Premier League - A világ jelenlegi legjobb csapata, a Liverpool kreatív felelőse egy 21 éves jobbhátvéd, aki beállította saját gólpassz-rekordját
A világ jelenlegi legjobb csapata, a Liverpool kreatív felelőse egy 21 éves jobbhátvéd, aki beállította saját gólpassz-rekordját
Fotó: Europress/AFP

A világ jelenlegi legjobb csapata, a Liverpool kreatív felelőse egy 21 éves jobbhátvéd, aki beállította saját gólpassz-rekordját

Takács MártonTakács Márton
2020/02/25 12:30
Trent Alexander-Arnold két gólpasszal járult hozzá a Liverpool 3-2-es győzelméhez hétfőn a West Ham United ellen a Premier League 27. fordulójában. A világklasszis jobbhátvéd ebben a bajnoki szezonban már 12 gólpassznál jár, tavaly ennyit szerzett a teljes idényben, vagyis minden bizonnyal új rekordot ér majd el.

"Európa legjobb csapatában, a legkiválóbb irányító egy jobbhátvéd West Derby-ból. Őrület. És nagyon furcsa. Még soha nem láttam, hogy egy szélső hátvéd ilyen hatással lenne egy csapatra."- fogalmazott Jamie Carragher, a Liverpoollal 2005-ben Bajnokok Ligáját nyerő hátvéd hétfő este, amikor a Pool jórészt ismét Trent Alexander-Arnoldnak köszönhette, hogy győzedelmeskedett aktuális ellenfelével szemben.

Alexander-Arnold pazar beadásából Georginio Wijnaldum fejelt gólt, majd a győztes találat előtt Sadio Manét is ő hozta kihagyhatatlan helyzetbe. 

Az első keresztlabda technikája elképesztő volt, ám Alexander-Arnold normává tette ezt az elmúlt két szezonban. Wijnaldum gólja pedig azt jelentette, hogy a Liverpool már 14 fejes gólt szerzett ebben az idényben - a legtöbbet a Premier League-ben. Ami Gary Neville szerint épp a szélső hátvédeknek köszönhető.

"Ami megdöbbent engem a Liverpool kapcsán, az az, hogy nincs két nagy csatára, akik szállítanák a rengeteg fejes gólt. Olyan támadóik vannak, mint Mané, Salah, akikhez ezekben az esetekben csatlakozik Wijnaldum, és Trent őket is képes megtalálni a beadásaival, annyira jó. Mennyei képességei vannak."

Ahogy általában, amikor a meccs után nyilatkozik, Alexander-Arnold szerény a csapat sikerében játszott szerepe kapcsán. "Csak a körülötte lévő csapattársaimé az érdem, ha nem futnának, ha nem mozognának be az üres területekre, akkor ezek a beadások kimaradnának a játékból. Ez elsősorban a támadók és a csapat felelőssége, de elégedett vagyok azzal, ahogy a dolgok mennek eddig."

Még hogy nem felelős. 

Alexander-Arnold 73 (!) helyzetet teremtett eddig a Premier League idei évadában. Ez a szám sokkal több, mint bármely más Liverpool-játékosnál, sőt, mint bármely más PL-labdarúgónál, kivéve a Manchester Cityben brillírozó Kevin De Bruyne-t.

A West Ham ellen a 21 éves jobbhátvéd elkönyvelte 12. szezonbeli bajnoki gólpasszát, beállítva saját rekordját, amelyet tavaly állított fel. Védő még sosem produkált előtte ilyen számokat egy idényen belül.


Összesen eddig kiosztott 25 Premier League-beli asszisztjával Alexander-Arnold a harmadik legfiatalabb labdarúgó - bármely posztot vizsgálva -, aki elérte ezt a számot, csak Cesc Fabregas és Wayne Rooney előzi meg őt. Mint Carragher célzott rá, ez azért lehetséges, mivel Alexander-Arnold sokkal több, mint puszta védő. Ő a Liverpool kreatív felelőse.

"Amikor az ő posztja legjobbjaira gondolunk - Cafuról és Dani Alvesről beszélek -, csakis világklasszisok jöhetnek szóba. Mindannyian jobbhátvédként határozták meg alapvetően csapatuk játékát. Trent teljesítménye olyan különleges, mintha Kevin De Bruyne lenne hátul a jobb oldalon. Alexander-Arnold úgy játszik, mintha egy középpályás lenne a Liverpool jobbhátvédje."

Tehát Alexander-Arnold egy napon át tudna lépni a középpályára is?

"Sokan azt mondták, hogy középpályás lesz belőle, de nem vagyok biztos benne, hogy több helyzetet teremtene-e ott, mint most." - tette hozzá Carragher. A szélső védők általában teljes üzemmódban működnek, gyakran többi idejük van arra, hogy felemelt fejjel válasszák ki egy csapattársukat, akinek passzolhatnak. A középpályán viszont nagyobb a forgalom, ott általában mindig van legalább egy ember, aki tapad rád."

Alexander-Arnold maga is elismerte ezt a különbséget

"A fő különbség, amelyet észrevettem, az, hogy amikor a labdát a pálya közepén kapják meg a többiek, akkor mindenki körül van valaki." - magyarázta Alexander-Arnold. "De amikor az oldalvonalnál van az ember, megérti, hogy senki sem áll mögötte, így kevésbé kell a válla fölött hátra tekintenie és ellenőriznie a helyzetet - nem kell annyira a fejét forgatni."

Ennek eredményeként Carragher arra számít, hogy Alexander-Arnold folytatja jelenlegi szerepét. Valószínűtlen, hogy találnának nála jobbat.

"Hacsak a Liverpool nem talál egy vele közel egy szintű jobbhátvédet, akkor azt mondhatjuk, hogy a Poolból hiányozhat valaki, akinek Kevin De Bruyne-szintű passzolási képessége van hátvédként, és akkor elgondolkozhatunk ezen. De amit most művel, az alapján nem hinném, hogy elmozdulna innen egy sorral előrébb."

via Sky Sports


Hozzászólások