Premier League - A világ egyik legjobb zenekara, a The National a Liverpool-drukker gitárosa miatt a Poolhoz is igazította turnéját
A világ egyik legjobb zenekara, a The National a Liverpool-drukker gitárosa miatt a Poolhoz is igazította turnéját
Fotó: Europress/AFP

A világ egyik legjobb zenekara, a The National a Liverpool-drukker gitárosa miatt a Poolhoz is igazította turnéját

Takács MártonTakács Márton
2019/07/11 11:45
Öcsémnek, Gábornak
E sorok írója úgy tíz éve szerette meg a The National nevű amerikai zenekart az öccse hatására, aki akkor már több esztendeje a banda egyik legnagyobb magyar rajongója volt, de az csak most, 2019 nyarán jött szembe, hogy Aaron Dessner, az együttes egyik gitárosa, multiinstrumentalistája, legfőbb dalszerzője Liverpool-rajongó. Olyannyira, hogy a turnéikat a Bajnokok Ligája-győztes angol klub programjához is igazítják. Hogy mik vannak!

Májusban jelent meg az ohiói alapítású, de régóta brooklyni illetőségű The National nyolcadik, I Am Easy to Find című nagylemeze. Azután hat hónapon át tartó turnéra indultak, amely Magyarországot is érinti, augusztus 10-én a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán lépnek fel. A turné június 11-én Philadelphiában indult, és decemberben Lisszabonban ér véget, egész Európára kiterjed a tengerentúli, amerikai és mexikói állomásokkal. 

Nekünk már kétszer is volt szerencsénk élőben látni, hallani őket egyik legnagyobb rajongójuk, a testvérünk társaságában. 2010 augusztusában, Bécsben, az Arena szabadtéri részén fenomenális élményben volt részünk. Egy évvel később a Szigeten is tiszteletüket tették, de akkor még nem headlinerként. Idén igen, ahogy az illik a világ egyik legjobb zenekarához. Azt szoktuk mondani, hogy mi magunk a Radioheadnél jobb zenét még nem hallottunk, a Nationalnél peddig szebbet nem. És ha esetleg az öcsénk olvasná ezt a cikket, köszi, Gábor, hogy anno annyit nyaggattál velük! A tesónk akkora fan, hogy talán már a National összes lemeze megvan neki bakeliten (!), nem egyet tőlünk kapott ajándékba, de itt most nem ez a lényeg. Hanem.

Június 1-jén nyerte meg a Liverpool 2-0-ra a Tottenham elleni Bajnokok Ligája-döntőt, Aaron Dessner - akinek ikertestvére, Bryce is a zenekar tagja - még aznap posztolt egy képgalériát Instagramon. Az egyiken egy Robertson - a Pool skót örökmozgó balhátvédje - feliratú jelvény látható, amihez azt írta, hogy "bárkitől is kaptam tavaly Berlinben, köszönöm neki az Andy Robertson nevével ellátott kitűzőt... Nem fogom egyhamar kipakolni a zsebemből."  Egy #ynwa hashtaget is mellékelt a fotókhoz.

Nem ez volt az első liverpooli kötődésű posztja/tweetje a National agyának, decemberben azt tweetelte, hogy "még sosem láthattunk ilyet. Wow. Bonkers." Az ok? A Premier League 14. fordulójában a Liverpool 1-0-ra megnyerte az Everton elleni Merseyside Derbyt (Mersey-parti rangadó), úgy, hogy a győztes gólt az a Divock Origi szerezte a 96. percben, aki csereként állt be a 84. percben. A belga csatárnak az volt a harmadik találata a városi riválissal szember három egymást követő évben. Pedig már senki nem gondolhatta, hogy nem marad a 0-0, amikor is Virgil van Dijk borzasztóan talált el egy kifejelt labdát, a világklasszis holland hátvéd hátat is fordított a kapunak a tizenhatoson kívül, mintha már a lefújást várta volna, de a csizmaszárral eltalált labda a lécen csattant, az Everton kapusa, Jordan Pickford nem fogta meg, a kipattanót meg Origi egyszerűen befejelte.


A kritikusi és közönségkedvenc National idén ünnepli fennállása 20. évét. Aaron Dessner egyike volt az 1999-es alapítóknak, még Cincinnatiben, Ohio államban alakultak meg, de aztán áttelepültek Brooklynba. "Ha jól tudom, Brooklyn nem tágul." - mondja Alvy Singer édesanyja a zseniális Annie Hall c. filmben. A zenekar az elmúlt két évtizedben a modern rockzene egyik leginnovatívabb és legelismertebb együttesévé nőtte ki magát. 

Aaron gyerekkora óta szereti a focit, és amikor feleségül vette a dán Stine-t, akinek az édesapja fanatikus Vörös, egyhamar ő is egy klub mellett köteleződött el, és a sport iránti szenvedélye a Liverpoolban teljesedett ki. 

"Ha megkérdeznék a barátaimat, akikkel felnőttem, hogy mit szerettem csinálni, azt válaszolnák: 'Szeretett focizni.'" - mondta Aaron Dessner a Liverpool hivatalos honlapjának Hudson Valley-i otthonából, amelyben egy stúdió is helyet kapott. 

"Úgy gondolom, hogy sokáig jól ment a foci, egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy nem vagyok olyan nagy, gyors és erős, mint néhány más gyerek. Ha összehasonlítottak volna engem Anglia gyerekeivel, nem lettem volna jó, de Amerikában nagyon jó voltam. 

Ez még azelőtt volt, mielőtt a tévében elterjedtek volna az európai fociközvetítések, viszont voltak videókazettáink és azokon néztünk meccseket. Láttam a Liverpoolnak egy mérkőzését, távoli, varázslatos helynek tűnt. Később, ahogy idősebb lettem, elkezdtem az interneten utánanézni dolgoknak. Majd jött a feleségem édesapja, Peter Wengler, aki Liverpool-drukker kiskora óta, most a hatvanas évei közepén jár.

National.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor együtt vagyunk, minden meccset megnézünk, és közben a klub történetéről mesél nekem. A testvérem, Jessica hozzáment egy norvég sráchoz, akinek a féltestvére az író, Joachim Forsund, aki tagja a liverpool norvég szurkolói csoportjának, írt is egy könyvet a Poolról és egy dokumentumfilmet is csinált róluk.

Úgyhogy alapvetően Joachim és Peter révén körül vagyok véve hardcore Liverpool-fanokkal, ráadásul a National koncertszervezője, James Alderman, aki angol, szintén erősen kötődik a Liverpoolhoz. Ha nem lenne a Liverpool, tévém se lenne, a barátaink is át szoktak jönni, a gyerekeim ilyenkor izgatottak, egyfajta családi üggyé vált a dolog.

Magamat 12 éve tartom liverpooli szurkolónak. Ennek megfelelően jó és rossz szezonjaink is voltak, de ezen a ponton, mint mindenki, úgy érzem, hogy egy újabb aranykorát kezdi élni a klub. És ez nagyon izgalmas."

A National július 10-én Manchesterben koncertezett a legközelebb Merseyside-hoz. Bármely Pool-drukker, aki részt vesz a szinte világkörüli turné valamelyik állomásán, nem kell, hogy aggódjon egy liverpooli meccsel való ütközés miatt. Ez biztosan nem fog megtörténni, mert Aaron, aki az Egyesült Államok férfi labdarúgó-válogatottjának is kellő figyelmet szentel, meggyőződött róla.

"A meccsekhez igazítjuk a turnéink időpontjait." - magyarázza Dessner. "Ha esetleg egy világbajnokság valamelyik mérkőzésével, vagy egy másik meccsel ütközne valamelyik fellépésünk, akkor azt kell követelnem, hogy változtassunk a programunkon.

Néha kitaláljuk, hogyan tudunk meccset nézni koncert előtt, és a zenekar tagjai támogatnak ebben. Tudod, hogy van, kicsit őrült vagyok, de nagyon élvezem. Számomra ez is a pihenés része, ilyenkor kifújom magam, és ez hetente mindössze egy-két alkalmat jelent, amikor elfelejthetek minden mást. A You’ll Never Walk Alone a bajtársiasság dala is, a hangulata valódi.


Dessner szeretete minden dologra kiterjed, ami az LFC-vel kapcsolatos, és ez arra is rávilágított, hogy a brománcokat is le tudja írni ezzel a klub néhány jól ismert rajongójával, köztük Clive Owen színésszel, és az énekes-dalszerző Ben Howarddal.

"Jóbarátok lettünk Clive-val, ő óriási, a végsőkig kitartó Pool-drukker, és sok időt töltöttünk már együtt az elmúlt években." - meséli a 43 éves zenész.

"Egyszer Clive eljött megnézni minket Manchesterbe, de közben a Liverpoolnak is meccse volt, ezért elmentünk egy kocsmába megnézni azt. Az emberek gyorsan rájöttek, hogy mi a Poolnak szurkolunk, úgyhogy számos vitába keveredtünk. Lenyűgözött, Clive hogyan kezelte ezeket a helyzeteket.

Ben is volt itt, együtt dolgoztunk egy új zenén, a második napon a Liverpoolnak mérkőzése volt, és a nap közepén előálltam azzal, hogy 'bocs, Ben, igazán sajnálom, tudom, hogy nagy munkában vagyunk, de én be fogom kapcsolni a számítógépemet, és nézni fogom a meccset, amíg dolgozunk'. Mintha lett volna egy három másodperces szünet, majd leugrott a kanapéról, és megölelt. Majd azt mondta: 'Az apám liverpooli.' És akkor megálltunk a zeneszerzésben ennél a pontnál és a hét hátralévő részében a futballról beszélgettünk. Szép volt, és ez is megmutatja, hogyan mennyire határokon átívelő ez a szenvedély."


Minden Liverpool-drukker emlékszik az Anfielden tett első látogatására, így Dessner is: különleges alkalom volt, Jürgen Klopp első, teljes menedzseri szezonjában, amikor a Merseyside-derbit 4-0-ra nyerte meg a Liverpool.

"A feleségem édesanyja, Anne megbetegedett három éve és meghalt, és abban az időben akartunk valami széppel kedveskedni Stine apjának. Peter régóta nem járt már az Anfielden, ezért Clive és én úgy rendeztük, hogy elvihessük az Evertonnal vívott mérkőzésre. Egy egész napot előkészítettünk, és nagyszerűen sikerült, találkoztunk Kenny Dalglish-sal és Robbie Fowlerrel is.

Őrült egy nap volt, hogy Peter is képes legyen arra a tapasztalatra, amely végül nagy örömöt okozott neki. A Liverpool megnyerte a meccset, mi meg az egész napot együtt töltöttük egy kocsmatúra keretében, amely a városon keresztül zajlott. Klasszikus élmény volt, ittunk ezekben a gyönyörű, régi kocsmákban, ahol az Everton drukkerei is megfordultak, de mindenki kedves volt egymáshoz és együtt nevettünk.

Amikor nézed a Liverpoolt, ahogy én is teszem, és hallod a TV-n keresztül a hangulatot - én is néztem egy csomó történelmi felvételt a YouTube-on a Beatles-dalokat énekelő szurkolókról -, és amikor el tudsz menni egy hazai meccsükre, az olyan, mint amikor New Yorkba vagy Párizsba érkezel életedben először. Olyan, mint a megszentelt föld. El sem tudom képzelni, mit érezhetnek a játékosok, amikor kifutnak a pályára."


Dessner reméli, hogy a júniusban a hatodik BEK/BL-elsőségét begyűjtő Liverpoolt újra láthatja majd személyesen is, esetleg az otthonához közelebb, mint eddig.

A Klopp-csapat július 24-én a New York-i Yankee Stadionban a portugál Sportinggal játszik majd barátságos mérkőzést. Annak ellenére, hogy a National nyári programja igen zsúfolt, a naptár megengedné a kitűnő zenésznek, hogy ott lehessen a meccsen. Mivel július 18-a és augusztus 2-a között nincs beiktatva koncert, simán összejöhet a dolog.

"Nem tudom, épp hol kéne lennünk, de ez olyan lehetőség, amivel megpróbálok majd élni. Nagyon izgalmas lenne New Yorkban látni őket, a jelenegi csapattal találkozni pedig elképesztő élmény lenne."

Ezen túlmenően, Aaron egyszerűen csak várja, hogy újra láthassa a Vörösöket - azt a szenvedélyt és magabiztosságot, amivel a Pool rendelkezik Klopp hatására, és amivel megnyerték a Bajnokok Ligáját, és az utolsó fordulóig versenyben voltak a Premier Legaue-elsőségért.

A szakmázást így folytatja Dessner: "Az a stílus, amelyet ez a csapat játszik, rendkívül izgalmas és nagyon jó nézni, határozottan a Liverpool a legszórakoztatóbb együttes a Premier League-ben. Több energia és kreativitás van bennük, mint a többiekben, az öröm Sadio Mané arcán, látni Mohamed Salah-t és Robertsont játszani...

Nem akarok vészmadárkodni, de a Liverpool nagy intenzitással rendelkezik, és ha a játékosai egészségesek maradnak, nem látok okot rá, hogy miért ne lehetnének továbbra is versenyben ezekért a címekért. Ki tudja, talán valaki majd távozik a klubtól, de nézzük meg Origi példáját; ő egy olyan játékos, aki sokáig nem volt tagja a kezdőcsapatnak, de amikor beszáll, és megkapja a lehetőséget, óriási hatást gyakorolhat a játékra és az eredményre.

Az új bajnoki szezon augusztusi rajtjáig a Liverpool szurkolói annyi minden idézhetnek fel az előző idényből, amire jó szívvel emlékezhetnek és újraélhetik ezeket az élményeket. Dessner ide sorolja a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóját, amelyet 4-0-ra nyert meg a Pool a Barcelona ellen. Az a meccs kiválóan megmutatja a csapat erejét, és jól reprezentálja a klubot, hogy mit jelent a Liverpool a pályán és a lelátón az egész világon.


"A párharc első mérkőzése után még az az ismerős keserű érzés töltött el. De a visszavágó olyan volt, mintha a vízen jártak volna a srácok. Szó szerint olyan volt, mintha valamiféle isteni erő táplálná őket, és ez biztosan visszavezethető az edző személyéhez is, az egymásba vetett hit, a szurkolók bizalma a csapat felé, nagyon magával ragadó és csodás volt ezeket látni.

A sport a legnagyobb lehetőség az emberek bizalmának biztosítására, hogy örömöt és reményt adjon nekik. Mivel sötét időkben élünk, így ilyenkor elterelheted a gondolataitad, és csak erre figyelsz, miközben nézed...

Még egy dolog, amiért annyira szeretem a Liverpoolt, az a csapat sokszínűsége. Olyan embereik vannak, mint Jordan Henderson, egy nagyszerű angol fickó, de vannak más játékosok a világ minden tájáról, és mindannyian ugyanazt a célt szolgálják, és ez egy igazán pozitív üzenet a világnak. 

Látva őket, rengeteg pozitív energiát nyerek belőlük, és azt hiszem, hogy mindenki más, aki nézi őket, ezt a jó hangulatot is megkapja tőlük."


részben via liverpoolfc.com

Hozzászólások