Premier League - A Liverpool brazil szűrője olyan jó, hogy annyit jelenthet csapatának, mint Busquets a Barcelonának
A Liverpool brazil szűrője olyan jó, hogy annyit jelenthet csapatának, mint Busquets a Barcelonának
Fotó: Europress/AFP

A Liverpool brazil szűrője olyan jó, hogy annyit jelenthet csapatának, mint Busquets a Barcelonának

Takács MártonTakács Márton
2019/11/01 16:21
Káprázatos teljesítményt nyújt ebben a naptári évben Fabinho, a Liverpool védekező középpályása. Olyan meggyőzően játszik a Bajnokok Ligája-győztes csapatban, hogy már Európa, sőt a világ egyik legjobbjaként emlegetik posztján. 

A Liverpool legerősebb tizenegye, talán két kivétellel adja magát. Joel Matip egyre inkább Virgil Van Dijk II-ként játszik a védelem erősségeként, és bármelyik focidrukker kapásból mondaná a kezdőbe Jürgen Klopp csapatából az Aranylabdára jelölt támadótriót, Mohamed Salah-t, Roberto Firminót és Sadio Manét. 

Alisson a világ legtöbb csapatában szintén szerepelhetne a kezdő tizenegyben, és ahogy a három csatárt, úgy a brazil kapust is jelölték idén a legrangosabb egyéni díjra. 

Viszont ha odaérünk a sokoldalú játékosokhoz, a pálya közepén szereplőkhöz, a három legjobb játékos személye azokon a posztokon közel sem olyan egyértelmű, mint előttük és mögöttük.

Amíg Fabinho fel nem tűnt a színen, addig sem szűkölködött remek labdaszerző középpályásokban a Liverpool, de közülük, amennyiben hosszú távon is tartja lenyűgöző formáját, Európa egyik legjobbja lehet ezen a poszton a brazil. Ha már most nem az.

Fabinho_Pool_Everton.jpg Fotó: Europress/AFP

Az, hogy állandósította helyét a Liverpool védekező középpályásaként, részben annak köszönhető, hogy a Pool csapatkapitánya, Jordan Henderson előrébb helyezkedik a korábban megszokottnál. 

Korábban Henderson volt Klopp választottja azon a mélységi poszton, amit Fabinho már az előző szezonban is olyan szintre emelt, hogy az a minőség, amit azóta is produkál, gyakorlatilag azt eredményezte, hogy a nagy versenyhelyzet megszűnt, mert egyértelműen a brazil a legjobb ebben a pozícióban.

Fabinho vitathatatlanul a Liverpool legjobb középpályása volt a Tottenham elleni fordítás alkalmával, sőt, a meccs embere. Jó számokat produkált: négy szerelés, három labdaszerzés, két kulcspassz, 11 visszaszerzett labda és összesen 111 labdaérintés. És aki látta a játékát, az elmondhatja róla, hogy Fabinho olyan jól képes elrontani az ellenfél támadásait, mint elkezdeni felépíteni a saját csapatának játékát. 

Klopp megdicsérte őt a Genk elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés alkalmával is. 

"A 6-os pozícióban szereplőnek hihetetlenül fontos szerepe van a mai modern futballban, és minél több támadójátékos van körülötted, annál fontosabb. De nem csak egy feladatra alkalmas, ő egy nagyon jó futballista."

Fabinho.jpg Fotó: Europress/AFP

Általánosságban elmondható, hogy két típusa van azoknak a középpályásoknak, akik mélyen helyezkednek a pályán. 

Az egyik olyan, mint a mélységi irányítóké: a hosszú passzok olyan mestere, Andrea Pirlo tartozik ide, vagy az olyan ügyes, rövid passzokra törekedő játékos, mint amilyen a Chelsea-ben szereplő Jorginho, aki mélyről indulva támadásokat készít elő.

A másik csoport inkább az ellenfél megállítására helyezi a hangsúlyt, és lehet olyan középpályás, amely a rivális támadó játékosaira fókuszál, vagy olyan, amely a saját hátvédsora előtt helyezkedik, kvázi plusz, harmadik középső védő. 

Az ezen a poszton szereplő legjobb játékosok mindkét szempontot egyesítik, és ez a szerep alakult ki Fabinhónál is. 

A legmeghatározóbb futballista ebben a pozícióban az utóbbi időben a Barcelona és a spanyol válogatott középpályása, Sergio Busquets, és rengeteg hasonlóság van Fabinho és a Barca világbajnoka között. 

Mindketten magasak, jó a fejjátékuk is, mindig a legjobb helyen vannak, és képesek használni hosszú lábaikat arra, hogy megállítsák a támadókat, mikor már úgy néz ki, hogy azok megelőzik, vagy kikerülik őket. 

Képesek befolyásolni a játékot az ellenkező irányban is, okos passzokba csomagolt segítséget nyújtva, a labdát mozgásban tudják tartani, átadásaikkal pedig előre, hátra és mindkét oldalra tudják szorítani a játékot. 

Ugyanakkor a sötétebb művészetek mesterei is, bármilyen módon az ellenfél játékosainak az idegeire tudnak menni.

Busquets_Fabinho.jpg Busquets és Fabinho - Fotó: Europress/AFP

A pozíciójával járó magas követelményeket Fabinhónak a Liverpoolban kellett megtanulnia, és Klopp megjegyezte, hogy eredetileg a beépítésében segítette őt egy olyan játékrendszer használatával, amelyet Fabinho a korábbi klubjában, a Monacóban is megszokhatott, ahol egy védekező középpályás duó egyik tagja volt.

"Kezdetben arra gondoltam, hogy azt a két 6-ost alkalmazó felállást kell alkalmaznom, amelyet a Monaco is használt. De például a Genk ellen olyan nagyszerűen játszott egyedüli védekezős középpályásként is. Csak időre volt szüksége." - mondta erről Klopp

Fabinho ugyanilyen hatással van a brazil válogatott összeállítására is, mivel eddig a Real Madridban játszó Casemiro uralta ezt a posztot. Egészen a közelmúltig Fabinhót még jobbhátvédként is használták a nemzeti csapatban, pedig ebben a pozícióban karrierje korai éveiben szerepelt csak, amikor maga is a Real kívánságlistájára került. 

De nem kétséges, hogy mi is ő most. Ő kerülhet a legközelebb Sergio Busquets szerepéhez. A Liverpool védekező középpályási posztjának kérdése le van zárva, meg van oldva. 

via forbes.com


Hozzászólások