Premier League - Amit szabad a Realnak és a Barcának, azt nem szabad a Chelsea-nek?
Amit szabad a Realnak és a Barcának, azt nem szabad a Chelsea-nek?
Fotó: Europress/AFP

Amit szabad a Realnak és a Barcának, azt nem szabad a Chelsea-nek?

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/09 13:24
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elutasította a Chelsea kérelmét, így az angol klub 2020-ig nem regisztrálhat új játékosokat. A londoniak azért kaptak büntetést, mert megsértették a kiskorú játékosok szerződtetésére vonatkozó szabályokat. Közleményében "megdöbbentőnek" nevezte a klub a FIFA döntését, egyúttal kiemelte, más klubokkal szemben elnézőbb volt a nemzetközi szövetség.

Szinte biztos, hogy a Chelsea nem fogja megúszni az átigazolásoktól való eltiltást, és ezzel a klubnál is mindenki tisztában van. Az azonban nagyon nem mindegy, mikor lép életbe a büntetés, hiszen ha 2019 nyaráig sikerül eltolni a jogerős ítélet megszületését, az azt jelentené, hogy a következő átigazolási ablak során megerősítheti keretét az angol klub. Ezen folyik most a huzavona: a Chelsea szerette volna elérni, hogy amíg tart a fellebbezés, felfüggesszék az átigazolási büntetést, a FIFA viszont visszautasította a kérést.

A Chelsea bíróság elé viszi a FIFA döntését | Hosszabbítás

A Chelsea bíróság elé viszi a FIFA döntését

Mindenkinek igaza van

Hasonló ügyekben korábban az volt a jellemző, hogy a fellebbezési időszak nagyon hosszan elhúzódott, így a végleges döntés megszületésére hónapokat kellett várni. Ezzel pedig értékes időt nyertek a klubok, vagyis jóval nagyobb mozgásterük volt az átigazolási piacon. Így történt ez a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid ügyében is: egyik spanyol klub sem kerülte el a büntetést, azonban nem lépett azonnal érvénybe az eltiltás, mivel azt több fronton megtámadták az egyesületek.

Ezúttal viszont más utat járt be a FIFA Fellebbezési Bizottsága, ami szeretné felgyorsítani a Chelsea ügyét, ezzel nehezítve a spanyol klubok által is alkalmazott taktikai halasztást. Érthető a szövetség álláspontja: azzal, hogy a büntetés végrehajtását sikerült elodázni pár hónappal, a vártnál sokkal kisebb mértékben hatott a klubok teljesítményére. Hogy mást ne mondjunk, a Barcelona így szerezte meg Luis Suárezt, Ivan Rakiticet, Jeremy Mathieu-t, Claudio Bravót és Marc-Andre ter Stegent 2014-ben.

066_DPPI_40814034_017.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezek az igazolások BL-győzelemhez segítették a katalánokat.

Közleményében a Chelsea kettős mércét emlegetett a FIFA határozata kapcsán. "Úgy tudjuk, a korábbi ügyekben, ahol regisztrációs büntetést alkalmaztak, a döntést felfüggesztették, amíg a fellebbezési folyamat lezajlott. Ebben az ügyben a Chelsea-t másképp ítélik meg a többi európai klubhoz képest. Az írásos indoklás megérkezését követően fontolóra vesszük a további lépéseinket. Tudomásul vesszük a fellebbezési bizottság megjegyzését, mely szerint jogunk van a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elé vinni az ügyet." 

29 igazolásnál találtak szabálytalanságot

Először 2017-ben jelentek meg azzal kapcsolatban hírek, hogy a Chelsea ellen vizsgálat indult a kiskorú játékosok igazolása miatt. 2018 novemberében a Football Leaks által kiszivárogtatott dokumentumok alapján a Mediapart azt állította, hogy Bertrand Traoré szerződtetése körül merültek fel problémák. A futballista 2013-ban kötött profi szerződést az angol klubbal, a hivatalos regisztrációra azonban csak 2014 januárjában került sor. A kontraktus négy év fél évre szólt, azonban a FIFA szabályai szerint 18 éven aluli futballistával maximum három évre lehet aláírni.

Arra kényszerülhet a Chelsea, amit évekkel ezelőtt el kellett volna kezdenie | Hosszabbítás

Mint arról mi is beszámoltunk, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2020-ig eltiltotta a Chelsea-t az átigazolásoktól, amiért több 18 éven aluli játékost is szabálytalanul igazolt le. A londoni klub már jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, így elképzelhető, hogy a büntetés csak később lép érvénybe, de ezzel együtt is alaposan átírhatja a rövid és közép távú célokat.

A nyomozás során összesen 29 igazolásnál talált szabálytalanságot a nemzetközi szövetség, amiért 2020 nyaráig eltiltotta az új játékosok regisztrációjától a Chelsea-t, illetve mellékbüntetésként 600 ezer svájci frankot (168 millió forint) is fizetnie kell. A helyzet rendezésére három hónapot kaptak a londoniak. Akkori közleményében a Chelsea tagadta, hogy bármilyen szabályt megsértett volna, egyúttal jelezte, élni kíván a fellebbezés lehetőségével. Erre még most is megvan a lehetősége, így még megúszhatja a nyári eltiltást.

Noha a FIFA várhatóan az eddiginél gyorsabb döntést fog hozni - a Fellebbezési Bizottság célja, hogy nyárig lezárja az ügyet -, lesz még kijátszható kártya a Chelsea kezében. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság ugyanis dönthet úgy, hogy amíg tart a fellebbezés, ideiglenesen felfüggeszti a nemzetközi szövetség ítéletét, ami azt jelentené, hogy az eljárás alatt a Chelsea aktív lehetne a nyári átigazolási piacon. Hiába tehát a nagy sietség a FIFA részéről, közel sem biztos, hogy eléri célját az angolok büntetése kapcsán.

Hozzászólások