Premier League - A maximalista Marcelo Bielsa radikális változásokat hozott a Leeds Unitednél
A maximalista Marcelo Bielsa radikális változásokat hozott a Leeds Unitednél

A maximalista Marcelo Bielsa radikális változásokat hozott a Leeds Unitednél

Takács Márton ·
2018/08/10 10:01

A legendás edző bátor változtatásokat hajtott végre a Championshipben szereplő klubnál, amióta megérkezett Angliába. David Hytner a The Guardianben megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

Marcelo Bielsának volt egy kérdése. A Leeds új menedzsere meg akarta tudni, milyen keményen dolgozik egy átlagos szurkoló, hogy kifizethessen egy belépőt és láthassa kedvenc csapatát. Hány órát tett bele az illető? A válasz megtalálásához szükséges műveletek homályosak. Három volt a megfejtés.

Ezért az argentint mester összehívta játékosait és azt mondta nekik, hogy a következő három órában szemetet fognak szedni a klub Thorp Arch-i edzőközpontja körül. Azt akarta, hogy tanuljanak ebből a focisták, és hogy így méltányolják a drukkerek elkötelezettségét. 

Ez több szempontból is egy klasszikus Bielsa-húzás: a munkásokkal való empátia, a fegyelmezettség kialakítása és remek csapatépítő program, és a szokatlanságnak és a kiszámíthatatlanságnak való megfelelés, amiért megkapta az "El Loco" (A Bolond) becenevet. Pedig a 63 éves szakember nem őrült. Ez csak az ő kínzó természete, vad intenzitása, hóbortja és a konvenciók elutasítása. 

Amikor június 15-én eldőlt, hogy Bielsa váltja Paul Heckingbottomot a menedzseri poszton, gyorsan világossá vált, hogy a klub többé nem lesz ugyanaz, mint volt. Bielsa részletek iránti figyelme legendás. Mindenen rajta tartja a mutatóujját, hogy ellenőrizze a port a Thorp Arch-i központban, állandóan megdöbbenve azon, amit talál, például, hogy miért van bakancsnyom a falon - fél méterre a padlótól.

Elmagyarázták neki, hogy talán valaki hátradőlt, és a lábát a falnak támasztotta. "Ezek szerint ez az illető nem koncentrált a feladatára! Elfogadhatatlan!" - fakadt ki Bielsa. A Leeds-nek ennél csak nagyon problémákkal kell megküzdenie, de Bielsa ilyen, maximalista, és ez arra is példa, hogyan tervezi magával húzni a klubot: lépésről lépésre. 

Bielsea_sajttáj.jpg Fotó: Leeds United/Facebook

A Leeds-et gyakran jellemzik úgy, hogy az angol nagy klubok közül ő van a legmélyebb alvás állapotában a Premier League-ből való 2004-es kiesése óta. Az egyesület sok mindennek próbálkozott azóta, rengeteg menedzser megfordult itt, közülük messze Bielsa a legérdekesebb és legizgalmasabb választás. 

Argentína korábbi szövetségi kapitánya, az ember, aki hőssé vált Chile válogatottjának élén, és akit annyira tisztelnek a Newell’s Old Boys-nál, a rosariói klubnál, ahol elkezdte edzői pályáját 28 évvel ezelőtt, hogy róla nevezték el a stadionjukat.

Bielsa dolgozott klubedzőként Mexikóban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban, az utóbbi három országban csak rövid ideig. A Laziótól például két nap után távozott 2016-ban, mert a dolgok nem úgy alakultak, ahogy szerette volna, és úgy érezte, azonnal mennie kell. Ez a dráma egy újabb réteget adott hozzá a függetlenségéről szóló legendájához. Egy évvel korábban a második marseille-i szezonjának első meccse után felállt a kispadról. 

Bielsa számos meghatározó edző mentorának mondhatja magát, Pep Guardiolától Diego Simeonén át Mauricio Pochettinóig. Utóbbit 14 évesen vitte a Newell's-hez, mint ígéretes hátvédet, egyben rátéve őt az útra, amelynek a nemzetközi karrierjét is köszönheti.

Victor Orta, a Leeds sportigazgatója ötlete volt Bielsa szerződtetése, Andrea Radrizzani, a klubtulajdonos pedig tisztában volt az argentin érdemeivel, mégis bátorságra vall az alkalmazása. Bielsa önéletrajza önmagáért beszél, elkötelezett a támadó foci iránt, és éppen elérhető volt, a Lille-nél 2017-ben gyorsan és rosszul ért véget a kalandja.

