Premier League - A Manchester United szégyenteljes hanyatlása évtizedes szenvedéshez vezethet - 1. rész
A Manchester United szégyenteljes hanyatlása évtizedes szenvedéshez vezethet - 1. rész
Fotó: Europress/AFP

A Manchester United szégyenteljes hanyatlása évtizedes szenvedéshez vezethet - 1. rész

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/06/09 09:39

Amikor Sir Alex Ferguson visszavonult 2013-ban, a Manchester Unitednél mindenki tudta, hogy a klub örökre megváltozott. Valami véget ért. Nem csak egy két és fél évtizedes korszak, hanem az a különleges aura, ami körülvette a Manchester Unitedet.

Ami viszont azóta történt a klubbal, teljesen elképzelhetetlen volt, és nem csak az eredmények szempontjából, hanem a klub működése egyáltalán nem közelíti meg egy Manchester United méretű szervezettől elvárt szintet.

A pénzéhesség, a nemtörődömség, a határtalan inkompetencia és szakmaiatlanság olyan gödörbe taszította a klubot, hogy hasonló helyzetbe kerülhetnek, mint amibe az ősi rivális Liverpool került 1990 után.

Azonban ebben a mélyrepülésben Sir Alex Ferguson is benne van. Valamint egy ló is. Igen, egy ló. „Gibraltár Sziklája”. A 2000-es évek elején két brit üzletember, John Magnier és J. P. McManus voltak a klub főrészvényesei. Övék volt ez a ló is. Ferguson beszállt a business-be, és ő is tulajdonrészt szerzett a jószágban.

Azonban ennek jogi körülményei tisztázatlanok voltak, még bírósági útra is terelődött az ügy az edző és a két fő részvényes között, hiszen Ferguson nem kapta meg a ló eredményei által szerinte jogos jussát. A részvényesek Ferguson minden klubon belüli húzását megkérdőjelezték, ám a skót befolyása túl nagy volt, és végül így került képbe Malcolm Glazer, aki megvette McManus és Magnier részvényeit (28,7%), a szurkolók tüntetései ellenére (Roy Keane 2005-ös távozásakor számon is kérte ezért Fergusont).

Glazer életében soha nem járt Manchesterben, mutatva elkötelezettségének teljes hiányát, fiai néha látogatnak csak el a városba. David Gill ügyvezető (Woodward elődje) és Ferguson vezették a klubot, ám a szakmai kérdések kizárólag Fergusonra tartoztak, vagyis Gill nem ütötte bele olyanba az orrát, amihez nem értett.

Az a fajta összetett menedzseri munkakör, amivel Ferguson rendelkezett, ma már nem működik a sportágban, ezért van szükség szakmai igazgatókra, akik segítik a klub működését, és az edző munkáját (Michael Edwards Liverpoolban, Txiki Beguiristaín a Manchester City-ben, Uli Hoeness a Bayern Münchenben, Fabio Paratici a Juventusban, José Ángel Sánchez  a Real Madridban, Andrea Berta az Atlético Madridban, Monchi a Sevillánál, Paul Mitchell a Red Bull Leipzignél, Michael Zorc a Borussia Dortmundban, Marc Overmars és Edwin Van Der Sar az Ajaxban tölt be hasonló posztot).

Malcolm Glazer már nem él, ezért fiai viszik tovább a klubot is. A család hozzáállása egyértelmű volt az évek során: Minél több pénzt vegyenek ki a klubból, és minél kevesebbet tegyenek bele. Ez nem azt jelenti, hogy a klub egyáltalán nem költ, de a saját bevételéből költ zömében, nem pedig a tulajdonos tőkéjéből.

Ha tulajokat csak a pénz érdekli, ne csodálkozzunk, ha a játékosokat is csak a pénz érdekli.

Vezetőség


mu1.png A Manchester United tulajdonosi szerkezete így néz ki. A 9,4% a tőzsdén eladásra kerülő részvények.Fotó: Twitter

mu2.png Vezetőségi tagokFotó: Twitter


Amint a vezetőség felépítéséből látszik, tizenkettő tagja van az igazgató tanácsnak, ebből egy nő (Glazer testvér), az átlagéletkor pedig 52. Hatan Glazer testvérek, vagyis a tanács fele a tulajdonos család tagjaiból áll, akiknek nyilván nincs semmilyen szakmai vénájuk a futballhoz.

Ed Woodward, aki általános igazgató és elnökhelyettes, eredetileg könyvelő szakmával rendelkezik, később befektetési tanácsadóként, és adótanácsadóként is dolgozott a PricewaterhouseCoopersnél.

Richard Arnold, csoportos általános igazgató. Ő is könyvelőként diplomázott, és ő is a PricewaterhouseCoopersnél dolgozott korábban.

Cliff Baty, pénzügyi igazgató. Korábban a Ladbrokes szerencsejáték cégnél dolgozott pénzügyesként.

Robert Leitâo, független igazgató. Mérnöki, és könyvelői végzettsége is van, most pénzügyi tanácsadó céget is vezet.

