Premier League - A Liverpool kapusedzője elmondta, hogyan vált a világ legjobbjává Alisson
A Liverpool kapusedzője elmondta, hogyan vált a világ legjobbjává Alisson
Fotó: Europress/AFP

A Liverpool kapusedzője elmondta, hogyan vált a világ legjobbjává Alisson

Németh DánielNémeth Dániel
2020/01/20 18:54
Alisson Becker minden bizonnyal a világ legjobb, de legalábbis legsokoldalúbb kapusa. Legyen szó klasszikus kapuserényekről, vagy a modern kapusoktól elvárt képességekről, például a söprögetés és passzolás, a brazil hálóőr minden tekintetben az elithez tartozik. John Achterberg, a Liverpool holland kapusedzője elmondta, hogyan vált a posztja legkiemelkedőbb játékosává Alisson.

"Sokan nem is tudják, hogy Ali valójában az egyik leggyorsabb játékosunk" - magyarázta a Liverpool kapusedzője, John Achterberg. "Voltak olyan edzések, amikor a sprinteknél ő érte el a legmagasabb sebességet. Ez egy nagyon fontos fegyver, ami a kezünkben van." Alisson erre az erősségre építve tölthet sok időt a saját tizenhatosán kívül, miközben középpályásokat megszégyenítő pontossággal passzol. Ösztönös érzéke van a veszély kiszimatolására, így már azt megelőzően el tudja azokat hárítani, hogy igazából kialakulhattak volna.

"Nagyon gyorsan reagál, a vetődései pedig dinamikusak. Sokat segít a helyezkedése. Ha valaki nagyon jól helyezkedik, emellett gyors is, az egy remek kombináció. Magasra feltolt védelmi vonallal játszunk, ezért a kapusnak muszáj feljebb lépnie. Nyilvánvaló, hogy más a helyzet, amikor a csapat mélyebben védekezik. Ez a védők helyezkedésétől függ. Ali a gyorsaságát kihasználva oda tud érni a védők mögé bejátszott labdákra. Ez mindig megvolt a játékában, de mi külön kértük, hogy többször alkalmazza. Jól olvassa a játékot, jó döntéseket hoz."

Alisson rendelkezik a Premier League-ben a legjobb védési hatékonysággal (79%) az utolsó tíz évet figyelembe véve. "Vannak kapusok, akik százával mutatják be a védéseket idényenként, de úgy, hogy a csapatuk szinte meghívja a térfelükre az ellenfelet. Ez nem fogja megmutatni, mennyire vagy jó kapus" - folytatta Achterberg. "Ha van mondjuk 500 lövés egy évben, jó eséllyel 400 védés fölött zár a játékos. Mindig azok a legfontosabb védések, amelyek 0-0-s állásnál jönnek. Ezek ugyanis önbizalmat adnak a csapatnak."

000_1MY852.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem feltétlenül olyan kapusra van szükség, aki csak a védésekben használható, majd kirúgja a mezőnybe a labdát. Ez csak bizonyos stílusú csapatoknál működik. Az edzők feladata, hogy segítsék a kapusokat alkalmazkodni mindenféle stílushoz. Hogy bármelyik csapatnál játszhassanak. A nyilvánvaló képességek mellett ma már muszáj mindkét lábbal jól passzolni, érkezni a beadásokra, olvasni a játékot és a tizenhatos sarkáról indulni, hogy hamar észleljék, ha jön a veszély. Végül a döntéshozatalaik és a koncentrációs képességük határozza meg, hova jutnak."

Egy, a Liverpool szintjén domináns csapatnál a mentális erő különösen nagy jelentőséggel bír. "Minden egyes másodpercben készen kell állni. Itt előfordulhat, hogy 89 percen át nincs dolgot, de aztán hirtelen szükség van rád, ezért maximális koncentrációra van szükség. Mindig azt mondjuk neki, hogy tartsa melegen az izomzatát, és folyamatosan kommunikáljon a védőkkel. Ezt a rutint ki kell alakítani a fejben. A mozgásra azért is szükség van, hogy ne hűljön ki a tested. Figyelsz a mérkőzésre, együtt élsz a mérkőzéssel. Egy idő után automatizmus lesz."

"Folyamatosan dolgoznak a kapusok a reakcióidő javításán, de az agyat is legalább annyira edzeni kell, mint a testet. Adott esetben az ellenfélhez igazodva is szoktuk variálni a gyakorlatokat. A magasra tolt védelmi vonal miatt mi sok egy az egy elleni szituációt gyakorolunk. De előfordulhat, hogy az ellenfél sok beíveléssel támadja a hosszú oldalt, ezért ezekre koncentrálunk az edzéseken, próbáljuk begyakorolni, hova érdemes helyezkedni, ha nagy tömörülés van középen" -  fogalmazott Achterberg, ismételten hangsúlyozva a döntéshozatal fontosságát.

Az elmúlt 30, Premier League-győzelem nélküli évben a Liverpool játékát meghatározták a kapushibák és a kiegyensúlyozatlan első számú kapusok. Jobb napjaikon Jerzy Dudek és Pepe Reina számítottak biztos pontnak, ám a teljesítményüket idővel beárnyékolta a formahanyatlásuk. Eközben a rivális United folyamatosan megtalálta a stabilitást, amit Peter Schmeichel, Edwin Van Der Sar, illetve a közelmúltban De Gea adott meg. Utóbbi azonban gyengélkedett az utóbbi időben, így a Liverpool és az MU között ebben a tekintetben is megfordultak a szerepek.

000_1JM8P9.jpg Fotó: Europress/AFP

"Alisson bizonyította, hogy ő a legjobb, de ezt talán szerencsésebb, ha mások mondják ki" - jegyezte meg a kapusedző. "Látom, mennyire jó, és azt gondolom, sok remek kapus van most mögötte. A tanulság, hogy fókuszra és gyakorlásra van szükség. Mindent megtett mostanáig, és ezt a munkát újra és újra el kell végezni. Olyan ez, mint amit a menedzserek is alkalmaznak. Ha nyersz, újra nyerni akarsz, ezért folyamatosan a helyes gyakorlatokat ismétled. Amint leveszed a lábad a gázról, a teljesítményed máris visszaesik."

"A szint fenntartásának a motiváció a legjobb eszköze, vagyis mindig új célokat kell találni. Kezdetben öt kapott gól nélkül lehozott meccs. Azután tíz, és így tovább. Az is motiváló erő lehet, hogy túlszárnyaljuk a rivális kapus teljesítményét. Így lehet fejlődni, a legmagasabb szintre kerülni, majd ott is maradni. Ha a legtöbb kapott gól nélküli meccset lehozó kapushoz méred magad, jobb teljesítményre késztet, vagy a csúcs megtartására. Kapusok részéről ez elég egyszerű: a clean sheet azt jelenti, nem kapsz ki, és jobb esélyed van nyerni."

via Telegraph

Hozzászólások