Premier League - A PL szünetét kihasználva vonulna be a seregbe a Tottenham koreai szélsője
A PL szünetét kihasználva vonulna be a seregbe a Tottenham koreai szélsője
Fotó: Europress/AFP

A PL szünetét kihasználva vonulna be a seregbe a Tottenham koreai szélsője

Nánási AntalNánási Antal
2020/04/04 10:38
Némileg paradox módon jól jöhet a Premier League folytatásának további halasztása a Tottenham dél-koreai válogatott szélsőjének, Szon Heung Minnek. A klubjától március végén hazájába utazó játékos jelenleg kéthetes karantén időszakának leteltét várja, tervei szerint pedig, kihasználva a PL kényszerszünetét, április 20-án bevonul a koreai seregbe.

A mai viszonyok között szinte sokkoló szándék megértéséhez szükséges, hogy egy kicsit jobban megismerjük az ázsiai ország sorkatonai szolgálatra vonatkozó előírásait. A törvény szerint minden dél-koreai férfi számára kötelező a 21 hónapos sorkatonai szolgálati idő letöltése, melyre 18–35 éves kora között van lehetősége. Az ország azonban, bizonyos kritériumok teljesülése mellett, kivételt tesz a művészetek és a sport képviselőivel, akik ezáltal mentesülnek a teljes szolgálati idő letöltésének kötelezettsége alól. A sportolók számára két „menekülési útvonal” nyílik, egyik sem tartozik a kifejezetten egyszerűek közé: egy olimpiai érem vagy egy Ázsia Játékokon szerzett aranyérem mentheti meg az adott sportolót a majd kétéves laktanyai léttől.

A Tottenhamet 2015 nyara óta erősítő Szon is szerette volna lerövidíteni a katonai szolgálatot, amelynek időtartama két teljes szezonra vonta volna ki őt a futball vérkeringéséből. Mivel olimpiai éremre aligha ácsingózhatott, így az Ázsia Játékok aranyérmét kellett megcéloznia. A Spurs, felmérve a veszélyt, ezért engedélyt adott Szonnak, hogy a 2018 őszén, Indonéziában megrendezett legutóbbi Ázsia Játékokon ott lehessen hazája válogatottjának színeiben. A húzás bejött, a dél-koreai válogatott, Szonnal a soraiban, meg sem állt a végső győzelemig, a döntőben Japánt 2-1-re legyőzve tehát meglett a hőn áhított kontinensbajnoki cím, és ezzel a teljes szolgálati idő letöltése alóli mentesség. Nem a BL-döntős futballista az első koreai élsportoló, aki hasonló huszárvágással kerülte meg a hadsereget, hiszen korábban az olimpiai aranyérmes úszó Park-tae Hwan és a 2018-as Ausztrál Openen elődöntőt játszó teniszező, Hyeon Chung is ezt az utat választotta.

son-azsia jatekok.jpg Fotó: Europress/AFP

A dél-koreai törvénykezés azonban gondoskodik arról, hogy a kivételezettek azért ne teljesen maradjanak ki a jóból, így számukra, méltányolva az elért kiemelkedő sporteredményt, egy mindössze négyhetes szolgálati idő letöltését írja elő. Ezt a szolgálatot szeretné most letölteni Szon, kihasználva a Premier League meghosszabbított kényszerszünetét. A Transfermarkt által mintegy 80 millió euróra taksált játékos tervei szerint április 20-án vonul be a koreai seregbe, hogy aztán négy hét múlva azon melegében le is szereljen, kipipálva ezzel hazája vele szemben támasztott elvárását. Ezzel a lépéssel ráadásul Szon két legyet is üthet egy csapásra, hiszen úgy abszolválhatja a szükséges „hadi állapotát”, hogy azzal egyetlen mérkőzés erejéig sem hiányzik majd klubcsapatából. 

son_spurs.jpg Fotó: Europress/AFP

A sérüléséből lábadozó Szon egyébként már egészen rutinos lehet a karanténok kapcsán, hiszen február közepén elszenvedett könyöktörése után, a szöuli műtétet követően, március elején tért vissza Londonba, ahol annak rendje és módja szerint két hétre azonnal el is különítették társaitól. A karantén lejárta után edzésbe állt a Spurs edzőközpontjában, amit aztán a szigorú angliai intézkedések miatt rázártak, így újra hazája felé vette az irányt. Múlt heti szöuli landolása után, mivel külföldről érkezett haza, újabb kéthetes karantén várt rá, jelenleg is ezt a száműzetését tölti. A Premier League felfüggesztésének meghosszabbítása után pedig, az előzetes tervek szerint, bevonul a hadseregbe. Egy biztos, ha Szon valóban egyenruhát ölt és a laktanyában barátságos foci minitornát rendeznek az egységek között, van egy sejtésünk, hogy melyik csapat indul majd a legjobb esélyekkel.

via Guardian

Hozzászólások