Premier League - Akkor végre bajnok lesz az Arsenal?
Akkor végre bajnok lesz az Arsenal?
Fotó: Europress/Getty

Akkor végre bajnok lesz az Arsenal?


2015/12/22 14:15

Ünnepi a hangulat az Arsenal otthona, az Emirates Stadion környékén, miután a londoniak hétfő este 2-1-re legyőzték a Manchester Cityt a Premier League 17. fordulójában, ezzel négy pontra léptek meg közvetlen üldözőjüktől a tabellán, míg a Tottenhammel és a Manchester Uniteddel szemben már hét egység az előnyük. Utoljára a 2013-2014-es szezonban álltak ilyen jól az Ágyúsok a bajnokság ezen szakaszában, akkor is 36 ponttal tanyáztak a második helyen, akkor a szezon végén negyedik hely lett a nóta vége - ehhez hasonló eredménnyel, látva a többiek (MU, Chelsea, Liverpool) szenvedését, a csapat szurkolói biztosan elégedetlenek lennének.

És vélhetően az együttest 1996 óta irányító Arsene Wenger is, aki a 2003-2004-es, veretlenül megnyert bajnoki cím óta vár arra, hogy odaérjen a csúcsra. Azóta a 2004-2005-ös második hely volt a legjobb teljesítmény, az elmúlt tíz évben hat negyedik és négy harmadik hely a mérleg...

arsenal_teljesitmeny

Az Arsenal teljesítménye 17 forduló után és a szezon végén. Grafika: BBC

Tíz éve nem végzett tehát a top kettőben a londoni együttes, amelynek szakértők szerint ez a szezon a legjobb esélye arra, hogy ezt most végre megtegye, hiszen annak ellenére, hogy a Leiester parádésan játszik eddig, szinte senki nem hisz abban, hogy a Farkasok az idény végén is ott lesznek a legjobbak között - ha pedig így nézzük a dolgokat, akkor jelenleg az Arsenal az első számú esélyes. Már csak azért is, mert úgy tűnik, a Wenger által kitalált, ellentámadásra épülő játékrendszerrel a legnagyobb riválisok sem tudnak mit kezdeni. Igaz, a Leicester is ezzel éri el sikereit.

"Erősen hiszünk magunkban, ráadásul úgy érzem, érettebbek vagyunk, mint a korábbi években, ami abból is látszik, hogy a meccsek közben jobban birkózunk meg a nyomással, mint eddig. Minden egyes győzelem erősíti ezt a hitünket, az olyan fontosak pedig, mint a hétfői, különösen" - nyilatkozta a 66 éves francia mester a City elleni találkozó után.

Az Ágyúsoknak kilenccel több pontja van, mint egy éve ilyenkor, amikor 15 pontos hátrányban voltak az akkori listavezető Chelsea mögött. Az is igaz, hogy a rangadóikat ebben az idényben szinte kivétel nélkül otthon játszották, így a szezon második felében még el kell látogatniuk a Manchester City, a Manchester United, a Tottenham, az Everton és a Liverpool otthonába is. Éppen ezért is fontos a nagynevű riválisok előtt már korábban tárgyalt pontelőny, még akkor is, ha a többiek szenvednek, a City pedig elég inkonzisztens formát mutat.

petr_cech (2)

És hogy miért lenne kulcsfontosságú az Arsenalnak ebben a szezonban megnyernie a bajnoki címet? Nos, a Chelsea - legyen ott bárki is az edző Guus Hiddink után - ezzel a játékoskerettel szinte biztosan nem lesz még egyszer ilyen rossz; Pep Guardiola bármelyik manchesteri csapathoz is megy, annak jelentősen javulnak az esélyei; ha ez a csapat nem a MU lesz, és ott esetleg José Mourinho vállal munkát, a Vörös ördögök is ismét a régi fényükben csilloghatnak; a Liverpoolnál mostantól Jürgen Klopp a maga kénye-kedvére alakíthatja a keretet. Egy szó mint száz, ilyen lehetősége nem biztos, hogy a következő tíz évben adódik még egyszer a londoniaknak.