Manu Sawhney, független igazgató. Mérnöki, és üzleti diplomája is van, korábban Ázsiában dolgozott, televíziós társaságok és egyéb médium igazgatója volt. 

John Hooks, független igazgató. 35 éven át dolgozott a divatiparban, elsősorban kereskedelmi igazgatóként.

 

Mint látjuk, egyetlen olyan tagja sincs a tanácsnak, akinek bármi köze lett volna a sporthoz életük során. Nem azzal bírálhatók, hogy soha nem rúgtak be egy szögletet, hanem hogy magában a sport iparágban sem dolgoztak soha, így kapcsolatokat és folyamatokat sem tudnak kiépíteni, és nincsen szakmai tapasztalatuk.

Ilyen emberek döntenek szakmai kérdésekben, vagyis nem csoda, hogy a klub hat éve szenved, és akkora a lemaradása a Liverpoollal és a Manchester Cityvel szemben, hogy más európai riválisokat ne is említsünk, hogy sok évbe fog telni, mire a United visszajut a legnagyobbak közé.

 

Woodward szerepe különösen fontos, hiszen ő a legfőbb döntéshozó szakmai kérdésekben, bár a szerződéshosszabbítással és átigazolásokkal kapcsolatos tárgyalásokat Richard Arnoldra bízza.

Igazolásaik borzalmasak, nem megtervezettek, és nem követnek semmilyen elképzelést, illetve végzetesnek bizonyult, amikor nem vettek legalább egy belsővédőt, pedig José Mourinho ezt eléggé szorgalmazta. Woodward ezen döntésére ráment a BL-indulás joga, hiszen csak a 9. legkevesebb gólt kapta a csapat a bajnokságban.

Ami észrevehető, hogy hajlamos nagy összegeket fizetni nagy tehetségekért (Martial), illetve olyan érett játékosokért, akikben üzleti lehetőséget lát (Alexis Sánchez, Pogba).

Sánchez leigazolása után ezt mondta a részvényeseknek való konferenciahíváson:

„Ez az igazolás hozott némi érdekes közösségi médiára vonatkozó statisztikai adatot. Ez volt a legnagyobb posztolásunk 2 millió like-al és kommenttel, a legtöbbször megosztott United-poszt a Facebookon, legtöbbször újratweetelt posztunk, és az „Alexis7” hashtag az első helyen „trendingelt” világszerte a Twitteren. 75%-al több interakciót váltott ki, mint Neymar Párizsba igazolása. Alexis Sánchez új januári mezeladási rekordot is döntött, háromszor annyi mezt adtunk el a nevével, mint ami a korábbi rekord volt”

Látszik, hogy Woodward teljesen más világban él, mint mi. A like-ok, kommentek, posztok, megosztások, újratweetelések világává vált a Manchester United! A Manchester United! Anglia rekordbajnoka! A világ leggazdagabb klubja!

Emlékezetes az az idézet is tőle, amikor Bastian Schweinsteiger szabadügynökként való leigazolása után azt mondta, hogy „fel fog állni a szőr az emberek hátán, amikor meglátják őt a csapatban”.

Tényleg felállt a szőr a hátukon, csak nem attól az ingertől, amire számított Woodward, hanem a német játékától, és professzionalizmusának hiányától, amikor több tenisz meccset nézett, mint edzésre járt (korábbi teniszező, Ana Ivanović férje).

Woodward gondolkodása minden szakmaiságot nélkülöz, ám mivel a tulajdonosoknak csak úgy szállítja a pénzt, ezért korlátlan bizalmat élvez Glazerék részéről. 


mu3.jpg Meccsnapi bevételek szerinti rangsorFotó: Swiss Ramble

mu4.jpg Fizetésekre elköltött összegek a Premier League-benFotó: Swiss Ramble

mu5.jpg Fizetések aránya az árbevételhez viszonyítva. Annak ellenére, hogy ők költik a legtöbbet fizetésekre, így is a 4. legalacsonyabb mértékben költik árbevételüket fizetésreFotó: Swiss Ramble

mu6.jpg Elköltött összegek aránya 2010 óta. 653 milliót költöttek játékosokra, miközben 784 milliót Glazerék befektetéseire (adósság, kamat, osztalék)!!! Gyalázatos működés!Fotó: Swiss Ramble

mu7.jpg A klub közvetítési bevételeki is folyamatosan növekednekFotó: Swiss Ramble

mu8.jpg A klub kereskedelmi bevételei is az egekben vannakFotó: Swiss Ramble

mu9.png United vs City bevételi összehasonlítás. Ez nem teljesen őszinte, hiszen nem lehet tudni, hogy a City hogyan machinál a könyvelésévelFotó: Swiss Ramble

Elképesztő módon "gyártja" a pénzt a klub, mégsem tud normálisan működni szakmailag. Ez súlyos inkompetenciára utal, amely további évekre vetheti vissza a klubot.


Hozzászólások