Premier League - A Premier League focistái elutasították a fizetéscsökkentést
A Premier League focistái elutasították a fizetéscsökkentést
Fotó: Europress/AFP

A Premier League focistái elutasították a fizetéscsökkentést

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/05 13:10
Az angol élvonalbeli labdarúgók szakszervezete (PFA) elutasította a Premier League-klubok által javasolt 30 százalékos bércsökkentést.

A PFA azzal indokolta döntését, hogy 12 hónap alatt így az angol kormány mintegy 200 millió fontnyi befizetett adótól esne el.

"Ennek a lépésnek a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) és más állami szolgálatok látnák a kárát" - tette hozzá az érdekképviseleti szervezet.

A liga vezetése pénteken vetette fel, hogy 30 százalékos bércsökkentést javasol a játékosoknak, emellett 125 millió fonttal segíti az alsóbb osztályokban szereplő, és a kényszerszünet miatt anyagi gondokkal küzdő klubokat, 20 millió fontot pedig jótékony célokra ajánl fel.

A PFA-állásfoglalás láttán Oliver Dowden digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős államtitkár közölte, a koronavírus-járvány idején az emberek nem az angol nemzeti sport belháborúiról akarnak hallani.

"Az élsportolóknak meg kell érteniük, milyen nyomás nehezedik a rosszabbul fizetett munkatársakra, közösségekre és szurkolókra" - tette hozzá.

Gary Lineker: "Adjunk egy esélyt a játékosoknak, hogy jó döntést hozhassanak!" | Hosszabbítás

A koronavírus-járvány miatti sportbeli status quo alapos gazdasági rombolást indított el, ami egyre inkább kezdi éreztetni hatását a futballklubok költségvetésében is. Az események hatására néhány európai topklub már lépett is: a Barcelona és az Atletico Madrid egyaránt 70%-os fizetéscsökkentést vezetett be játékosaival szemben, a Juventus teljes kerete pedig egyenesen lemondott béréről júniusig bezárólag.

Vasárnap véleményt nyilvánított az ügyben Wayne Rooney, aki 120 szereplésével a legtöbbszörös angol válogatott mezőnyjátékos:

"Szégyen, ami az utóbbi napokban történt. Először Matt Hancock egészségügyi miniszter mondta, hogy csökkenteni kellene a PL-futballisták fizetését. Vajon csak el akarta terelni a figyelmet arról, hogy a kormány miként kezeli a járványt?" - fakadt ki a 34 éves csatár, aki jelenleg a másodosztályú Derby Countyt erősíti. 

"Utána a PL közölte nyilvánosan a szándékait, sarokba szorítva a játékosokat, hogy ők fizessék meg az elmaradt bevételeket. Könnyű célpontok vagyunk. Szerintem a labdarúgóknak egyénileg kellene eldönteniük, hogy mennyi bérről hajlandók lemondani" - tette hozzá Rooney.

MTI

Hozzászólások