Premier League - A Premier League szerencsétlen, pontatlan és gyors játékosai
A Premier League szerencsétlen, pontatlan és gyors játékosai
Fotó: Europress/AFP

A Premier League szerencsétlen, pontatlan és gyors játékosai

Németh DánielNémeth Dániel
2017/11/16 14:06

A válogatott mérkőzések miatt a múlt héten nem rendeztek fordulót a Premier League-ben, ez pedig remek alapot szolgáltatott a Telegraph statisztikusainak ahhoz, hogy összegyűjtsék a legérdekesebb tényeket az angol labdarúgó-bajnokság 2017/18-as szezonjáról. 

A labdarúgással kapcsolatos statisztikákat manapság nem különösebben nehéz összegyűjteni, elég az olyan oldalakra gondolni, mint a Whoscored vagy a nemrég bezáró Squawka. Ezekről a helyekről pillanatok alatt kiderülhet, ki lőtte a legtöbb gólt, melyik játékos cselez legjobban, vagy épp kitől várható a legtöbb kidolgozott helyzet. Ezúttal azonban azokra a statisztikákra koncentrálunk, amelyekről általában kevesebb szó esik.

A leggyorsabb játékos

A Manchester City villámgyors szélsője, Leroy Sané mindenkit maga mögött hagyott ebben a tekintetben, az egyik mérkőzésén ugyanis 35,5 km/h-s sebességgel futott. Vagyis nem csak a ManCity, de a német támadó is villámrajtot vett a 2017/18-as szezonban.

Sanénak nincs jelentős előnye, Patrick van Aanholt, a Crystal Palace védője 35,4 km/h-s sebességig gyorsított fel. A dobogó harmadik fokán a Tottenham 30 millió fontért szerződtetett középpályása, Moussa Sissoko áll 35,3 km/h-val. A francia válogatott játékost sok kritika éri a játéktudása miatt, de azt meg kell hagyni, fizikailag kiemelkedő teljesítményre képes.

Érdekes eredményekre bukkanhatunk akkor, ha a legnagyobb átlagsebességgel rendelkező játékosok listájára pillantunk. Az idei szezonban a Brighton játékosa, Pascal Gross közlekedik átlagban leggyorsabban a pályán 8,1km/h-s sebességével. Őt szorosan követi James Milner, majd Christian Eriksen, Bernardo Silva és Aaron Ramsey neveivel találkozhatunk.

A legtöbb kidolgozott helyzet gólpassz nélkül

Yohan Cabaye nincs könnyű helyzetben, a Crystal Palace a szezon nagy részében nem tudott pályára küldeni egészséges középcsatárt, de ha mégis, Christian Benteke teljesítménye messze elmaradt a várakozásoktól.

A francia középpályást aligha lehet hibáztatni a statisztika miatt, mindenesetre tény: idén 20 helyzetet dolgozott ki, gólpassza viszont még nincs. Ezzel természetesen egyedülálló a Premier League-ben.

A legtöbb elejtett beadás

Jordan Pickford volt jóformán az egyetlen Sunderland-játékos, akit a tavalyi idény után bármennyire is dicsérni lehetett. Nyáron le is csapott rá a nagybevásárlás miatt az átigazolási piac nagy nyertesének tartott Everton.

Az Everton alulteljesítő védelme mögött Pickfordnak rengeteg dolga van, általában nagyobb nyomás alatt áll, mint a legtöbb kapus. Ez a teljesítményén is látszódik, idén már öt beadást is elejtett, ez legalább kettővel több, mint a mögötte következő kapusoké.

Valószínűleg erre a listára a legtöbben Simon Mignolet-t várták volna, ő viszont meglepő módon csak egy beadást ejtett el a szezonban.

A legtöbb labdaérintéssel rendelkező játékosok

Yaya Touré nem számít gyakori szereplőnek a ManCity mérkőzésein, de ha lehetőséget kap, általában kulcsfigurává válik. Az elefántcsontparti játékos összesen 29 percet töltött a pályán, ezalatt 98-szor ért a labdához. Ez percenkénti 3,4-es átlagot jelent, ami háromszor annyi, mint amit Kevin De Bruyne vagy David Silva elmondhat magáról.

