként omlik össze az Arsenal Wenger utáni korszaka | Hosszabbítás

Sven Mislintat, az Arsenal játékosmegfigyelői részlegének vezetője elhagyja a klubot, miután Ivan Gazidis távozása óta jelentősen csökkent a befolyása, elsősorban új igazolások terén. A "gyémántszeműnek" becézett szakember nem volt elégedett a neki szánt szerepkörrel, az eddig teljesített ígéretekkel, de szakmai ellentétekkel is magyarázható a döntése.

A saját játékrendszerét próbálja ráerőltetni a rendelkezésére álló keretre, nem pedig fordítva, az adott játékosállományból kiindulva találja ki az arra leginkább alkalmas stratégiai és taktikai elképzeléseket. A legkreatívabb Mesut Özilt - a keret legjobban fizetett játékosaként - nem, vagy alig játszatja, Lucas Torreirára nem az uruguyai számára legtesthezállób 6-os, hanem box-to-box középpályásként számít. Granit Xhaka lett közben a csapatkapitány, Emery pedig túl gyáva és béna a változtatásokra. Egyedüli érdemeként a Matteo Guendouzira bízott felelelősséget tudjuk jóváírni neki, a fiatal francia középpályás az Arsenal egyik, ha nem a legjobbja ebben az idényben eddig.

Még válogatott sem volt, de 20 évesen így is az Arsenal legfontosabb középpályása lett | Hosszabbítás

Az Arsenalnak van egy csodálatos középpályása, aki pont az a maestro, mint akire éppen szükségük van. Nem, nem a kölcsönben lévő Dani Ceballosra gondolunk. Nem is az amúgy szintén remek pitbullra, Lucas Torreirára. Pláne nem a hivatalosan is csapatkapitánnyá választott Granit Xhakára.


Közben a csapat kettőt tudott megnyerni legutóbbi nyolc Premier League-mérkőzéséből, 12 szerzett gól mellett kapott 13-at, mindössze egyszer úszta meg kapott találat nélkül ezeket a meccseket. Csoda, hogy még így is az ötödik helyen állnak a tabellán.

Mindezekért Unai Emery a felelős. Ő kreálta ezeket a problémákat. Ő csinált vezért az erre minden szempontból Xhakából, aki nem tud megfelelni ezeknek az elvárásoknak, és láthatóan a nyomást sem tudja kezelni. Döntése mérgező a csapatra, a játékosok teljesítményére, az eredményre, a szurkolókra. A 60. percben nem szokás lecserélni az általad favorizált kapitányt. Sokkal durvább, hogy Emery elhárítja a felelősséget, és az ő rossz döntései sokkal nagyobb gondot jelentenek, mint hogy a szurkolók kifütyülik kedvenc csapatuk kapitányát. Emery a probléma, nem a drukkerek. 

Tegnap óta meg Xhaka is az hatványozottan, mert a cikk elején jelzett névsorba egyáltalán nem illett bele eddig sem, gyomorforgató viselkedése óta pedig méltatlan arra, hogy továbbra is ő viselje az Arsenal csapatkapitányi karszalagját. Ha Emery és a klub nem lép ebben az ügyben, végképp elveszítik a klubhoz hűséges rajongóik bizalmát. 

Craig Burley, az ESPN szakértője azt mondta az eset után, hogy Xhakának kéne hálásnak lennie, hogy képességeivel egyáltalán játszhat az Arsenalban. 


Ian Wright, az Arsenal egykori legendás csatára pedig úgy fogalmazott, hogy Xhakának bocsánatot kell kérnie a szurkolóktól, mert viselkedése nem volt csapatkapitányhoz méltó.


Hozzászólások