Premier League - "Amint elkezdődik a meccs, töltök egy csésze teát" - ilyen a Chelsea harmadik számú kapusának élete
"Amint elkezdődik a meccs, töltök egy csésze teát" - ilyen a Chelsea harmadik számú kapusának élete
Fotó: Europress/AFP

"Amint elkezdődik a meccs, töltök egy csésze teát" - ilyen a Chelsea harmadik számú kapusának élete

Takács MártonTakács Márton
2019/03/28 14:54

Ez a poszt tűnik a labdarúgásban a legmagányosabb melónak - a harmadik számú kapusoké, akik sosem lépnek pályára. Az első csapattal edzenek és velük is utaznak, abban a tudatban, hogy csak akkor játszhatnak, ha sérüléshullám következik be a klubnál. Karrierjük nagy részében ilyen szerepben láthattuk őket. Másoknak a visszavonulásuk utáni években jut ez a státusz. Az egykori angol válogatott kapus, Robert Green megmutatja, milyen egy harmadik számú hálóőr élete egy Premier League-klubnál.

"Ez nem olyan dolog, amit előre elterveztem - nem gondoltam arra, hogy 'ó, je", harmadik számú kapus szeretnék lenni - de az ember helyzete a pályafutása előrehaladtával változik." - nyilatkozta erről Robert Green.

Green 2018 júliusában 38 esztendősen igazolt a Chelsea-hez, a Huddersfieldet elhagyva - ahol szintén a harmadik volt a posztján -, egyéves szerződést írt alá a londoniakkal a 2017/18-as szezon végén. 

Ebben az évadban még egy mérkőzésen sem védett, mivel a világ legdrágább kapusa, Kepa Arrizabalaga és Willy Caballero is előtte áll a rangsorban. 

Chelsea_kapusok.jpg Fotó: Europress/AFP

"A foglalkoztatottságom nem annyi, amennyit szeretnék, de ezt a kezdetekkor tisztáztuk. Ez a szerep ezzel jár." - mondta a 39 éves Green. Green számára a pénz nem volt döntő faktor akkor, amikor eldöntötte, hogy a Chelsea-hez megy. 

"Amikor megkerestek a szezon előtt, hogy van-e kedvem a Chelsea-hez szerződni, nem azt kérdeztem, hogy mennyiért? Szeretnéd, hogy meg legyél fizetve. Ez a munkád. Segít ennivalóhoz juttatni a családodat, de egyáltalán nem csak ez motiválja az embert a döntésében."

Green, aki azelőtt a Norwich, a West Ham és a Queens Park Rangers kapusa volt, elmondása szerint azért ment a Chelsea-hez, hogy "megtapasztaljam, milyen a futball a Premier League tetején. Már látom, és úgy gondolom, hogy ösztönöz ez a lehetőség. Rengeteget tanultam ebben az idényben. Ez az első olyan szezonom, amikor nem kell már a 40 megszerzett pontnak is úgy örülnöm, mintha már annyiért hálásnak kéne lennem. Bepillanthatok abba, hogy ilyen magas szinten hogyan működnek együtt a játékosok."

A taktikai munkában, a szombati ellenfélre való felkészülésben és a hangulat szinten tartásában mind fontos szerep jut Greennek. A Premier League többi harmadik számú kapusával ellentétben Green a pályafutása nagy részében kezdőkapus volt, a 2010-es világbajnokságon ő volt az angol labdarúgó-válogatott kezdő hálóőre Fabio Capello csapatának első vb-meccsén. Annak ellenére, hogy mérkőzésen nem jut szerephez, együtt edz Kepával és Caballeróval minden nap, de bevallja, a dolgok különböznek attól, mint amikor még kezdőkapusként tevékenykedett. 

"Rengeteg taktikai jellegű munkát végzünk a mérkőzések előtt csütörtökönként és péntekenként, gyakrabban edzem, és többször jutok szerephez ilyenkor ellenfélként, mint a Chelsea kapusaként. Ez nagy különbség. Az a lényeg, hogy megkeresd magadban azt a tényezőt, amiért motivált és harcra kész tudsz maradni akkor is, ha nem kapsz lehetőséget."

Green_Chelsea.jpg Fotó: Europress/AFP

Hozzátette: "Fontos, hogy senki ne gondolja azt, hogy tartani kéne egy olyan ember mentális állapotától, aki nem játszik. Ha tudod motiválni a körülötted lévő játékosokat, már többet tettél, mint ami ettől a szereptől elvárható. Fizikálisan kemény ez a helyzet. Minden nap ott vagy a pályán. Ez egy hétnapos meló. Már nem olyan, mintha 21 lennék. 39 éves vagyok, és ez még mindig egy nagy igényeket megkövetelő szerep."

A legnagyobb különbség kétségtelenül meccsnapokon tapasztalható. Green a Chelsea 25 fős Premier League-keretének tagja, és minden mérkőzésre elutazik. 

"Az összes megbeszélésen részt veszek, megcsinálok mindent a mérkőzés előtt, bemelegítek, és mindenben segítek, amiben tudok. Ha kell, összegyűjtöm a labdákat, lövéseket védek, vagy kapura lövök. Amikor az idegenbeli meccseken a játékosok készen állnak a pályára lépésre, akkor van a legnagyobb változás. Általában keresek egy csésze teát és elfoglalom a helyem a lelátón."

De nem lehet csak úgy hátul ülni és pihenni. Green elmondása szerint a tribünről egy másik perspektívából tudja követni a pályán zajló eseményeket, és a látottakat megosztja az edzői stábbal is, amelyek jól jönnek a mérkőzés utáni elemzésekhez. 

"Olyan dolgokat lehet észre venni, amelyeket a játékosok a pályán és az edzők a lövészárokban sem láthatnak. Régóta része vagyok a futball világának, és sokat is tudok róla, a véleményem is megvan a témában, de ennek nem adok hangot, ha csak pocsékba megy."

Ennyi elég, hogy a Chelsea csapatához tartozónak érezze magát?

"Szó szerint annyit érsz, mint bárki más, de reálisan nézve nem." - mondja. Nem ugyanaz a motivációd. A hétvégeken nincs meg az a tetőpont, mint amúgy. Nincs meg az az érzés sem fizikailag, sem mentálisan. Csalódott vagy, amikor a csapatod kikap, együtt örülsz a többiekkel, amikor nyernek, de a siker nem a tiéd. Része vagy a közösségnek, de nem te voltál az, aki védte a lövéseket."

Green.jpg Fotó: Europress/AFP

"Az, hogy a fiamat a Wembleybe és a Stamford Brigde-re is elvihettem, különleges a számomra."

Összefoglalva, Green Chelsea-nél töltött ideje pozitívumokat és negatívumokat is tartalmaz egyéni szinten, de ahogy elmondta, valószínűtlen haszonnal is jár számára. 

"Visszatekintve, egy csodálatos tapasztalat ez az időszak számomra és a fiamnak is. A labdarúgás már hatévesen bejött az életébe, és ez frenetikus hatással volt rá. Az, hogy ő is a részese ennek a folyamatnak, hihetetlen számomra. A fiamat elvittem a Wembleybe és a Stamford Bridge-re is, hogy lásson egy olyan nagy klubot működés közben, mint a Chelsea. Ez egészen különleges a számomra. Ez a periódus is része a karrieremnek, nem hinném, hogy keserű szájízzel fogok majd visszagondolni rá. Számos lehetőség adódik előttem ennek köszönhetően, amivel másoknak is örömet tudok okozni."

via BBC Sport


Hozzászólások