Premier League - A Southampton menedzsere korlátozza játékosai internethasználatát
A Southampton menedzsere korlátozza játékosai internethasználatát
Fotó: Europress/AFP

A Southampton menedzsere korlátozza játékosai internethasználatát

Takács MártonTakács Márton
2019/03/29 15:21

A Premier League-ben szereplő Southampton menedzsere, Ralph Hasenhuttl kikapcsoltatná a wifit csapata játékosai számára a mérkőzések előtti, hotelekben tartott felkészülések során. 

Az osztrák edző szerint ezzel azokon segítene, akik internetfüggők, és videójátékokat képesek játszani órákon át ahelyett, hogy a meccsekre és a csapatra koncentrálnának. Hasenhuttl ezzel a problémával már előző klubjánál, az RB Leipzignél is találkozott, és az alkohol- és drogfüggőséghez hasonlította. 

"Ez egy olyan dolog, amivel kapcsolatban függővé válhat az ember, és ez azt jelenti, hogy ettől meg kell védenünk a játékosainkat." - mondta az 51 éves szakember. 

A The Sun című bulvárlap szerdán arról adott hírt, hogy egy angol labdarúgó - akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra - napi 13 órán keresztül használta a Fortnite nevű online videójátékot, és néha még az edzést is elmulasztotta emiatt. Nem mellesleg az Atlético Madrid francia világbajnok támadója, Antoine Griezmann egyik nevezetes gólöröme éppen ebből a játékból való saját bevallása szerint. 

griezmann_fortnite.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ezzel a problémával szembe kell szállnunk, és én megteszem. Így volt az előző egyesületemnél is, voltak olyan játékosaim, akik a mérkőzést megelőző éjszaka hajnali 3-ig játszottak online. Az ilyen gonddal küszködőknek segíteni kell, mert ez nem jelentéktelen probléma. A segítség azt is jelenti, hogy nem engedjük olyan sok időt számítógép előtt tölteni a futballistáinkat. Például blokkolhatjuk a hotelekben esténként a wi-fi használatát." - magyarázta Hasenhuttl.

A Southamptonhoz decemberben érkező osztrák azt mondta, egyik játékosa sem játékfüggő, de hozzátette, "Biztosak lehetnek benne, hogy mindig kapcsolatban vagyok a csapatkapitánnyal vagy néhány játékossal, hogy beszéljek velük erről. A saját módszereink szerint kell védekeznünk ezzel szemben."

Magyarországon Benedek Tibor mesélte el, hogy a riói olimpián hasonló eszközökhöz próbált nyúlni a csapatkohézió minél jobb fokának elérése érdekében. Amikor 2016 októberében kiderült, hogy biztosan nem ő marad a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a VLV két részes interjúban faggatta őt kapitányi korszakáról. A beszélgetés második részében Benedek hosszabban mesélt az internethasználattal kapcsolatos aggályairól:

"Nagyon szerettem volna még jobban elzárni a játékosokat a külvilágtól, ki akartam kapcsoltatni az internetet az emeleten, de technikai okok miatt ezt nem tudtam végrehajtatni. Hogy miért? Mert azt gondolom, hogy a játékosok egy ilyen helyzetben csak saját magukra számíthatnak.

...Lehet, hogy én naiv vagyok, mert amikor olimpiákat nyertünk, még nem volt ennyire az életünk része az internet. De hogyha egy játékos a facebook előtt ül naponta két órát vagy még hajnalban is az internetet böngészi, akkor nem fog a saját csapattársaival annyi időt eltölteni, amennyi szerintem nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ez egy egységes csapat legyen. Tehát nekem az volt a célom, azért akartam elvenni az internetet, hogy ők minél többet együtt lehessenek. Hogy minél inkább a tudatukba vésődjön: számíthatnak a másikra. Nem az internet fog nekik segíteni a végén, hanem a csapattársuk.

... Volt egy egyezségünk, hogy meccsnapon nem mehet senki facebookra és éjfél után nem internetezik senki. De én ezt nem ellenőriztem, ez a felnőtt válogatott, a játékosokra volt bízva, hogy betartják-e."

Benedek Tibor befejezi - vlv-interjú, 2. rész

Benedek Tibor leköszönő szövetségi kapitánnyal készített interjúnk második része, amelyből kiderül, hogy a kapitány miért nem hozta nyilvánosságra két játékosunk súlyos sérülését a második riói csoportmeccs után, miért akarta lekapcsoltatni az internetet a fiúk olimpiai szálláshelyén, s milyen tanácsot ad az új elnökségnek a jövő évi budapesti világbajnoksággal kapcsolatban.


részben via BBC

Hozzászólások