Premier League - Agüero gólvágónak is remek volt, de bizonyította, hogy ennél sokkal több van benne
Agüero gólvágónak is remek volt, de bizonyította, hogy ennél sokkal több van benne
Fotó: Europress/AFP

Agüero gólvágónak is remek volt, de bizonyította, hogy ennél sokkal több van benne

Németh DánielNémeth Dániel
2018/11/10 14:09

Miközben a labdarúgásnak változatlanul fontos eleme a gólszerzés, egyre inkább előtérbe kerülnek azok a játékosok, akik a játék több elemében is képesek kiemelkedő teljesítményre. Sergio Agüero a saját bőrén tapasztalta meg, milyen az, amikor a gól önmagában nem teszi elégedetté az edzőt, és dicséretére legyen mondva: hajlandó volt alkalmazkodni az elvárásokhoz.

Agüero csupán a kilencedik játékos, aki elérte 150 gólos határt a Premier League-ben. A Southampton elleni kiütéses, 6-1-es győzelemből góllal vette ki a részét, amivel beérte az örökrangsorban Michael Owent, és csak olyan klasszisok előzik meg, mint Jermain Defoe, Robbie Fowler, Thierry Henry, Frank Lampard, Andrew Cole, Wayne Rooney és Alan Shearer. Nem rossz társaság, az egészen biztos.

Ez a mérföldkő hűen tükrözi Agüero angol labdarúgásban elért eredményeit. Azóta, hogy 2011-ben az Atlético Madridból a Manchester Cityhez igazolt, hét teljes Premier League-szezonjából öt alkalommal rúgott legalább 20 gólt. Talán mondani sem kell, hogy idén is jó úton halad, hogy elérje ezt a célt, múlt hét vasárnap már a hetedik találatát szerezte 11. mérkőzésén. Ezzel vezeti a góllövőlistát, igaz, hármas holtversenyben.

Pár hónappal ezelőtt még nagyon is elképzelhető forgatókönyvnek tűnt, hogy az argentin klasszis nem jut ilyen magasságokig, és amennyiben mégis, akkor sem Manchester City játékosaként. Amikor 2017 januárjában Gabriel Jesús megérkezett az angolokhoz a Palmeirastól, a fiatal brazil támadó heteken belül kiszorította Agüerót a kezdőből, és Pep Guardiola egyértelművé tette, hogy Jesúst tartja a Manchester City jövőjének.

Agüero helyzete bizonytalanná vált. A támadó 22 mérkőzésen 18 gólt szerzett a szezon első felében, Guardiola mégsem volt teljesen elégedett. "Két meccsen öt gól valóban remek statisztika. Azonban segítenie kell a csapatot is. Az nem elég, ha csak várja a labdát a csapattársaktól. Például részt kell vennie a letámadásban, amihez rengeteg futómunka is szükséges" - magyarázta az edző még augusztusban.

Az üzenet világos volt, azonban Agüero ezt nem vette figyelembe. Legalábbis Jesús érkezéséig. A szerencse is az argentin oldalára állt, Jesús ugyanis lábtörést szenvedett, és miután hónapokra harcképtelenné vált, nem tudta eléggé megszilárdítani a helyét a kezdőben. Agüero megkapta a második esélyt, hogy bizonyítsa: eleget tud tenni Guardiola kéréseinek, és többre is képes a gólszerzésnél.

000_1AN865.jpg Fotó: Europress/AFP

A 29. életéve felé közeledő sztár már akkor valóságos ikonnak számított Manchesterben, azonban a professzionalizmusának bizonyítéka, hogy pályafutása csúcsán is képes volt a fejlődésre. 18 hónap alatt az elit befejezőből egy olyan támadóvá vált, akit a játék több elemében is magas szinten használni lehet. Ma már nincsenek kérdőjelek a jövőjével kapcsolatban, Jesúst egyértelműen maga mögé szorította.

Leginkább az a szembetűnő, hogy mennyire megváltozott Agüero labda nélküli mozgásának intenzitása. A 30 éves klasszis sokkal inkább kiveszi a részét a letámadásból, és ezt a számok is alátámasztják. Manuel Pellegrini alatt 90 perc során átlagban 9 km-t futott, ez Guardiola rendszerében 10-re emelkedett. Sokkal több a meccsenkénti intenzív sprintjeinek is a száma, ami rengeteget ad a ManCity védekezéséhez.

Maga a játékos is elismerte, hogy évek óta nem volt ennyire jó fizikális állapotban. Tavaly áprilisban átesett egy kisebb térdoperáción, így hosszú idő után először fájdalmak nélkül játszik. Teljesítményét edzője is méltatta. "Amióta itt vagyok, még nem láttam ilyen formában. Elképesztő erőállapotban van. Labda és labda nélkül is hihetetlenül éles a játéka, és nagyon intelligens a pályán" - mondta Guardiola.

000_18G7XX.jpg Fotó: Europress/AFP

Agüero idén egyetlen meccset sem hagyott ki a Premier League-ben, de ez nem csak a munkamoráljának köszönhető. Idén a labdával is hatékonyabb lett.

Vegyük példaként a Southampton elleni mérkőzést. Az, hogy megszerezte a 150. találatát Angliában talán háttérbe szorította azt a tényt, hogy ezen kívül két gólpasszt is betett a közösbe. Az elsőnél a tizenhatoson belül labdát szerzett, majd megtalálta középen Raheem Sterlinget, a másodiknál pedig remekül ugratta ki az angol szélsőt. Az első találatban is vastagon benne volt.

Jelenleg csak Sterling, Benjamin Mendy és Ryan Fraser rendelkezik több gólpasszal az argentinnál (4). Ez egyben azt is jelenti, hogy Agüero csupán két gólpasszra van attól, hogy beállítsa a tavalyi egész éves termését. És ez nem a véletlen műve. Az előző négy szezon során az argentin klasszis megduplázta a kialakított helyzeteinek számát. 

skysports-sergio-aguero_4477179.jpg Grafika: Sky Sports

"Nem csak gólokat lő, de helyzeteket alakít ki, gólpasszokat ad és remekül passzol. Sosem áll meg" - mondta róla pár hónapja Guardiola.

A labda megtartásában is hasznos játékossá érett. A statisztikák szerint ugyan jóval kevesebbet cselez, de ezzel csökkentette a labdavesztéseinek számát is. A 2015/16-os szezonban átlagban 3,8-szor választották el a labdától, ez a szám a mostani idényben csupán 2,2. Passzainak 87,4%-a pontos, ami manchesteri pályafutásának messze legjobbja. Vagyis a korábbinál sokkal inkább be lehet vonni a csapatjátékba, és nem csak a góljaival bizonyít.

Tavaly egyébként 25 Premier League-mérkőzésen 21 gólja volt, vagyis 94 perc kellett neki egy találathoz. Ez a szám idén 116-ra emelkedett, azonban bizonyos statisztikák arra utalnak, hogy nem marad ez így sokáig. 90 perc alatt átlagban 5,7-szer veszi célba a kaput, ami szintén a valaha volt legtöbb, amire a City mezében képes volt. A helyzetek tehát ott vannak, és a hozzá hasonló klasszisoknál ez csak a legritkább esetben nem jár gólokkal.

via sky sports

Hozzászólások