Persze nem lenne szép dolog, ha az Arsenal bajnoki esélyeit csak a többiek gyengélkedésének tudnánk be, hiszen az tisztán látható, az együttes játéka igen sokat fejlődött az utóbbi időben. Úgy tűnik, Wenger építőkockái ezúttal végre tényleg összeálltak egy nagy egésszé, de még továbbra is meg kell küzdeniük a legnagyobb ellenfelükkel - saját magukkal. Ebben kulcsszerep várhat a nyáron némi meglepetésre, 10 millió fontért igazolt Petr Cech-re, aki a Chelsea-nél eltöltött igen sikeres időszak után költözött pár kerülettel arrébb, de akinek szerződtetését sokan nem értették. Nos, a 33 éves cseh hálóőr olyan magabiztosságot hozott az Arsenal hátsó alakzatának, amelyre az utóbbi években nem nagyon volt példa - jó teljesítménye kihatással van az előtte játszó Mertesacker, Koscielny duóra is, akik mintha sokkal jobbak lennének, sokkal kevesebbet hibáznának, mint az ezt megelőző szezonokban. Cech ráadásul nyert már három PL-t és egy Bajnokok Ligáját is, így ő tudja, milyen érzés - ezt közvetítheti a többiek felé, egyfajta motivációt is adva nekik.

A másik kulcsszereplő Mesut Özil, aki még 2013-ban, 42 millió fontért érkezett a Real Madridtól, és aki ugyan nagyon jól kezdett két éve Londonban, utána szép lassan beleszürkült nem csak az Arsenalba, hanem a német válogatottba is. Ebben az idényben viszont remekül futballozik, hétfő este már a 15. gólpasszát adta, és jó esélye van megdönteni Thierry Henry egy idényre vonatkozó, húsz asszisztos csúcsát. Theo Walcott és Olivier Giroud is megtalálták végre a góllövő cipőjüket, így a szurkolóknak akkor sem kell kétségbe esnie, ha Alexis Sanchez sérült (márpedig a chilei az egész karácsonyi időszakot ki fogja hagyni).

arsene_wenger

Nagy kérdés, Wengernek kell-e igazolnia januárban, vagy ez a keret elég lesz a tavaszi feladatokhoz (nagy kérdés persze, mik a tavaszi feladatok, hiszen jó esély van rá, hogy a Bajnokok Ligájából hamar kiesik a csapat - a Barcelonával játszanak a legjobb tizenhat között). Nyáron amiatt kritizálták a franciát, hogy nem igazolt sem klasszis csatárt, sem igazán jó védekező középpályást, de úgy tűnik, egyelőre mindkét posztra megvan a megfelelő megoldás. Az szinte biztos, hogy támadó most sem érkezik, viszont a középpálya közepére továbbra is ráférne az erősítés. Nagy kérdés persze, ilyenkor lehet-e megfelelő focistát igazolni, ráadásul Wenger soha nem volt az a nagy januári költekező, így jó esély van rá, hogy a mostani kerettel küzdi végig a bajnokságot a csapat.

Persze nem is feltétlenül kell új játékosokban gondolkodnia Wengernek, valószínűleg bőven elég lenne számára, ha januártól májusig végig számíthatna Alexis, Danny Welbeck és Santi Cazolra játékára - utóbbi kettő erre vonatkozó terve egyébként nem fog teljesülni, hiszen az angol legkorábban februárban térhet vissza térdsérüléséből, míg a spanyolra csak márciusban számíthat először a francia.

Az viszont biztos, hogy akármit is tesz vagy nem tesz Wenger, az elmúlt (és az elkövetkező?) tíz év legnagyobb esélyét kellene megragadniuk ebben az idényben.

via

Hozzászólások