Premier League - Állandó jelöltek mellett új nevek - menedzser-casting Arsenal-módra
Állandó jelöltek mellett új nevek - menedzser-casting Arsenal-módra
Fotó: independent.ie

Állandó jelöltek mellett új nevek - menedzser-casting Arsenal-módra

HosszabbitásHosszabbitás
2019/12/10 11:49
Amióta az Arsenal november 29-én menesztette Unai Emery vezetőedzőt, megbízott menedzserként a svéd Fredrik Ljungberg irányítja az ágyúsokat. Az új impulzus egyelőre finoman szólva sem hangos a sikerektől, a beugró klublegenda mindeddig egy Norwich elleni idegenbeli döntetlent és egy Brighton elleni hazai vereséget tud felmutatni, az alagút végén pislákoló fényt csupán a legutóbbi, West Ham ellen aratott idegenbeli 3-1-es győzelem jelenti. Az egyébként is csak ideiglenes jelleggel kinevezett svéd utódját gőzerővel keresik az észak-londoniak, a brit sajtóban pedig egyre-másra jelennek meg a szóba jöhető alternatívák.

Emery alatt már hetek, egyesek szerint hónapok óta inogott a kispad, ironikus módon azonban épp a baszk mester számára szinte hazai pályának számító Frankfurt elleni Európa-liga-meccs jelentette a hattyúdalt az Emiratesben. A Sevillával zsinórban háromszoros győztes Emery november 28-án mondhatta magát utoljára az Arsenal menedzserének, másnap reggel a klub már hivatalos csatornáin erősítette meg a szakítást. A menesztés után már foglalkoztunk a lehetséges utódjelöltek körével honlapunkon, mostani összeállításunkban pedig az újonnan bedobott nevekről is szót ejtünk. Nézzük tehát, kik jöttek/jöhetnek szóba, hogy elfoglalják az Arsenal jelen állás szerint nem túl kényelmes kispadját:

Edzőzsenik és rutintalan ígéretek az Arsenal edzőjelöltjei között | Hosszabbítás

Unai Emery menesztése hetek, sőt hónapok óta érett már, szinte csak idő kérdése volt, mikor unja meg az Arsenal vezetősége a kilátástalan játékot. Az elkerülhetetlen szakításra meglepően sokat kellett várni, és az is érdekes, hogy épp egy nagyobb téttel nem bíró Európa-liga-vereség adta meg az utolsó lökést, mindenesetre a lehetőség adott a klub vezetősége előtt, hogy javítsák az előző hibát.

Massimiliano Allegri:

A Juventus sikeredzője (zsinórban öt scudetto, két BL-döntő) nyár óta szabadságát tölti, s bár már az Arsenal előtt is hírbe hozták angol klubokkal, elmondása szerint nem szeretne idény közben átvenni egy csapatot, mindenképpen kivár nyárig. Ugyanakkor Allegri lelkesen tanul angolul, ami nyilvánvaló önszorgalma mellett egyértelműen arra utal, hogy felkészülten szeretné várni egy alkalmas időben beérkező Premier League-csapat ajánlatát. Egyelőre tehát ő semmiképpen sem lehet az Ágyúsok megmentője, ha azonban végül Ljungberget mégiscsak véglegesítik az idény végéig, akár újra pozícióba kerülhet az olasz sztáredző.

Brendan Rodgers:

A Liverpool irányítása után a Celtic kispadján szusszanó északír menedzser már-már a Ranieri-éra magasságába repítette a Leicester Cityt, amellyel jelenleg nyolcmeccses győzelmi szériában van, jogosan hozhatták tehát hírbe az Arsenallal. Még mielőtt azonban komolyan felmerülhetett volna Rodgers neve Londonban, a Leicester vezetősége nyomatékosította, hogy hosszú távon számítanak az elmúlt szezon közben kinevezett menedzserre: eredetileg 2022-ben lejáró szerződését további három évvel meghosszabbították, eddig sem szerény évi ötmillió fontos bérét pedig megduplázták.

rodgers.jpg Fotó: Europress/AFP

Mikel Arteta:

Alapvetően jó választás lehet a klub korábbi spanyol középpályása, hiszen öt idényen keresztül szolgálta az Ágyúsokat, a wengeri örökség képviselője, visszavonulása óta pedig Guardiola mellett tanulja a szakmát Manchesterben. Mellette szól továbbá, hogy maga Guardiola is lenyilatkozta a minap, hogy segítője megérett egy menedzseri feladatra, látva a City jelenlegi botlásait pedig talán nem is elképzelhetetlen, hogy mozdítható lenne. A vezetőedzői tapasztalat hiánya hátrányt jelenthet, a klubhoz való kötődés és a tanítómesterek személye azonban talán felülírhatja ezt a szempontot. Mikel Arteta egyértelműen eséllyel pályázik a munkára.

Az ember, akinek nagy szerepe van Guardiola mellett a City sikereiben, és akit utódjának szán Pep | Hosszabbítás

Mikel Arteta személyében egy következő nagy edző képe kezd kialakulni, ódákat zengenek a Manchester Citynél végzett munkájáról, és a szakma egyik legnagyobb alakja, Pep Guardiola mellett lesheti a tréneri munka alapjait. A spanyol menedzser a saját utódjának szánná őt, de Arteta az Arsenalt, korábbi klubját is választhatná.

A legújabb jelölt – Patrick Vieira

Angol sajtóhírek szerint a klub szezon előtt kinevezett technikai igazgtója, Edu, korábbi csapattársát, Patrick Vieirát favorizálja a menedzseri casting során. A páros négy éven át játszott együtt a Highbury népe előtt, beleértve a veretlenül lehozott 2003-2004-es idényt is. Vieira profilja teljesen beleillik az ágyúsok filozófiájába, hiszen évekig volt meghatározó játékosa a klubnak és magáénak vallja Arsene Wenger stílusát. A jelenleg a francia Nice-nél dolgozó szakember nem is tűnik mozdíthatatlannak, hiszen az első szezonjában elért hetedik helyet követően mindössze a 11. helyen tanyázik csapata a Ligue 1-ben. Artetához képest hosszabb ideig állt játékosként az Arsenal szolgálatában, a Nice-en kívül pedig a New York City FC csapatánál is gyűjthetett már vezetőedzői tapasztalatot. 

Más kérdés azonban, hogy egy topcsapat menedzselése nagyobb feladat, mint egy MLS-franchise vagy egy francia középcsapat irányítása, ugyanakkor a jelenlegi formát figyelembe véve az is kérdés, hogy pillanatnyilag topcsapatnak tekinthető-e az Arsenal? Szurkolói elfogadottságával megjósolhatóan nem lenne gondja, a lelátói hangulat konszolidálása pedig manapság legalább annyira feladat az Emiratesben, mint az öltöző rendbe tétele. Ezen szempontok alapján jó választásnak tűnik a játékosként világ- és Európa-bajnok francia szerződtetése.

Vieira.jpg Fotó: Europress/AFP

Az önjelölt – Niko Kovac

A horvát szakember Bayerntől való menesztése óta előszeretettel tűnik fel Premier League-mérkőzéseken, rendszerint olyan csapatoknál, ahol edzőkérdés van. Így tette tiszteletét a minap a Goodison Parkban, ahol Marco Silvának mutattak ajtót az elmúlt héten, és így volt ott a londoni Olimpiai Stadionban a West Ham-Arsenal derbin is. Sajtóhírek szerint megtörtént a felek közötti kapcsolatfelvétel, konkrétumokról azonban nincs még szó.

kovac.jpg Fotó: Europress/AFP

A fenti szakemberek közül a brit sajtóban felmerült még Eddie Howe, Rafael Benitez, Mauricio Pochettino, Marcelino vagy épp Nuno Espirio Santo neve is, gyaníthatóan azonban közülük senki sem lesz az Arsenal következő menedzsere. Sokkal inkább tűnik valószínűnek az az opció, hogy a sikertelen Emery-korszakot követően egy olyan edző kezébe kerül az irányítás, aki játékosként is kötődött már a klubhoz. A következő napok/hetek mindenesetre vélhetően választ adnak a találgatásokra.

via Daily Mail & Guardian

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások