Premier League - A Tottenham igazi sikerkovácsa
A Tottenham igazi sikerkovácsa
Grafikák: Sky Sports

A Tottenham igazi sikerkovácsa


2016/05/01 12:01

Cikkünk születésének pillanatában a Tottenhamnek még van matematikai esélye arra, hogy megnyerje a Premier League-et. A Sarkantyúsok idei fantasztikus szereplésében kulcsfontosságú szerepe van az együttes menedzserének, Mauricio Pochettinónak, aki a legjobban támadó és legjobban védekező együttest rakta össze Északkelet-Londonban.

A 44 éves argentin edző, aki korábban az Espanyolnál és a Southamptonnál dolgozott, immáron második teljes évét fejezi be az angoloknál, ám már most, amikor még három év volt hátra a kontraktusából, meghosszabbították azt, és a felek szóban megállapodtak, hogy Pochettino 2021-ig marad a Tottenham élén.

A szurkolók büszkék is lehetnek, hogy ilyen mesterük van, hiszen bár minden évnek úgy indultak neki az elmúlt évtizedben, hogy "na majd most betörnek a nagy négyes közé", ez eddig egyszer sikerült, amikor a 2010–11-es szezonban játszhattak a legjobbak között - akkor a Real Madrid elleni negyeddöntő jelentette a végállomást egy igen közönségszórakoztató, sok gólt hozó menetelés végén.

A mostani idényben ugyan a bajnoki címet a nagy lehetőség (többiek gyengélkedése) ellenére sem tudja megszerezni a csapat, ám a BL már megvan, és ami még fontosabb, hogy Pochettino meggyőzte az angol válogatottba is berobbanó Harry Kane-t, hogy maradjon, valamint Dele Allit is fantasztikusan beépítette a csapatba, és tette a szigetország egyik legtehetségesebb középpályásává.

Hogy miért fontos az a tény, hogy az eddigi, 2019 helyett akár 2021-ig is a csapatnál lehet az argentin? Nos, a válasz nagyon egyszerű: ez a szerződéshosszabbítás sokkal inkább érzelmileg fontos a szurkolóknak és a vezetőségnek, mint sem gyakorlati haszna lenne, ugyanis Pochettino egyfelől már kijelentette, hosszú távon nagyon szeretne egykori klubjánál, a Paris Saint-Germainnél dolgozni, másfelől a hírek szerint a Manchester United vezetőinek kívánságlistáján is ott szerepel a neve - az elköteleződés tehát emocionális szempontból fontos.

Persze amíg siker van, addig nem nehéz ilyen kijelentéseket tenni, a nagy kérdés akkor lesz, ha mondjuk a következő szezonban nem fog úgy menni a játék a csapatnak, ahogy most. Persze Pochettino attól nem lesz rosszabb edző (mint ahogy José Mourinho sem lett az a legutóbbi, balul zárult londoni kiruccanása alatt), hogy ha esetleg jövőre nem zárnak BL-t érő helyen, de akkor könnyen lehet, hogy vált, és egy még nagyobb csapat padjára elcseréli a Tottenham székét - főleg, ha adott esetben egy-két sztárjától megint megszabadítják a nyáron.

mauricio_pochettino

Ugyan mindenki a Leicester tündérmeséjéről beszél ebben az idényben, azért azt is látni kell, a Tottenham egy szintet előrelépett a korábbiakhoz képest, és könnyen elképzelhető, hogy a következő évtizedben tartósan fel tudnak nőni a Manchester United, a Manchester City, a Chelsea, a Liverpool, és ami számukra a legfontosabb, az Arsenal szintjére. Ehhez persze az kell, hogy a BL folyamatosan meglegyen, hiszen úgy sokkal könnyebben lesznek képesek megtartani a sztárjaikat. Ez már csak azért is kulcskérdés, mert jelenleg az övék az egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapat a Premier League-ben, amely ráadásul nem akármilyen stílusban játszik, amit úgy tűnik, senki nem fog tudni lemásolni még egy ideig - ebbe a rendszerbe nagyon nagy szüksége van Pochettinónak azokra az emberekre, akik már ismerik.

A Watford menedszsere, Quique Sanchez Flores szerint a Tottenham futballistái "annyira szívósak, mint az állatok", míg a Stoke-nál dolgozó Mark Hughes szerint a Tottenham "gyorsabb volt, mint bárki más", amikor nem is olyan régen a Britannia Stadionban jártak. Ráadásul a játékosok olyan éhesek a sikerre, amit évek óta nem lehetett látni a csapaton. Pochettino edzéseiről, illetve azok intenzitásáról legendák keringenek (Danny Rose egyszeűen csak "a szenvedés élvezetes módjának" írta le a tréningeket), a meccseken mutatott futásmennyiségük szinte végtelen. Senki nem sprintelt annyit, amennyit ők, és a 35 lejátszott meccsükből 30 alkalommal többet futottak összesen, mint az ellenfelek - a szezon egészét nézve 163 km előnyük van a listán második helyezett előtt.

Amint arról már említést tettünk, övék a legjobb védelem és a legjobb támadósor is, hiszen ők lőtték a legtöbb gólt, és ők kapták a legkevesebbet - de nem csak ezekben a mutatókban, hanem a legtöbb kapura lövésben, és az ő kapujukra érkező legkevesebb lövésben is vezetik a ligát. Egyszóval tökéletes a harmónia.

mauricio-pochettino-tottenham-premier-league-stats_3457521

Négy pont kell ahhoz az együttesnek, hogy minden idők legjobb PL-szereplését produkálják, és bár a mostani fordulóban a Chelsea-vel vívnak rangadót, valószínűleg így is meglesz a csúcs. Az egyetlen csalódás, hogy még ez sem lesz elég a bajnoki címhez, azt meg tényleg nem tudni, lesz-e mindenki másnak még egyszer ennyire rossz éve, mint ez a mostani. Persze nem biztos, hogy szükség lesz arra, hogy a többiek rosszak legyenek...

"Minél többet látom őket, annál inkább azt gondolom, lesz esélyük a továbbiakban is a bajnoki címre. A szezon előtt is azt jósoltam, hogy a Spurs harcban lesz a legjobb négyért, de ha így folytatják, akkor nem csak ezért, hanem a bajnoki címért zajló versenyfutásban is ott lehetnek - mondta a Sky Sports szakértője, Jamie Carragher. - Amikor ebben az évben arra került a sor, hogy a meccsek után kiválasszuk a csapat legjobbját, mindig öt vagy hat ember is esélyes volt erre a címre, annyira nem az egyénekről szól semmi a Tottenhamnél. Az, aki a legnagyobb elismerést érdemli, egyértelműen a menedzser, mert nagy részben neki köszönhető ez az egész. A londoniak számára az a legfontosabb feladat, hogy őt megtartsák, mert bár a játékosok jönnek-mennek, úgy tűnik, Pochettino ennek ellenére is képes fenntartani az a tüzet, stílust és lelkesedést, ami most megvan bennük."

"Azt hiszem, igen jó a közösség, amit kialakítottunk. Összetartunk akkor is, ha nem sikerül nyerni, és szerintem hatalmas potenciál van ebben a csapatban. Két év alatt felépítettünk valami nagyszerűt, tele vagyunk fiatal tehetségekkel, akiknek megvan a képessége ahhoz, hogy az élre repítsék ezt a klubot. Miért távoznék?" - tette fel a költői kérdést Pochettino, és igaza is van.

A hatalmas kérdés csak az, vajon a focistái is így gondolják-e. Mert azt azért be kell látni, bármennyire is jó tréner az argentin, Lloris, Kane, Alli, vagy éppen Dier nélkül neki is lennének gondjai...

via

Hozzászólások