Bielsa volt az első számú jelölt. Miután Buenos Aires-ben folytatott állásinterjút Angus Kinnear vezérigazgatóval, és Ortával, ő maradt a poszt egyetlen várományosa. Kinnear és Orta arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire ismeri a Championship mezőnyét. Bielsa elmerült a jegyzeteiben, és részletesen elkezdte sorolni a rivális csapatok felállását az előző idénybeli Burton-Bolton meccsről.

Miután ezzel végeztek, a többi klubot hasonló módon elemezték. Bielsa például azt is ecsetelte, hányszor szerepelt egy gárda 4-3-3-as, 4-4-2-es vagy 3-5-2-es felállásban. Minden egyes esetben valószínűségszámítást végzett, hogy a különböző formációkat mivel lehet legyőzni. Kinnear és Orta reakciója ezekre a jelenetekre körbejárt az Elland Road-on. Egymásra néztek, megvonták a vállukat, és egyetértettek abban, hogy egész jó válaszokat kaptak.

Bielsa_iroda.jpg Fotó: Leeds United/Facebook

A Leedsnek még egy végső akadályt el kellett hárítania, munkavállalási engedélyt kellett szerezni Bielsának, aki nem dolgozott eleget az elmúlt években. Az Angol Labdarúgó-szövetséghez kellett fordulniuk, Pochettino támogatását is élvezték, aki levelet is írt az ügyben.

Bielsának meg kellett jelennie az FA döntőbizottsága - a Portsmouth menedzsere, Kenny Jackett és a Blackburn egykori angol válogatott szélsője, Stuart Ripley - előtt, a folyamat kimenetele nem volt kétséges. Bielsával ellentétben sem Jackett, sem Ripley nem vett részt szövetségi kapitányként világbajnokságon. Bielsa nyolcfős stábot vitt magával az Elland Road-ra, és klub évente - adózás után - három millió fontot fizet nekik.

Bielsa szokás szerint radikális benyomást tett. Korábban az első csapat és az akadémiai játékosok megosztoztak a Thorp Arch területén, de többé már nem. Bielsa követelte, hogy az első csapatnak legyen meg a saját privát tere, új helyiségeket is létrehozott nekik. 

Az edzőközpont kiemelt helye a munkának, a játékosok egész nap dolgozhatnak ott. Reggel 9-től este 7-ig, 8-ig is ott maradhatnak, az ebédidőt kivéve. Az edzések fárasztóak mentálisan és fizikailag is, a hangsúly az egy-az-egyezéseken van. Ebédszünetet kapnak és sziesztázhatnak az új hálószobákban.

Bielsa_szurkoló.jpg Fotó: Leeds United/Facebook

Bielsa ágyat hozatott az irodájába. Ideje nagy részét a négy fal között tölti, videófelvételek tömegével, erről volt nevezetes eddig is. A meccsek megközelítésében - és minden másban - totálisan elmerül a legmélyebb határokig.

A Leeds választása azért esett Bielsára, mert át tudja érezni a klub helyzetét. Az egyesület állapotát a körülmények alakulása miatt csak kreatív megoldásokkal lehet javítani. 

Ezt jelenti Bielsa. Versenyképes a tudás feltételeiben, a tapasztalatban, az általa kitalált taktikai megközelítésben, amelyet a háromvédős felállás, a pálya szélességben való kihasználása, az agresszív letámadás, a kockázatvállalás, az állandó mozgás, a könyörtelen fizikai erőfeszítés jellemez. A statisztikák megmutatják, hogy a játékosok többet futottak átlagban a hat előkészületi meccsükön, mint tették azt a legutóbbi idényben a bajnoki  találkozókon.

És ott van még a Bielsa faktor is, számos segítséget kap az átigazolásoknál. Guardiola javasolta neki az angol U21-es válogatott szélső, Jack Harrison kölcsönvételét saját csapatától, a Manchester Citytől, amellyel élt is, ahogy a Chelsea középpályása, Lewis Baker is, akit több klub is bombázott az ajánlataival, és aki jelentős fizetéscsökkenést vállalt csak azért, hogy Bielsával dolgozhasson. 

Az előkészületek a vasárnapi Stoke elleni nyitányra irányultak (a cikk augusztus 4-én jelent meg az angol lapban - a szerk.), de számos aggodalom akad. Megállják a helyüket a játékosok 46 mérkőzésen át Bielsa igényeinek megfelelve? Tud alkalmazkodni a Championshiphez? Nincsenek már mögötte a legjobb és leginnovatívabb napjai? Lesznek konfliktusai, amelyek végigkísérték a karrierjét?

Az az érzésünk, hogy vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul fog sikerülni. Akkor pedig a Leeds nem a középmezőnyben végez majd.

via The Guardian

Hozzászólások