A statisztika annyiban csalóka, hogy csak két meccsen lépett pályára, ugyanakkor azt is jelzi, hogy Touré csereként beállva is odateszi magát, ami korábban nem mindig volt rá jellemző.

A legszerencsétlenebb játékos

Tekintve, hogy Harry Kane hányszor próbálkozik lövéssel meccsenként talán nem meglepő, hogy neki van a legtöbb kapufája a szezonban. Az viszont figyelemreméltó, hogy egymaga megelőz 14 Premier League-csapatot ezen a listán.

Kane idén már öt kapufánál jár, és toronymagasan a legszerencsétlenebb játékos: a lista második helyén álló játékosnak például csak kétszer sikerült a kapufát eltalálnia. Mondjuk a góllövés így is nagyon megy neki, 8 találatával vezeti a PL góllövőlistáját.

A legtöbb lövés gól nélkül

Két angol szélső, Nathan Redmond és Tom Ince is hadilábon állnak a gólszerzéssel. Pedig mindketten szorgalmasan próbálkoznak, fejenként 27-szer vették célba az ellenfél kapuját. Az eredményesség tekintetében azonban mindenképpen fejlődniük kell, különösen a gólpassz nélkül álló Ince-nek.

A legtöbb pontatlan átadás

Granit Xhaka az a játékos, akibe Arséne Wenger rengeteg bizalmat fektetett, az Arsenal-fanok közül viszont sokakat nem győzött még meg. A svájci válogatott játékos alapembernek számít Londonban, és posztjának megfelelően rengeteg labdaérintése van. Ezzel kapcsolatban egy olyan rekordot is sikerült felállítania, amit minden bizonnyal nem akart: ő adta el a legtöbb labdát a szezonban.

Idén már 153 pontatlan passznál jár, amivel mindenki mást megelőz a Premier League-ben. Az kétségtelenül igaz, hogy a támadásépítés kockázatos tevékenység, az már viszont nem biztos, hogy a középső középpályás mellett játszó Aaron Ramsey és a Mesut Özil-Alexis Sánchez kettős mellett ez az ő feladata kell, hogy legyen.

A levegő urai

Ha egy újonc csapat szeretné meghosszabbítani tagságát a Premier League-ben, szükség van arra, hogy biztonságban tartsák a saját kapujukat. Az angol bajnokságban 8. helyen álló Brighton ezt egyelőre tökéletesen meg is valósította.

Shane Duffy ebben oroszlánrészt vállalt, nála egyetlen játékos sem tudott többször felszabadítani fejjel (11 meccsen 77-szer). Ez héttel több, mint a mögötte következő játékosé, és közel annyi, mint a teljes Liverpoolé.

A legtöbb sprint

Általánosságában elmondható, hogy a gyakori gyors futás pozitív dolognak számít, a klubok gyakran a statisztikai elemzések középpontjába helyezik ezeket az adatokat. Dele Allinak idén 74 intenzív sprintje volt, ami ismételten rámutat arra, hogy mennyire fontos játékosa a Tottenhamnek.

Összességében Jordan Ayew rendelkezik a legtöbb sprinttel, szám szerint 796-tal, ugyanakkor neki van a legtöbb szabálytalansága, és csupán egyszer talált be az ellenfelek kapujába. Kicsit olyan, mintha fejetlen csirkeként kóborolna a pályán.

A legtöbbet futó játékos

Az angol válogatottba nemrég behívót kapó Jack Cork a hosszútávú futásban verhetetlennek tűnik, összesen 133,4 km-nél jár, ami meccsenkénti 12,1-es átlagot jelent. A munkamoráljával nincs gond, az egyedüli kérdés az, hogy a nagy meccsek színvonalához is fel tud-e nőni.

via telegraph

Hozzászólások